Tolga ÖZBEK
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2010 00:00
THY Teknik Genel Müdürü İsmail Demir, “THY ve özel sektör bir yılda uçak bakımına 700 milyon dolar harcıyor. Biz bu yıl 450 milyon dolar ciroya ulaşacağız. 2015’te 1.5 milyar dolara ulaşabiliriz” dedi. Demir, uçak parçası üretimine de gireceklerini söyledi.
TÜRK Hava Yolları’nın (THY) uçak bakım şirketi THY Teknik, yeni yatırım ve ortaklıklarla birlikte cirosunu 2015’te 1.5 milyar dolara çıkartmaya hazırlanıyor. Türkiye’deki metal ve plastik imalatçıları ile uçak parçaları üretim için alt yapı sağlayan THY Teknik, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda halen inşaatı devam eden HABOM’un (Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi) ilk hangarını Ekim 2011’de açacak.
450 milyon dolarBu yılı 450 milyon
dolar ciro ile kapamayı hedeflediklerini söyleyen THY Teknik Genel Müdürü Doç. Dr. İsmail Demir, “THY ve özel sektörle birlikte havacılığımız bir yılda uçak bakımına yaklaşık 700 milyon dolar harcıyor. Bunun yaklaşık 250 milyon doları yurtdışına gidiyor. Hedefimiz THY Teknik ve özel sektör yatırımları ile hem bu paranın Türkiye’de kalmasını sağlamak hem de bölge ülkelerden gelecek uçaklarla para kazanmak” dedi.
HABOM’a 500 milyon dolarSabiha Gökçen Havalimanı’nda inşaat çalışmaları süren HABOM’da 200 bin metre karesi kapalı toplam 375 bin metre karelik bakım merkezi inşaatının büyük hızla devam ettiğini söyleyen Demir, şöyle konuştu: “İnşaat, ekipman alımı ve insan kaynakları konusunda 500 milyon dolarlık yatırım yaptık. MNG Teknik’in
Atatürk Havalimanı’nda hangar yatırımı var. İki büyük merkez gelecek yıldan itibaren Türkiye’nin uçak bakım pazarında kapasitesini ikiye katlayacak. Dünyadaki pazar yaklaşık 45 milyar dolar. Yurtdışında işçilik maliyetlerinin düşük olduğu ülkelerle iyi rekabet etmemiz, yüksek teknolojiye sahip motor, avionik gibi konulurda uzmanlığımızı artırmamız gerekiyor.”
Uçak parçası üretecekTürkiye’de otomotiv, gemi ve diğer sanayiye hizmet veren çok sayıda imalatçı olduğuna dikkat çeken Demir, şunları anlattı: “Bu şirketlerimizin uçak parçalarını üretebilmesi için THY Teknik’e önemli bir rol düşüyor. Sektörü bir araya getirmek, kabiliyetleri ortaya çıkartmak için alt yapı ve mühendislik hizmeti veriyoruz. İlk etapta koltuk parçalarından oluşan 2.5 milyon dolarlık bir paket oluşturduk. Bakımla birlikte bu tür yedek parçaların üretimi çok önemli” dedi.
Koltuk için yan sanayi
THY Teknik, kabinde kullanılan koltuk, mutfak, halı gibi malzemelerin Türk Havacılık Sanayi (TAI) ile ortak imal edilmesi konusunda da çalışmalar yapıyor. Özellikle kabinde küçük bir parça için 3-4 ay sıra beklenildiğini belirten İsmail Demir “Bu parçalar rahatlıkla Türkiye’de imal edilebilir. Sertifikasyon, mühendislik hizmetlerini TAI ile ortak yapacağız. Bakımda bu konular ön plana çıkıyor” diye konuştu.
2.5 milyon Euro yatırdı Lufthansa uçağına Türk meyve ve sebzesi soktu
ALMAN Lufthansa yolcu uçaklarında Türk sebze ve meyvesi dağıtılacak. Antalyalı yaş meyve sebze üretici ve ihracatçısı Güneşler Gıda A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Güneş, dünyanın önde gelen hava yolu şirketleri arasında yer alan Alman Lufthansa Hava Yolları’nın catering (yiyecek-içecek sağlama) firması ile ortaklık kurduklarını açıkladı. Görüşmelerin yaklaşık iki yıl sürdüğünü ve ortaklığın kurulduğunu kaydeden Güneş, Lufthansa Hava Yolları’nın yolcularına Türk meyve sebzesi yedireceklerini söyledi. Lufthansa Hava Yolları’nın catering işlerini yapan LGS Sky Cheifs şirketi ile ortaklık kurarak Star Food Antalya AŞ’yi kurduklarını ifade eden Güneş, “Bu yıl sonu OSB’deki tesis üretim başlayacak. 70 kişi istihdam ve 2.5 milyon Euro’luk yatırımla doğranmış meyve ve sebzeler, Lufthansa’nın uçaklarında dağıtılacak” diye konuştu.
Yedek parça havuzu kurulacak, en büyük sorun insan kaynağı
8-10 uçağa sahip bir havayolunun operasyonunun kesintisiz yapması için en az 10-15 milyon dolarlık yedek parça stoku oluşturması gerekiyor.
THY Teknik, bu konuda tüm sektöre hizmet verecek parça stok merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Motorda dünyanın en büyük imalatçılarından Pratt&Whitney, parça bakımında da Goodrich’le ortak olan THY Teknik, yabancı şirketlerle iniş takımları, avionik ve hidromekanik konusunda iş birliği yapmayı hedefliyor.
Yeni yatırımlarla birlikte en büyük sorun insan kaynağı. Bu konuda 2 yıl önceden çalışmalara başlayan THY Teknik, meslek lisesi mezunlara burs sağlayarak eğitiyor.