Ticaretin yanına güfte-beste eklediler, şarkılarda buluştular

Güncelleme Tarihi:

Ticaretin yanına güfte-beste eklediler, şarkılarda buluştular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2006 00:00

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) eski ve yeni üyeleri arasındaki şair ve bestecileriyle bir müzik albümü hazırlandı. Aralarında, İbrahim Bodur, Ali Coşkun gibi isimlerin yanısıra, şekerci, kumaşçı, nakliyeci gibi meslek sahiplerinin de bulunduğu şair ve bestecilerin eserlerinde ’siyaset ve ekonomi gündemine gönderme sayılabilecek’ sözler de var.

DÜNYANIN en büyük ticaret odalarından biri olan İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 125 yıllık tarihinde çok ilginç üyeleri oldu. Uzunca bir dönem ’sanayi ve ticaret odası’ olarak da hizmet veren ve önümüzdeki yıl 125’inci yılını kutlayacak olan İTO, kutlamalar kapsamında üyeleri arasındaki besteci ve şairlerin eserlerini kapsayan bir müzik albümü yaptırdı. Akustis Müzik’in yapımcılığını üstlendiği albümdeki eserleri Melihat Gülses seslendirirken, Neva Vokal Grubu da vokal yaptı. Albüm yarın akşam Cevahir Otel’de bir konserle tanıtılacak. Musikişinas Tüccarlarımız adlı müzik albümünde duayen sanayici İbrahim Bodur, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun gibi kendi alanlarında çok başarılı isimlerin yanında, müzisyen ve şair özelliği zamanla ağırlık kazanan ancak İTO siciline, şekerci, basmacı, nakliyeci, serbest tüccar ünvanlarıyla kayıtlı bulunan isimler de bulunuyor. Aşk, hasret, İstanbul, kader temalarının hakim olduğu tüccar şiirlerinin bazılarının hem yazıldıkları dönemin hem de günümüzün siyaset ve ekonomi gündemine göndermeler olabileceği söyleniyor.

HOŞSES’İN İNCE MESAJI: İTO siciline ’Serbest Tüccar’ olarak kayıtlı olan ve 1994’te vefat eden bestekar Sadi Hoşses’in "Gülmedi bahtım Gülmedi gitti" adlı eserinin ’durgunlaşan piyasayı ve yabancıların satın almalarıyla hızlanan özelleştirmeyi eleştiren’ bir anlama gelebileceği bile söyleniyor. Şarkı sözlerinin bir kısmı şöyle: "Gülmedi şu bahtım gülmedi gitti, Sevdiğim her şeyi el aldı gitti, Ömrümün baharı kış oldu bitti, Sevdiğim her şeyi el aldı gitti."

NAKLİYECİ’NİN HALİÇ’TEN ÖZRÜ: İTO Sicilinde nakliyeci imalatçı olarak kayıtlı olan Cahit Atasoy, Doğudan Bayülgen’in Haliç için yazdığı şiiri besteledi. Şiir İstanbul’da bir dönem ağır sanayininin kurulu bulunduğu ve bu nedenle büyük kirlilik yaşayan, ancak 1980’lerde ’askeri idare zoruyla’ kurtuluşa eren Haliç için özür niteliğinde. Şiirin bir bölümü şöyle: "Fetihten bu yana mağrur gibisin, Nedim’in mısralarını sorar gibisin, Şarkılarda yaşayan yerler unutulur mu hiç, Güzeldin, güzelsin, güzelsin Haliç."

BAKAN COŞKUN’DAN EŞİNE: İTO’da, İSO’da ve TOBB’da uzun yıllar hizmet veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un ise çok sayıda şiiri bulunuyor ve bu konuda en çok annesinden etkilendiğini söyleyen Bakan Coşkun, "Annem şiir ve maniler okurdu. Beni öyle büyüttü" diyor. Yıllar sonra eşini ve kızını elim bir trafik kazasında kaybeden Coşkun bu olaydan sonra daha da duygusallaşıp şiirler yazmaya başlamıştı. Coşkun’un ikinci eşi için yazdığı bir şiirin bir bölümü şöyle: "Acılar dikense sevgi bir güldür, Dikenler arasında gonca mısın sen? Koparmak istesem seni dalından, Benimle beraber kalır mısın sen?" Coşkun’un Musikişinas Tüccarlarımız Albümü için bestelenen şiirinin bir bölümü de şöyle: "Seni gördüm bugün dost meclisinde, Tebessümün inan mutluluk saçtı, Baharda açılan gonca misali, Bakışın gönlümde çiçekler açtı, Hasret dolu gönlüm mazide kaldı, Gönüllere huzur, mutluluk saldı."

İşte ’Musikişinas Tüccarlar’ albümü

Bir nigah et ne olur halime, Beste: Cemil Bey, Şekerci.

Yıllar ne çabuk geçti o günler arasından, Beste: Bimen Şen, Sarraf-kuyumcu.

Sen nazla gezerken güzelim güller içinde, Beste-Güfte: Kazım Nami Erdölen, Kumaşçı.

Sevdim yine bir nev-civan, Beste-Güfte: Abdi Efendi, Basmacı.

Sabret gönül, Beste: Sadi Hoşses, Serbest tüccar.

Haliç, Beste: Cahit Atasoy, Nakliyeci.

Gönlümle oturdum da hüzünlendim o yerde, Beste: Şekip Memduh Bey, İTO’da 35 yıl çalıştı.

Şarkılar seni söyler, dillerde name adın, Beste: Muzaffer İlkar, Serbest tüccar.

Sevda yaratan gözlerini seyre dalsam, Güfte: İbrahim Bodur, Sanayici.

Gel gönlümü yerden yere vurma güzel, ne olursun, Beste: Erdinç Çelikkol, Havlucu.

Gönül Şarkıları, Güfte: Ramazan Gökalp Arkın, Kitapevi sahibi.

Seni gördüm bu gün dost meclisinde Muhayyerkürdi Şarkı, Güfte: Ali Coşkun, Sanayi ve Ticaret Bakanı.

Esmer tenli, ince belli, Hicaz şarkı, Beste: Pınar Köksal, Eczacı ve sanayici.

İbrahim Bodur’un güfteleri ayrıca müzik albümü oldu

KALE Grubu Şirketleri kurucusu ve Başkanı İbrahim Bodur’un şiirleri ise daha önce Yıllarca adıyla bir müzik albümü olarak yayınlanmıştı. 2002 yılında Kale Grubu’nun sanayide 50’inci, seramikte 45’inci yıl kutlamaları münasebetiyle yayınlanan CD’deki İbrahim Bodur güftelerini, Melihat Gülses, Koray Safkan ve Amir Ateş seslendirmişti. Albümdeki eserler şöyleydi: "Doldu Bir Gün Daha, Aşk Ateşten Bir Gömlek, Kaçma Gel, Ey Dostlar, Bırakıp Gitsen Aşkınla, Zeynep, Gönül Penceresi, Kandilli, Şu Göğsüm Çağlayan, Kaldım Yine Bir Can İle, Kara Bulutları Kaldır, Hiç Neşesi Yok, Yıllarca." İbrahim Bodur’un Musikişinas Tüccarlarımız adlı albümdeki güftesinin bir bölümü ise şöyle: "Sevda yaratan gözlerini seyre dalsam, Bir değil bin gece koynunda kalsam, Gönlümü bağlayan saçlarını okşasam, Gönül ister daim yanında kalsam."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!