THY, havada Formula 1 modeli servise geçiyor

Güncelleme Tarihi:

THY, havada Formula 1 modeli servise geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2006 00:00

THY, Formula 1’in VIP catering (ikram) hizmetlerini veren Do&Co ile ortak girişim için görüşmelere başladı. İstanbul doğumlu Atilla Doğudan’ın 20 yıl önce Viyana’da kurduğu Do&Co, Lauda Air ve Türkiye dahil 17 ülkedeki Formula 1 yarışlarının ikramlarını yapıyor.

İKRAM hizmeti ihalelesini iptal eden Türk Hava Yolları (THY), Formula 1’in VIP Catering (ikram) hizmetlerini veren Do&Co ile ortak gişim için görüşmelere başladı. İstanbul doğumlu Atilla Doğudan’ın yaklaşık 20 yıl önce Viyana’da kurduğu Do&Co, Lauda Air ve Türkiye dahil 17 ülkedeki Formula 1 yarışlarının ikram hizmetlerini yapıyor. THY yönetim kurulu, ikram hizmeti vermek için kurulması planlanan şirketle ilgili olarak Do&Co Restaurant & Catering firmasıyla ortak girişim görüşmeleri yapılmasına karar verdi. Restoran, ikram ve otelcilikte uluslararası camiada prestijli bir isim olan, ayrıca Avrupa jet sosyetesinin partilerine ikramlar veren Do&Co’nun hisseleri 1998 yılından bu yana Viyana Borsası’nda işlem görüyor.

DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR: THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY’nin sürekli büyüyen bir şirket olduğunu, verimlilik ve esnekliğe odaklandığını söyledi. "THY’nin işi ikram vermek değil, uçmak" eleştirilerine Kotil, "İkramlar için açtığımız ihaleye tek teklif gelince iptal ettik. Kendi şirketimizi kurmaya karar verdik. THY’nin operasyonel birimleri de var. İkram konusunda uzmanlaşmış şirketlerle ortaklık görüşmelerine başladık. Dünyada da bunu yapan hava yolu şirketleri var" sözleriyle yanıt verdi.

DO&CO İLE YAKINIZ: Do&Co ile başlayan ortaklık görüşmelerini Kotil, şöyle anlattı: "Ne zaman sonuçlanır bilemiyorum. Ortaklık kurulmayabilir de. Hangi firmayla sonuçlanacak bilmiyorum. Olabilecek en büyük potansiyeli ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Do&Co bize yabancı bir şirket değil. Yurtdışında Viyana ve başka yerlerde onlardan ikram alıyoruz. Aramızda sıcak temas vardı. Akaryakıt fiyatlarının yükseldiği, rekabetin arttığı bir dönemde kárlılığını sürdüren THY için, ikram konusu çok önemli."

İKİ KERE İHALE YAPILDI: THY’nin beş yıllık iç-dış hatlarda Türkiye çıkışlı uçuşlarda vereceği ikram için gerçekleşen ihalenin ilki 28 Nisan’da yapıldı. Çekişmeli geçmesi beklenen ihaleye Gate Gourmet USAŞ, LSG Sky Chef Sancak Catering, BTA-Do&Co ve Sofra Grubu şartname almıştı. Ancak ihaleye Gate Gourmet USAŞ ve LSG Sancak Catering katıldı. Teklifleri yeterli bulmayan THY yönetim kurulu ihaleyi iptal etti. İkinci ihalenin 27 Temmuz’da yapılması planlandı ancak yeterli katılımın sağlanması için 8 Ağustos’a ertelendi. Kapalı zarf usülüne göre gerçekleştirilen ikinci ihalede sadece USAŞ teklif verdi. Bunun üzerine THY yönetim kurulu ikinci ihaleyi de iptal etti, kendi ikram şirketini kuracağını açıkladı. THY, Türkiye çıkışlı iç ve dış hat uçuşlarında sunulacak ikram için 5 yılda bir gerçekleştirilen ihalenin yıllık maliyeti yaklaşık 70 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

USAŞ, 15 yıldır THY’ye ikram hizmeti veriyordu

HAVA yolu ikramda yüzde 80 civarında, havalimanı restorant işletmeciliğinde ise yaklışak yüzde 60 pazar payına sahip olan Gategourmet USAŞ, ortalama 15 yıldır THY’ye ikram hizmeti veriyor. USAŞ, 2004 yılında 11 plajlı Port Lara projesi kapsamında Antalya’da 3 plaj, 4 restoran ve bir eğlence merkezi ile sahillerde de işletmeciliğe soyunmuştu. THY ve USAŞ arasındaki anlaşma gereği, USAŞ yıl sonuna kadar uçak ikramlarını sürdürecek.

Diskoda Lauda ile tanıştı havayolu ikramına başladı

ATİLLA Doğudan, 1987 yılında Formula 1 dünya şampiyonu Niki Lauda ile Take Five isimli diskoda tanıştı. Lauda Air’i henüz kuran Niki Lauda, ikramlarda yaşadığı problemi Doğudan ile aştı. Tanıştıktan 3 hafta sonra Doğudan, Lauda Air’in yemek servisini yapmaya başladı. O tarihten sonra Lauda Air’in uçaklarındaki ikramlar gurme dergilerinde övülmeye başlandı.

140 milyon Euro cirosu var

DO&CO’yu, yaklaşık 20 yıl önce Viyana’da kuran Atilla Doğudan, Formula 1’in VIP catering (ikram) hizmetlerini vermesiyle ve Avrupa jet sosyetesinin partilerine verdiği ikramlarla biliniyor. 1959 yılında İstanbul’da doğan Doğudan’ın şirketi Do&Co prestijli restoranlarıyla ve Lauda Air’e verdiği ikramlarla da dikkat çekti. Do&Co Türkiye dahil 17 ülkedeki Formula 1 yarışlarının VIP catering hizmetlerini veriyor. Restoranları, yemek hizmeti, otel ve havayolu ikramı olan Do&Co’nun 2005 cirosu 140 milyon Euro’nun üzerinde bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!