THY gecikmelerinin perde arkasında DHMİ var

Güncelleme Tarihi:

THY gecikmelerinin perde arkasında DHMİ var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2015 10:36

ATATÜRK ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yoğun yaz sezonunun ortasında yapılan inşaat çalışmaları nedeniyle meydana gelen rötarlar, yolcuları isyan ettirdi. Neredeyse rötarsız sefer yapılamaz hale gelinirken bu kaosun arkasında Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) havayolu şirketlerine haber vermeden ve meydanlardaki kapasiteyi ayarlamadan gerçekleştirdiği inşaat çalışmaları çıktı.

Haberin Devamı

“BİZ GEREĞİNİ YAPIYORUZ”
Türk Hava Yolları (THY), DHMİ’den yapılacak tadilat ve çalışmaların kapasitenin nasıl etkileneceğini görebilmek için plan istedi. Dünyanın tüm büyük limanlarında yapılacak işler en az bir yıl önce fazlara ayrılarak ilan edilip kapasiteyi azaltmak için havayollarından sefer azaltmaları talep edilmesine rağmen DHMİ’den bir cevap alınamadı. Bunun üzerine THY yaptığı başvuruda Ankara’dan “Biz gereğini yapıyoruz” cevabını aldı.

İNŞAAT ÇALIŞMALARI BIKTIRDI
Atatürk Havalimanı’nda yaz sezonu başlarken ana kalkış pisti olan 35 Sağ pisti 70 gün süreyle kapatıldı. Sezonun tam göbeğinde 7 köprü ve ve 2 açık park yeri bakıma alındı. Uluslararası terminalin önünden geçen “G” taksi yolunun batı ucu tadilata sokuldu. Bu tadilatlar yeni bitti. Önümüzdeki günlerde de terminalde 9 köprü ve 7 açık park pozisyonu kapatılacak. “G” taksi yolunun ortası tadilata alınacak. Bu tadilatların hiçbirisi önceden ilan edilerek kapasite ayarlaması yapılmadı. Rötar krizi devam edecek.

SABİHA GÖKÇEN’DE PİST GECE KAPATILIYOR
Aynı şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı pisti ise bakım çalışmaları nedeniyle gece 4 saat süreyle kapatılıyor. Bazı günler bu çalışma 6 saate kadar uzuyor. Arıza nedeniyle gönderilecek yedek uçak Sabiha Gökçen’e gidemiyor. İnemeyen uçak Bursa’ya yönlendiriliyor.

RÖTARDA İLK SIRADAYIZ
Bu çalışmalar nedeniyle Avrupa’da yapılan rötar listesinde, Mayıs 2015 rakamlarına göre İstanbul Atatürk ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Avrupa‘da kapasite kaynaklı gecikme yaşanan ilk iki havalimanıoldu.

NEDEN İNŞAAT ÇALIŞMALARI YÜKSEK SEZONDA YAPILIYOR
Atatürk Havalimanı’na günde 1400, Sabiha Gökçen Havalimanı’na da günde ortalama 700 uçak inip kalkıyor. Toplamda günde 2100 trafiğin inip kalktığı İstanbul’daki havalimanlarının her ikisinin de aynı anda tadilata alınmasına havayolu şirketleri tepki gösteriyor.

Rusya’da kışın ortasında -40 derecede veya İngiltere’de yağmurun en yoğun olduğu dönemde sorunsuz ilerleyen inşaat çalışmaları, neden Türkiye’de yaz sezonuna getiriliyor sorusunu ortaya atıyor. Havayolları, dünyanın her yerinde bu tarz tadilatlar yoğun olmayan sezonlarda yapıldığını belirtiyor.

REKOR HABERLERİ İLE ÖVÜNÜLÜYOR AMA…
Atatürk Havalimanı günlük trafik sayıları anlamında New York’un en büyük kapasiteye sahip olan JFK’yi 5 sıra geride bırakarak dünyada 14’üncü sıraya çıktı. Atatürk Havalimanı, Avrupa’da ise beşinci sırada. Bu konu ile rekor haberleri ile her zaman övünülürken bilimsel olarak ispat edilmiş gerçek kapasite değerleri ve buna uygun hizmet için gerekenlerin yapılamaması dikkat çekiyor.

İŞTE RAPORDAN ÇARPICI BAŞLIKLAR

+ ATATÜRK HAVALİMANI 3 MİL, SABİHA GÖKÇEN 8 MİL: Atatürk Havalimanı’nda uçaklar 3 deniz mili (yaklaşık 5,5 km) aralıklarla indiriliyor. İki uçak arası yasal ayrım en az 60 saniye. Dalga yapılandırması için saatlik kapasite 45 iniş-45 kalkışa göre ayarlanabilir. Bu operasyon için gerekli uçak park pozisyonu sayısı 122.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hava trafiği de DHMİ tarafından veriliyor. Aynı kontrolör hem Atatürk hem de Sabiha Gökçen’e uçak yaklaştırıyor. Ancak Sabiha Gökçen’de uçaklar 8 deniz mili (yaklaşık 14,8 kilometre) aralıkla getiriliyor. Bu durum kapasitenin verimsiz kullanılmasına neden oluyor. THY raporunda bu durum ‘anlaşılamaz’ olarak belirtiliyor.

+ KAPASİTE ARTIRILABİLİR: Atatürk Havalimanı’nda günde 1400 uçak inip kalkıyor. Avrupa hava sahasını kontrol eden Eurocontrol ve İngiliz Hava Trafik Hizmet Sağlayıcısı NATS ile hazırlanan bilimsel raporlara göre trafik günlük 1600 uçağa çıkartılabilir. Geçen yıl Sabiha Gökçen için de hazırlanan raporda şu an günlük 700 civarında olan iniş kalkış sayısının rahatlıkla yükseltilebilir.

+ PİST İHALESİ UZADI: Sabiha Gökçen’de trafik akışını hızlandırmak için bir yıl önce paralel pist inşası için ihaleye çıkıldı. İhaleye giren bir şirketin itirazı nedeniyle proje bir yıl sarktı. Daha önceden yapılacak planlama ile ikinci pist inşa edilip diğeri bakıma alındığında sıkıntı yaşanmadan operasyon yapılabilirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!