Ticaret Bakanlığı'ndan fahiş fiyat uygulayanlara ceza

Güncelleme Tarihi:

Ticaret Bakanlığından fahiş fiyat uygulayanlara ceza
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2023 09:03

Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki fahiş fiyat uygulamaları kapsamında 86 milyon TL, tüketici mevzuatına aykırılıklardan dolayı 47 milyon TL, aldatıcı reklamlardan dolayı 43 milyon TL olmak üzere 2023 yılında toplam 176 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır" dedi.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat uygulayan ve mevzuata aykırı olan şirketlere ceza kesti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat " Ticaret Bakanlığımızın görev ve yetki alanı çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz düzenlemelerle; iç ticaretimizde adil, şeffaf ve rekabetçi bir piyasa yapısını sürdürülebilir kılmayı ve fiyat istikrarına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, otomotiv, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Vatandaşlarımıza karşı haksız uygulama ve aldatıcı reklamlara ilişkin tüketicilerimizi koruyucu tedbirlerimizi alıyoruz. Denetimlerimizi aralıksız sürdürüyor; Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve Reklam Kurulu eliyle idari yaptırımları gecikmeksizin uyguluyoruz. Perakende ve elektronik ticarette özellikle KOBİ'lerimizi korumaya ve haksız ticari uygulamaları ortadan kaldırmaya dönük önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Vatandaşlarımızı mağdur edenlere fırsat vermeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama şöyle:

Ticaret Bakanlığı olarak görev ve yetki alanı çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz düzenlemelerle; iç ticaretimizde adil, şeffaf ve rekabetçi bir piyasa yapısının sürdürülebilir kılınması ve fiyat istikrarına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Bu kapsamda, otomotiv, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadelemiz kararlılıkla sürdürülmektedir.
Bu çalışmalar kapsamında, vatandaşlarımızı haksız uygulamalardan korumak adına gıda ve market ürünlerine ilişkin sürdürdüğümüz denetim faaliyetleri kapsamında Bakanlığımız bünyesinde yer alan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve Reklam Kurulu tarafından;

Gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki fahiş fiyat uygulamaları kapsamında 86 Milyon TL;

Tüketici mevzuatına aykırılıklardan dolayı 47 Milyon TL;

Aldatıcı reklamlardan dolayı 43 Milyon TL;

Olmak üzere 2023 yılında toplam 176 Milyon TL, idari para cezası uygulanmıştır.
Buna göre; 2023 yılında otomotiv, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddeleri kapsamında vatandaşlarımızı mağdur edenlere uygulanan idari para cezası toplam 361 Milyon TL'ye ulaşmıştır.

Vatandaşlarımıza karşı haksız uygulama ve aldatıcı reklamlara ilişkin tüketicilerimizi koruyucu tedbirlerimiz alınmaktadır.
Denetimlerimizi aralıksız sürdürmekle; Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve Reklam Kurulu eliyle idari yaptırımları gecikmeksizin uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

Haksız Fiyat ve Stokçuluk ile Mücadele kapsamında 2020-2023 yılları arasında Bakanlık denetim elemanlarınca yapılan denetimler neticesinde 1.930 firmaya önerilen toplam 212 Milyon 252 Bin 853 TL tutarındaki idari para cezası Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından karara bağlanmıştır.

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda 2023 yılında yapılan değişiklik ile üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ilişkilerde; diğer tarafın ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, makul karar verme yeteneğini azaltan veya normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına sebep olan faaliyetler haksız ticari uygulama olarak tanımlanarak yasaklanmıştır.

Perakendecilerin tedarikçilere ödeme süresi; bozulabilir ürünlerde maksimum 30 gün, diğer ürünlerde 60 gün ile sınırlandırılmıştır.
Perakende ve elektronik ticarette özellikle KOBİ'lerimizi korumaya ve haksız ticari uygulamaları ortadan kaldırmaya dönük önemli düzenlemeler hayata geçirilmektedir.

İç ticaretle ilgili gerçekleştirilen muhtelif düzenlemelerle ilgili olarak;

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar için net işlem hacmi ile işlem sayısı kriterleri göz önünde bulundurularak küçük ölçekli ve e-ticarete başlayan işletmeler haksız rekabet koşullarından korunmaya çalışılmıştır.

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda, alışveriş merkezlerinin ortak giderlerinin paylaşımı ile ortak gelirlerinin kullanımı adil bir zemine oturtulmuş ve bu süreçlerin bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.
2023 yılında 5957 sayılı Kanun'da değişiklik yapılarak; toptancı hallerinde tahsis hakkı bulunan işyerleri için 12 yıllık kira süresi 18 yıla çıkarılarak kira Ücretlerinin artışından kaynaklı sebze ve meyve fiyatlarında oluşması muhtemel artışların önüne geçilerek enflasyonla mücadeleye katkı sağlanmıştır.
Yapılan çalışmalar neticesinde, vatandaşlarımızı mağdur edenlere fırsat vermeyeceğimizi bir kez daha vurgulanmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!