Ticari kredide indirim alanı var

Güncelleme Tarihi:

Ticari kredide indirim alanı var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2013 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yatırım, üretim ve ihracat için gerekli olan kredilerde maliyetle ilgili ne yapılabileceği konusunu Merkez Bankası ve BDDK ile de paylaştıklarını belirterek, “Koordineli bir şekilde ve eşgüdüm içerisinde yapmaları gerekiyor. Özellikle üretim, yatırım ve ihracat için ne yapılabilir, bunu gözden geçireceğiz. Burada hareket alanı var” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, ticari kredilerin düşürülmesi için az da olsa hareket alanı olduğunu söyleyerek, “Özellikle üretim, yatırım ve ihracat için ne yapılabilir, bunu gözden geçireceğiz” dedi. Babacan, “Ticari kredileri artırmak için bir çalışma var mı?” sorusuna, yatırım, üretim ve ihracat için gerekli olan kredilerde maliyetle ilgili ne yapılabileceğini en son Finansal İstikrar Komitesi toplantısında ele aldıklarını kaydetti. Bu konuyu Merkez Bankası ve BDDK ile de paylaştıklarını anlatan Babacan, bir sonraki toplantıda yapılan çalışmaları değerlendire-ceklerini belirtti. Babacan, kredilerin üretim, ihracat ve yatırım içinse önünün açık olduğunu, ancak tüketim içinse burada sorun olacağını anlattı.

YÜZDE 4’TE REVİZYONA GEREK YOK

Haberin Devamı

“Merkez Bankası ve BDDK’nın yapabileceği farklı şeyler var ama bunu koordineli ve eşgüdüm içinde yapmaları gerekiyor” diyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretim, yatırım ve ihracat için ne yapılabilir bunu gözden geçireceğiz. Hareket alanı var ama çok geniş bir hareket alanı değil. İlk 3-4 aylık verilerde özellikle büyümeyle alakalı göstergeler, beklentilerin bir miktar altında oldu. Ancak bu yüzde 4’lük hedefi bugünden revize etmeyi gerektirecek düzeyde değil. Bugün itibariyle yüzde 4’lük büyüme hedefini, halen ulaşılabilir bir hedef olarak düşünüyoruz. Öncü göstergeler, beklentilerin bir miktar altında ama çok değil. Dış talepte de bir miktar problem görüyoruz. Ama iç taleple ilgili fazla endişemiz yok. İç taleple ilgili istediğimiz sonucu alabilecek enstrümanları istediğimiz yönde yani sıkılaştırma veya gevşetme yönünde her an kullanabiliriz. Takipteki alacakları değerlendirirken, toplam kredi hacminin de büyüdüğünün gözönüne alınması gerekiyor. Toplam kredi hacminin içindeki takipteki alacakların yüzdesi ne o orana bakmak lazım. Yüzde 3 civarında bir rakam çok makul. Açıkçası biz daha yukarı çıkar diye bekliyorduk.”

VERGİ YAPILANDIRMASI OLMAYACAK

Varlık barışına da değinen Babacan, “Sadece yurt dışından bir varlık barışı, yurt içi dahi yok. Çünkü onu sık sık yaptığımızda vergiye uyum konusunda problem yaşıyoruz. O zaman herkes bekler kimse vergisini ödemez, ara ara servetini toplar ve varlık barışı diye bize getirir, anlamı kalmaz. Dolayısıyla onu çok sık yapmak doğru değil. Öyle bir şeyi sık sık tekrar edemeyiz. Bunun amacı yurt dışında varlığı olanın Türkiye’ye onu getirmesi ve getirdiği zaman da az bir vergiyle Türkiye’de sisteme katması, amaç bu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bireysel emekliliğe son noktayı koydu

BİREYSEL emeklilik yaptırıp yaptırmadığı yönündeki soru üzerine Ali Babacan, şöyle konuştu: “Ben ve eşim sisteme gireceğim diye açıklamıştım ama daha sonra şöyle bir tablo ortaya çıktı: Neredeyse bütün şirketler ‘bizimle yapın’ dediler. Bir yandan da Hazine Müsteşarlığımız onları düzenleyen ve denetleyen bir kuruluş. Dolayısıyla yaptırdık mı, yaptırmadık mı, kiminle yaptırdık diye tartışma söz konusu olmasın diye o konuda açıklama yapmamaya karar verdim. Bu konuda açıklama yapmayacağım. Haksız rekabet durumu
olmasın diye açıklamama kararı aldım.”

Erken emeklilik çalışması yok

ERKEN emekliliğin olmayacağını ifade eden Babacan, “Bunu açıkça söyleyeyim. Bugün güzellik yapalım derken, dönüp çocuklarımızın Türkiye’sine bedel ödettiremeyiz. Kategorik olarak kapıyı kapatmamakla beraber, emeklilik yaşının düşürülmesi gibi bir çalışmanın asla doğru olmadığını
söylüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 49’un yarısı özelleşebilir

BAŞBAKAN Yardımcısı Babacan, Sinop’ta yapılacak nükleer santralde EUÜAŞ’a ait yüzde 49’luk payın yarıdan fazlasının özelleşebileceğini söyledi. Babacan, “Yüzde 49’un bir kısmının nasıl özelleştirileceği gibi anlayışın orada hakim olması gerekecek. Ama kamunun payı biraz da olsa sonuna kadar kalacak. Ama yüzde 49’un yarıdan fazlasını bir noktada özelleştireceğimizi düşünüyorum. Blok satış ya da halk arz hepsi seçenekler içerisinde ama bugün karar için çok erken” dedi.

Kanal İstanbul’da çalışma başladı

ALİ Babacan, çılgın projeler içinde yer alan Kanal İstanbul için de çalışmaya başladıklarını kaydetti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile önceki gün görüştüğünü anlatan Babacan, şöyle konuştu: “Kanal İstanbul’la ilgili de ‘bir an önce formatımızı oluşturalım, ihalemizi yapalım’ dedim. Çünkü o da Yap-İşlet Devret olacak, kamu özel ortaklığı olacak. Proje nasıl finanse edilecek, burada başka konsept var. Her bir proje için ayrı, yani terzinin elbise diktiği gibi hazırlık yapmak gerekiyor. Hazır dikilmiş takım elbiseyi al, o projeye giydir mümkün değil. Biz bir bakıma takım elbise diker gibi, terzinin dikişi gibi format oluşturuyoruz. Kanal İstanbul’un inşaatı çok daha uzun sürecek. Yani havaalanı Kanal İstanbul’dan daha önce tamamlanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!