A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2006 15:52
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, dövizdeki artıştan dolayı THY'nin bilet fiyatlarını artırmayı kesin olarak düşünmediklerini açıklayarak "Eğer bir fiyat artışı olacaksa, THY bu yarışa katılmaz" dedi.
Kotil, THY'nin, hem yurtiçi hem yurtdışı operasyonları yapan bayrak taşıyıcı bir şirket olduğunu hatırlatarak, geçen yıl 14 milyondan fazla yolcu taşıdıklarını, bu yıl da 18 milyon yolcu hedeflediklerini söyledi. THY'nin yurtdışı operasyonlarından
döviz, yurtiçi operasyonlarından da YTL gelirleri ve aynı şekilde giderleri bulunduğunu ifade eden Kotil, döviz giderleri arasında akaryakıtın önemli bir kalem olduğunu, bunun son dönemde giderlerin yüzde 28'ini oluşturduğunu vurguladı.
Temel Kotil, “Havacılıkta döviz giderlerinin önemli bir rakamını da uçakların finans giderleri oluşturuyor. Yaşlı bir uçak kullanıyorsanız finans gideri daha düşük, genç uçaklarda yüksek olabiliyor” diye konuştu.
“Döviz ve YTL'deki hareketler, havacılık sektörü üzerinde diğer sektörlerdeki gibi büyük bir ayrışım veya etkileşim meydana getirmiyor” diyen Kotil, hammaddesi döviz giderli olan firmaların döviz fiyatlarının artışından negatif, giderleri YTL olan ve yurtdışına satışları bulunan firmaların ise pozitif etkilenebileceklerini, ancak havacılıkta bunun başa baş gelen bir durum olduğunu söyledi.
Kotil, son günlerde finans piyasalarında yaşanan hareketliliğin havacılık sektörü ve THY üzerindeki olası etkilerine de değinerek, şunları kaydetti: “Dövizdeki artıştan dolayı THY, bilet fiyatlarını artırmayı kesin olarak düşünmüyor. THY operasyonlarının çoğunu yurtdışına gerçekleştiriyor. Geçen sene yurtiçinde 7 milyondan fazla yolcu taşıdık. Bu yıl ise 10 milyonu hedeflemiş bulunuyoruz. Bu da yüzde 30'dan fazla bir artış anlamına geliyor. Ocak, şubat, mart ve nisan aylarına bakıldığında bu hedefi tutturduğumuzu görüyoruz.
“HERKES UÇACAK”Dolayısıyla daha önce planladığımız hedeflerde değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. Bu şu anlama geliyor, geçen yılki operasyonumuzda 69 ve 79 YTL aralığından biletlerimizi satmış olduk. Sembolik olarak 69 YTL'den bilet satan bir firma değiliz. Bundan ayrılmayı şu an düşünmüyoruz. Şu anda planlarımızdan ayrılmamızı gerektiren bir durum yok. Kaldı ki yolcu sayısı hedefini tutturmamız gerekiyor. Ayrışma demek, bu hedefi tutturamamak demektir. Hükümetin 2003 yılında verdiği karar doğrultusunda, 'herkes uçacak'. Yapacağımız fiyat artışı, ülkede havacılık sektörünün gelişmesi için yapılan çalışmalara karşı bir karar olur. Böyle bir uygulama içinde değiliz.”
Temel Kotil, yaz operasyonlarında bilet fiyatlarının genellikle artış gösterdiğini ve özellikle yurtdışı operasyonlarında yaz ile kış fiyatları arasında iki kat fark oluştuğunu belirterek, Aralık veya Ocak ayında İstanbul'dan herhangi bir Avrupa kentine gidiş-dönüş bir uçuş 200
euro civarında iken, bunun yaz aylarında 400 euroya kadar çıkabildiğini söyledi.
"YURTDIŞI UÇUŞ FİYATLARINDA KARAR VERİCİ DEĞİLİZ"THY Genel Müdürü Temel Kotil, yurtdışı uçuşlarındaki fiyat artışında, THY'nin bir etkisi bulunmadığını ve kendileri istese bile fiyatları aşağı çekemediklerini ifade ederek, “Çünkü uçtuğumuz hatlarda bize rakip olan, bizim kadar yolcu taşıyan yabancı havayolları var. Dolayısıyla biz karar verici değiliz. Eğer bilet fiyatları artmasın dersek bu rakiplerimizin işine gelmiş olur” dedi.
Kotil, THY'nin, yurtiçindeki konumunun farklı olduğunu, iç hat yolcularının yaklaşık yüzde 70'ini taşıdığını kaydederek, “Bu nedenle yaz aylarında bilet fiyatlarını artırıp, 'nasıl olsa yazın çok talep var, daha yüksek fiyatla satalım bundan çok gelir elde edelim' diyecek durum değiliz” dedi.
PROMOSYON AMAÇLI BİLET SATMADIK, SATMAYACAĞIZ DAPiyasada tekel konumunda olmadıklarını vurgulayan Kotil, şöyle devam etti: “En iyi fiyatı ve hizmeti sunan biziz. Bilet politikamızı değiştirmiyoruz. Yazın hala bizim biletlerimiz 69-79 YTL'den satılıyor olacak. Yurtiçinde daha fazla yolcu taşıyacağız. Biz THY olarak, promosyon amaçlı içeriden bilet satmadık, satmayacağız da. Bazı havayolları 9 YTL'den veya benzer fiyatlarla bilet sattılar. Bu bir pazarlama tekniğidir. Daha ucuza bilet satarak daha çok yolcu çekmek istersiniz, ama bu biletlerin oluşturduğu maliyeti başka yolcuyla sübvanse etmeniz gerekir.”
Kotil, yurtiçi çalışmalarında bilet fiyatlarını olabildiği kadar birbirine yakın tutmaya çalıştıklarını anlatarak, promosyon mantığıyla hareket etmediklerini ve net bir duruş sergilediklerini söyledi. Sektörün herkese açık ve liberal olduğunu anlatan Kotil, “Bu kadar büyük bir firmanın fırsat mantığıyla hareket ederek bilet fiyatlarını artırması söz konusu değil. 'Diğer havayolları artırıyor, biz de artıralım' yaklaşımımız da olamaz. Biz maliyet eksenli çalışıyoruz. Eğer bir fiyat artışı yarışı olacaksa, THY bu yarışa katılmaz. Çünkü en çok yolcuyu taşıyan biziz. Onların fiyat politikası bizi etkilemez” dedi.