Güncelleme Tarihi:
Resmi Gazete’de yayınlanan SUT ile tıbbi malzeme listelerinde kalp damar cerrahisi listesinde yer alan 36 adet tıbbi malzemenin, girişimsel radyoloji listesinde yer alan 39 adet tıbbi malzemenin ve kardiyoloji listesinde yer alan 27 adet tıbbi malzemenin fiyatları ve ortopedi ve travmatoloji branşına ait tümör rezeksiyon alan grubunda yer alan 184 adet tıbbi malzeme için ödenen fiyatlar yaşanılan malzeme temini yönündeki problemlerden dolayı yeniden düzenlenerek artırıldı.
PAZARTESİ ÇÖZÜLECEK DEMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ekim’de yayınlanan Sağlık Uyguluma Tebliği’nin (SUT) uygulama farklılığından kaynaklanan bazı sorunları olduğunun farkına vardıklarını ve sıkıntının giderilmesi için bakanlıklar arası toplantılar yapıldığını ve sorunun pazartesi günü çözüleceğini açıklamıştı. Çelik, “Alınan kararları, ‘SGK çöküyor mu kriz mi var?’ diye değerlendirmek haksızlık. Bizim yaptığımız istismarın önlenmesine yönelik önlemler almak. Sistemin daha sağlam olması ve daha verimli işlemesi için önlemler alıyoruz. Çok basit bir örnek, bir doktor yurt dışında ama bakıyorsunuz o tarihler arasında 500 hastaya bakmış. Bu nasıl oluyor diye sorduğumuzda olay çıkarıyorlar. Eskiden ‘istismara karşı müeyyide uygulamıyorsunuz’ diye eleştirenler, ‘şimdi bu cezayı karşılayamayız batarız’ diye itiraz ediyor. ‘Sağlığı böyle finanse ediyorsunuz’ gibi eleştiriler, çifte standarttır” demişti.
SUİSTİMAL OLUR
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Hürriyet’in gündeme getirdiği ‘kamu hastanelerinin çok ucuz ürünleri SGK’ya çok yüksek bedelle fatura ettiği’ iddialarına yanıt vermişti. Müezzinoğlu, “Bakanlığın, devleti dolandırması gibi bir şey olabilir mi? Sorun Sayıştay’ın denetim ve muhasebe sistemindeki değişiklikten kaynaklanıyor. Ama insanın olduğu her yerde suistimal olur, tüm yönüyle araştırıyorum” demişti.
‘SORUN SAĞLIK BAKANLIĞI'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ameliyat kriziyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Tıbbi malzemelerde de aynı ilaçta olduğu gibi birbirinin benzeri var. Biz 1 Ekim’de SUT çıkardık. Fiyat politikası belirledik ve standart fiyatlar koyduk. Sorun Sağlık Bakanlığının ihaleye çıkarken, bu fiyatların altında pazarlık yapmaya çalışmasından kaynaklandı. Tabii o da kendi açısından kârlı olana ulaşmaya çalışıyor. Şimdi, SUT’dan kaynaklanan yanlış anlamaları düzeltmek için bakanlıklar arasında toplantı yaptık. Pazartesi günü bu sorunu çözeceğiz. Sadece 25-30 kalemde sorun yaşanıyor. Onların fiyatlarının yeniden belirlenmesi ve SUT’un revize edilmesi için toplantı yapacağız ve tıkanıklık gibi görünen bu sorunu çözeceğiz. Genel uygulamada bir tıkanıklık yok” diye konuşmuştu.