THY’de 2013 hedefi 10 milyar dolarlık ciro

Güncelleme Tarihi:

THY’de 2013 hedefi 10 milyar dolarlık ciro
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 00:00

Bağdat hattının açılışı nedeniyle gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, çok önemli bir pazara girdiklerine dikkat çekerek 2013 hedeflerinin THY’yi bir kat daha büyüterek yolcu sayısını 20’den 40 milyona, ciroyu da 5’ten 10 milyar dolara yükseltmek olduğunu söyledi.

Ekonomik krizin başta Amerikan ve Avrupalı havayolu şirketlerini derinden etkilediğini belirten Kotil, "Dünya havacılığında talep artışı yok. Yolcu sayıları azalıyor. Ama biz, krizi 2003’ten beri kendimize sürekli yaşattık. Amacımız `daha iyi üreteceğiz, daha çok üreteceğiz, daha ucuza üreteceğiz` oldu. THY, birim giderini 2001`den beri Euro bazında sabit tutabilen bir havayolu oldu" dedi.

Krize rağmen büyüdük

Krize rağmen yıllık yüzde 20’lik büyümelerini devam ettireceklerinin altını çizen Kotil, "THY, farklı pazarlara girerek, kimsenin uçmadığı noktalara ulaşarak büyüdü. Bağdat bunun güzel bir örneği. 15 Kasım’dan itibaren seferlerimiz her güne çıkacak. Hedefimiz günde iki sefer yapabilmek. Iraklıları, bölgeye uçan işadamlarını tüm dünyaya taşıyoruz. Aynı şekilde Libya’da Tripoli’ye her gün, Bingazi’ye de haftada 4 gün uçuyoruz. İstanbul Atatürk Havalimanı, THY ile çok önemli bir transit merkezi oldu. Yolcumuzun yüzde 28’i transit yolcu. Farklı noktalardan topladığımız yolcuları dünyanın dört bir tarafına THY ile götürüyoruz" diye konuştu. Bosna Havayolları’nın özelleştirmesine giren THY için bu projenin yeni bir açılım oluşturacağına dikkat çeken Kotil, "Bu ihalede avantajlı durumdayız. Amacımız THY know-how’ını götürerek Bosna Havayolları’nı bölgesel bir güç haline getirmek. Kasamızda 1.3 milyar dolar nakit para var. Her türlü teklife açığız. Biz krizde bile nakit üretiyoruz."

Uçaklar Bağdat’a inmek için dönerek alçalıyor

26 Ekim’deki ilk seferden önce 17 Ekim’de THY pilot, yer işletme ve genel müdürlükten gelen uzmanların yanı sıra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililerle özel bir deneme seferi yapıldı. Havalimanındaki güvenlik, yer hizmetleri gibi konular incelendi.

Bağdat Havalimanı’na uçaklar Amerikan kuvvetleri tarafından kontrol edilen 18.5 kilometrelik alanda dönerek alçalıyor. Bu saha dışında yerden atılan silahlardan kaçınmak amacıyla 3 bin metre ve üzerinden uçuluyor.

Yolcu uçaklarının inişi öncesinde güvenlik bölgesinde özel ekipmanlara sahip UH-60 Blackhawk helikopterleri tarafından sürekli gözlemleniyor. Şüpheli durumlarda AH-64 Apache saldırı helikopterleri müdahale ediyor.

Uçuşlar için THY yolcu, ekip ve uçağına ekstra sigorta yaptırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!