Güncelleme Tarihi:
İnternetten ev, araba, ikinci el eşya alanlar; yatırım tavsiyesi arayanlar, popüler forum sitelerine girenler dikkat! Hapse girebilirsiniz. Çok ucuza ürün alacağım, hediye kazanacağım, parama para katacağım hayaliyle dolandırıcıların tuzağına düşmeyin. Bilmediğiniz yerlerden arayanlara, mesaj atanlara, e-posta gönderenlere, reklamlara karşı dikkatli olun, şifrenizi, hesap bilgilerinizi, parolalarınızı paylaşmayın. Ticaret Bakanlığı uyardı: “Gönderilen her bağlantıyı tıklamayın, elektronik cihazlarınızı virüslere karşı koruyun, aldatıcı tekliflere, özellikle de normalin dışında cazip olanlara karşı tedbiri elden bırakmayın. Banka hesabınızı maddi menfaat karşılığı bir başkasına kullandırmayın. Hapse girebilirsiniz!”
ÖĞRENCİ, EV KADINI, YAŞLI, ENGELLİ
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada çeşitli platformlar üzerinden tüketicilere ulaşılarak “Banka hesabının kiralanması ya da kullandırılması karşılığında yüksek kazanç” vaat edilerek yasadışı yollardan elde edilen paranın transferinin yapıldığı vurgulandı. Dolandırıcıların hedef olarak belirledikleri kişilere çeşitli yöntem ve vaatlerle ulaşmaya çalıştıkları, bu amaçla araç ya da ikinci el ürün alım satım siteleri, sosyal medya platformları, popüler forum siteleri, yatırım tavsiyesi veren platformlar gibi sıkça kullanılan kanallar üzerinden tüketicilerin karşısına çıkan dolandırıcıların öğrenci, ev kadını gibi gelir kaynağı görece kısıtlı olan veya yaşlı, engelli gibi daha hassas olan tüketicileri özellikle hedef aldıkları belirtilen açıklamada özetle şu uyarılar dikkat çekti:
“Vatandaşlarımızın bir ürüne veya kazanca dair arzu ve meraklarını uyandırmak suretiyle onları tuzağa düşürmek için sahte ya da kendilerine ait olmayan isim, adres, hesap bilgisi kullanan dolandırıcıların aramalarına, gönderdikleri e-posta, kısa mesaj gibi içeriklere, sosyal medya kanalları üzerinden aldıkları reklam ve mesajlara karşı daha temkinli olmaları gerekmektedir. Bu noktada özellikle kimlik, hesap bilgileri, kişiye özel şifre ya da parola gibi hassas bilgilerin paylaşılırken dikkatli olunması, gönderilen her bağlantının tıklanmaması, elektronik cihazların virüslere karşı korunması, aldatıcı tekliflere, özellikle de normalin dışında cazip olanlara karşı tedbiri elden bırakmaması gerekmektedir.”
HAPİS CEZASI VAR
“Son dönemde popüler bir dolandırıcılık yöntemi olarak kullanılan IBAN kiralama ilanları konusunda da benzer hassasiyetin gösterilmesi elzemdir” denilen açıklamada şu bilgiler paylaşıldı: “Burada öncelikle dikkate alınması gereken husus, bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişiler tarafından kullanılmasına izin vermenin 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu’na göre suç teşkil ettiğidir. Buna göre, hesap sahibi, hesabının başkası tarafından kullanıldığını bankaya bildirmezse, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıya kalabilecektir. Burada hesapta gerçekleşen işlemlerle ilgili sorumluluk doğrudan hesap sahibine aittir. Bu nedenle bu tür durumlarla karşılaşıldığında, ödeme dahil her türlü hesap işlemini gerçekleştirmeden önce kontrol etmek ve teyit etmek önemlidir.
Dolandırıcıların gelişen dijital dünyaya uyumlu bir şekilde yöntem geliştirmekte olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak vatandaşların ruh halinden, bilgisizliğinden, hatalarından, zaaflarından ya da belli markalara olan güveninden faydalanmak suretiyle; teknik adıyla ‘sosyal mühendislik’ yöntemleriyle dolandırıcılığın önüne geçmek için çalışmaktayız.”
TÜM KURUMLAR ÇÖZÜM İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPACAK
-Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) işbirliğiyle 20-21 Nisan 2024 tarihlerinde Sosyal Mühendislik Dolandırıcılığını Önleme Çalıştayı yapıldığı belirtilen bakanlık açıklamasında, “Çok sayıda kamu ve özel banka temsilcisi ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılım sağlayarak görüş alışverişinde bulunmuş, konuyla ilgili aksiyon almak için işbirliği yapma yönünde anlaşmaya varmıştır” ifadelerine yer verildi.