THY'de yeni dönem 1 Haziran'da başlıyor

Güncelleme Tarihi:

THYde yeni dönem 1 Haziranda başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2015 12:30

Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında 1 Haziran'dan itibaren çalınacak besteyle yolcuların kendilerini güvende ve mutlu hissetmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Besteleri hazırlayan çello sanatçısı Uğur Işık, 6 aylık çalışma sonucu ortaya çıkan melodileri uçaklarda duymaktan memnuniyet duyacağını söyledi.

Işık, THY'nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'dan gelen teklifle çalışmalara başladıklarını ifade ederek, "Türkiye'nin göz bebeği bir kurumdan böyle bir teklif gelince görev olarak addettik. Fakat bu çok büyük bir sorumluluktu" diye konuştu.

THY ekibiyle yaptıklarını ilk toplantıda yeni uçak içi müziklerin niteliği konusunda anlaştıklarını belirten Işık, yolcuların kendilerini daha mutlu, huzurlu ve güvende hissetmelerini sağlayacak müzikleri seçmeye çalıştıklarını vurguladı.

Işık, klasik müziğin yanı sıra Anadolu'dan çıkan bütün eserleri incelediklerini dile getirerek, şunları anlattı:

"Bunun içinde klasik akustik müzik, elektronik, world (dünya) ile halk müziği de yer aldı. 'Lounge' müzik formatında da bir şeyler sunmamız lazımdı. Çünkü bu tür müzikler dinlendiricidir. Otellerde, asansörlerde yani kapalı yerlerde rahatlatıcı müzikler kullanılır. O müzikleri kulaklıkla dinleyemezsiniz hatta evinizde de dinlememeniz gereklidir. Daha çok sıkıntılı yerlerde dinlenen müziklerdir. İnsanları rahatlatır, huzur ve mutluluk verir, ruhen o ortamın dışına çıkartır. Bu çok önemlidir. Onun için dünyadaki tüm boarding (biniş) müzikleri inceledim."

Uğur Işık, boarding müziklerinin içeriğinin önemine dikkati çekti. Yolcuların uçaklarda kendini rahat hissetmesi, üzerindeki ağırlığı atarak hafiflemesi gerektiğine değinen Işık, "Yolcuların dışarıdan kapalı bir ortama girmesi, uçakta bavulu yerleştirmesi sıkıntı bir süreç. Belki bazı yolcuların korkuları olabilir. Bunları atması gerekir. Atması için de müzik yardımcı" dedi.

Işık, uçak içindeki müziklerin yolcunun kulağında fazla kalmaması gerektiğini belirterek, bu tür durumlarda yolcuların sıkıntı yaşayabileceğini aktardı.

"Rahatlatan müzikler daha çok 'lounge' gibi elektronik müzik altyapılı efektlerden oluşur" diyen Işık, yüzlerce eserden yaptıkları eleme ile kaz uçuşunu simgeleyen melodiyi bulduklarını kaydetti.

"KAZ KITALARI AŞAN BİR TÜR..."
Uğur Işık, THY'nin logosunda da kazın yer aldığını anımsatarak, "Çok güzel bir fikirdi. Kaz, kıtaları aşan bir kuş, hikayesi de çok güzel. Çocukların da çok sevdiği bir hayvan. Bu işi düşünürken eseri bazı insanlara dinleterek, çalışmayı test ettik" ifadelerini kullandı.

Yeni uçak içi müzikleri engelli arkadaşlarının yanı sıra çocuklara da dinlettiğini anlatan Işık, bu melodileri dinleyenlerin rahatsızlık duymadığını söyledi.

Işık, çocukların bu melodileri masal müziği gibi algıladıklarına dikkati çekerek, "THY'nin de masalsı bir yolculuğu var. İçinde böyle mutluluk veren hayat ve yolculukları barındıran bir hikaye gibi. Bunların hepsini bir araya getirince böyle bir eser çıktı" değerlendirmesinde bulundu.

Uğur Işık, hazırladıkları müziğin farklı kombinasyonlar içerdiğini ve yaklaşık 40 dakika sürdüğünü dile getirdi.

Müziklerin uçağın kalkış ve inişlerinde ayrı ayrı formatta çalınacağını aktaran Işık, şöyle devam etti:

"Müzikte hazırlık melodileri var. İlk başlarken adımlarda dört zaman içinde çeşitli ritm farklılıkları mevcut. Beste kazın adımları gibi başlıyor. Ondan sonra yükseliş var. Melodi de onlarla beraber yükseliyor. Her adımda yükseliyor. Ondan sonra karşınıza bulutlar çıkıyor. Bulutların arkasından ışıl ışıl yeni bir dünya ve ülke görüyorsunuz. Bu ülkeler çok kısa aralıklarla değişerek, giriyor. İnsanları sıkmayacak şekilde 10-15 saniyede bir farklı masalsı hikayelerle devamlı kombine ediliyor. Bu sırada sınırlar ortadan kalkıyor. Bizim kazımız olduğu için kültürümüzden öğelerle beraber dünya müzikleriyle entegre oluyor."

Işık, hazırladığı müzikleri, "THY'nin karakterine uygun elbise" olarak nitelendirerek, THY'nin sürprizlere açık, yenilikçi ve köklerine bağlı yapısıyla birebir uyuşan müzikte dünyanın her yerinden insanların bir şeyler bulacağını vurguladı.

Yolcuların bu "masalsı sesleri" duyduğunda güvende olduğunu daha fazla hissedeceğini ifade eden Işık, "Dünyadaki bütün boarding müziklerine baktığımızda hazırladığımız melodiler çok farklı ve kendine özgü" şeklinde konuştu.

Hazırlanan besteyle uçuş süresince hangi milletten olursa olsun her yolcunun kendi dünyasından sesler, ezgiler, ritmler ve çağrışımlar duyması hedeflendi.

THY'nin "Dünya evimiz, siz misafirimizsiniz" mesajına uygun olarak hazırlanan bestenin, yolcuların kendini evinde, güvende ve mutlu hissetmesini sağlaması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!