Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2011 11:15
Türkiye'de, bu yılın ikinci çeyreğinde (Nisan-Mayıs-Haziran) ticaret ve hizmette ciro endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3, bir önceki döneme (Ocak-Şubat-Mart) göre de yüzde 15,1 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ticaret ve Hizmet Endeksleri 2011 yılı II. Dönem sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ticaret ve hizmette ciro, istihdam, çalışılan saat ve brüt ücret-maaş endekslerinin tümü hem aylık hem de yıllık bazda artış gösterdi. Ticaret-Hizmette ciro, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,3, yılın ilk çeyreğine oranla da yüzde 15,1 arttı.
Ticaret-Hizmette istihdam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2, bir önceki döneme göre yüzde 4,7, çalışılan saat endeksi de yıllık olarak yüzde 4,7, aylık olarak da yüzde 5,6 yükseldi. Brüt Ücret-Maaş Endeksi ise söz konusu dönemde, 2010'un aynı dönemine kıyasla yüzde 16,9, bir önceki döneme göre de yüzde 5,2 artış kaydetti.
ALT SEKTÖRLER
Alt sektörler itibariyle bakıldığında, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ve onarımında ciro endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,4, bir önceki döneme göre yüzde 14,1 arttı. Ciro endeksi ulaştırma ve depolama alt sektöründe, yıllık olarak yüzde 31,2, bir önceki döneme göre yüzde 16,4, idari ve teknik hizmet faaliyetlerinde yıllık yüzde 27, aylık yüzde 56,8 artış gösterdi.
İstihdam endekslerinde de bir önceki döneme göre, bilgi ve iletişim hariç tüm alt sektörlerde hem yıllık hem de aylık olarak artış kaydedildi, bilgi ve iletişim sektöründe yıllık bazda yüzde 1,3 azalış, aylık bazda ise yüzde 0,9 artış kaydedildi. Çalışılan saat endekslerinde de aynı şekilde bilgi ve iletişim sektörü haricinde tüm alt sektörlerde yıllık ve aylık olarak artış gözlendi, bu sektörde ise çalışılan saat endeksi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,9 azaldı, bir önceki döneme göre ise yüzde 0,6 arttı.
Brüt ücret-maaş endeksleri, ulaştırma ve depolamada geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 18,8 bir önceki döneme göre de yüzde 9,8 arttı.
Söz konusu endeks, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde, geçen yıla oranla yüzde 16,5, bir önceki döneme göre yüzde 20,7 arttı, bilgi ve iletişimde geçen yıla oranla yüzde 8,3 artarken, bir önceki döneme göre yüzde 3,5 azaldı.