Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 01:00
Hazır giyim ve konfeksiyonda sektörün imdat çığlığının duyulmadığına dikkat çeken TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, yıl sonuna kadar kapanan firmalar yüzünden işini kaybeden kişi sayısının 1 milyona çıkacağını söyledi.
2008’le birlikte son 3 yılda sektörün yüzde 43 daralacağını aktaran Nakkaş "Ağzımızda sıkacak diş kalmadı. İşletmelerimizi hayatta tutan pamuk ipliği koptu kopacak" dedi.
TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) yaptığı acil bir basın toplantısı ile hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe "deniz bitti" dedi. Sektörden yükselen imdat çığlığının duyulmadığından yakınan TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, yıl sonuna kadar kapanan firmalar yüzünden işini kaybeden kişi sayısının 1 milyona çıkacağını söyledi. Ucuz üretimden çıkarak, katma değerli üretime yönelen şirketlerin de zora girdiğini belirten Nakkaş, "Kendimize yeni bir kulvar belirledik. Ucuz mallarda Çin’le rekabet edemeyiz deyip, katma değerli üretime geçtik ama burada da rekabet edemiyoruz. Fiyat tutturamıyoruz. Bıçak kemiğe dayandı. Durum çok vahim" dedi.
YÜZDE 43 KÜÇÜLME: Artan maliyet ve düşen fiyatlara dikkat çeken Ahmet Nakkaş sektörde başlayan tasfiye sürecinin fark edilmediğini kaydederek şunları söyledi: "Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 40 binin üzerinde işletme var. Son 2 yılda kapasite yüzde 18 küçüldü, yüzlerce işletme kapandı. 2008’de kotaların kalkmasıyla yüzde 25’lik bir küçülme bekliyoruz. Bu daralma yıl sonuna kadar bile gerçekleşebilir. Bu, son 3 yılda sektörün yüzde 43 küçülmesi demek. Sektörde kayıtlı ve kayıt dışı 2.5 milyon kadar kişi çalışıyor. Burada da yüzde 50’lik kayıp olacak demek. Yerine koyacak başka bir alternatif yokken sektörü gözden çıkardılar. Neden sorunlar çözmüyor gerçekten anlamıyorum. Bizden vazgeçtilerse bunu açıkça söylesinler; bilelim."
TGSD’DEN YÜZDE 13 GİTTİ: 400 üyeli TGSD’de ise son bir yılda 50 işletmenin kapandığına değinen Nakkaş, bunun içinde bölüm kapatan ve kapasite küçültenlerin dahil olmadığını bildirdi. TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Reha Erekli ise, tasfiye sürecinin, öncelikli olarak 3 bin firmanın yer aldığı triko alanında hissedildiğini, son 6 ayda sektörde yüzde 10, son 3 yılda ise yüzde 30 kapanma yaşandığını söyledi. Yüzde 60 olan ihracatın ithalatı karşılama oranında sektörün katkısına dikkat çekilirken, yüzde 60’ın kritik eşik olduğu vurgulandı.
HÜKÜMET İLGİSİZ: Yıllardır şikayet ettikleri istihdam üzerindeki kamu maliyetleri, yüksek enerji fiyatlarıyla ilgili siyasi otoritelerin üzerine düşeni yapmadığını, sorunu çözmediğini vurgulayan Nakkaş, "Ekonominin rayına oturması için getirilen makro çözümlere diyeceğimiz yok ancak 22 Temmuz sonrasına ertelenen mikro çözümler 3 aydır gündeme gelmedi" dedi. Yıllardır en fazla istihdam, ihracat ve üretimi sektörün yapmasına karşılık değerinin bilinmediğinden yakınan Nakkaş şunları söyledi: "Türk parasının değerlenmesi her Türk vatandaşının ortak hayali ama değerli TL karşısında yapısal reformlar biraz daha geçikirse, ortada ne iş, ne aş ne de toplumsal huzur kalacak. Hálá inatla ’kendi ülkemde istihdam yaratacağım’ diye didinen işletmelerimizi hayatta tutan pamuk ipliği koptu kopacak. Elbette toplumsal huzur istiyoruz ama yeni işsizlerle nasıl huzurlu olacağız?"
İç ve dış güvenlik bütün meselelerin üstünde15 askerin şehit düşmesiyle ilgili olarak üzüntülerini dile getiren Ahmet Nakkaş, iç ve dış güvenliğin bütün meselelerin üstünde olduğunu söyledi. "Bu ülke sahipsiz değil, gerekenler yapılır" diyen Nakkaş, ekonomik gelişmelerin önemine değindi. Nakkaş, "Ekonomik gelişim pek çok sosyal sorunu ortadan kaldırıyor. Bizim sektörümüzle o bölgede belli gelişimler sağalanabilir. Bu bir kalkınma planıdır. Sözde kalmamalı, uygulanmalı. TGSD’nin Anadolu’da İş, Aş, Barış projesi bu kapsamda çok önemliydi" dedi.
Ağlayarak İsveçli şirketle vedalaştıkBUNDAN sonra alınacak tedbirlerin durumu düzelteceğinden emin olmadığını da anlatan Ahmet Nakkaş, "Beş yıldır çalıştığım İsveçli bir firmayla ağlayarak yollarımızı ayırdık. 17-18
Euro’ya çocuk pantolonu yapıyorduk ama artık bu fiyatı tutturamıyoruz. Yüzde 20 artış istedik olmadı. Katma değerli üretimde de fiyatlarımız tutmuyor" diye konuştu.
Pembe rakamlar hayali PODYUM Tekstil’in sahibi ve TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Koray Onun ise ekonomide ciddi bir başı boşluk olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Enflasyon, ihracat bütün pembe rakamlar hayal. 2008’de kotalar kalkınca tablo daha da kötüleşecek. Üstelik şu anda konfeksiyon ve hazır giyimdeki yangı tekstile de sıçrayacak. Ekonomideki başı boşluğun acçılarını hep beraber çekeceğiz. Sektörün 3-5 senelik ömrü kaldı."
Finansal bir oyun içindeyiz
AHMET Nakkaş, Türkiye’nin finansal bir oyunun içinde kaldığına işaret ederek şöyle konuştu: "Faizler üzerinden en çok getiri sağlayan ülke olduğu için Türkiye’de bu kadar çok yabancı para var. Ama Türkiye bunun geri dönüşümünü sağlayabilecek durumda değil. Dünyada yabancı ve suni sermaye ile gelişen bir tek ülke bile yok. Bir an önce biz de bu hayaldan vazgeçelim."