TGSD: Don Kişot'a döndük

Güncelleme Tarihi:

TGSD: Don Kişota döndük
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

TGSD Başkanı Güngör Keşçi, enflasyonla mücadeleye destek veren giyim sanayine hükümetin SSK prim artışı ve pamuk fiyatlarının yükselmesiyle darbe vurduğunu söyledi. TGSD Başkan Yardımcısı Umut Oran da, ‘‘Yel değirmenlerine karşı savaşan Don Kişot'a döndük’’ dedi.

TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Güngör Keşçi, yılın ilk dört ayında istikrar programının başarısı için kur baskısına göğüs germelerine rağmen, pamuk fiyatlarının artması ve SSK prim tavanının arttırılmasıyla girişimcilik ruhunun kaybolduğunu söyledi. Keşçi, SSK prim tavanındaki yüzde 25'lik artıştan da vazgeçilmesini isterken TGSD Başkan Yardımcısı Umut Oran da, ‘‘Ankara'ya taleplerimizi anlata anlata yel değirmenlerine karşı savaşan Don Kişot'a döndük. Türkiye'nin istihdama ihtiyacı var yatırım hevesimizi kaybettik. Devamlı patinaj yapıyoruz’’ diye konuştu.

EN ZOR ALTI AY

Keşçi, istikrar programı açısından ilk altı ayın çok kritik olduğunu belirterek, giyim sanayinin dört aylık profilini şöyle anlattı:

Son beş yılda dünya rekabetinde ayağımıza dolanan olgunun enflasyon olduğuna inandığımız için açıklanan programa destek verdik. Bu programın kur baskısı nedeniyle darbe etkisi yapacağını biliyorduk. Ancak, tam destek verdiğimiz hükümetin bir kanadı pamuk fiyatlarını dolar bazında yüzde 75 artırırken, hükümetin öbür kanadı SSK prim taban artışını devreye soktu. Mark ve TEFE arasındaki makas ilk dört ayda yüzde 15 kadar açıldı. Bütün bu olumsuz gelişmeler üç ay gibi kısa sürede olurken maalesef sektörün can simidi olarak sarılacağı hiçbir araç devreye sokulmadı.

Bize bazı akademisyenler 'İstihdam Bakanı mısınız?' diye soruyorlar. Sektör olarak hem moda marka yaratmak, hem de kitle üretimini sürdürerek istihdam dengesini korumalıyız. Programa baktığımızda ilk altı ay çok önemli. Kur baskısı altında olacağımızı biliyorduk. Euro'daki düşüş sürpriz oldu. Ancak, SSK prim artışı ve pamuk fiyatlarının yükselmesi sektörün 2005 ve 2010 yılına yönelik hazırlanmasını engelliyor.

Çin, 1999 yılında Avrupa Birliği'ne olan ihracatını yüzde 19 oranında artırdı. Biz sadece yüzde 2.4 ile yetinmekteyiz. Potansiyelimiz, ulaştığımız bilgiye bakıldığında bu sonucu hak etmiyoruz. Daha da önemlisi yatırımları gerçekleştirecek, yeniden yatırım atağına geçilmesini sağlayacak ruh ve morali kaybetmek üzereyiz.

Dış pazarda canlanma umudu

TGSD Başkanı Güngör Keşçi, Türk Giyim Sanayi 2000 Yılı İlk Dört Ay Değerlendirme raporunu da açıkladı. Rapora göre, 2000 yılının ilk üç ayında ihracat yüzde 1.5 gerileyerek 1.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak, Nisan ayındaki yüzde 10.8'lik artışla birlikte negatif eğilim tersine döndü. Böylelikle ilk dört ayda giyim sanayinin ihracatı binde altı oranında arttı. Raporda sektörün dört ayı şöyle değerlendirildi:

Giyim sanayiini ilk dört ayda etkileyen en olumsuz faktör kur-TEFE makasının ilk dört ayda yüzde 13.9 oranında açılması oldu.

Giyim sanayicileri yılın ilk dört ayında İngiltere'ye olan ihracatı yüzde 27, ABD'ye olan ihracatı da yüzde 22 oranında artırdı. İngiltere'nin giyim ihracatındaki payı yüzde 9.1'e, ABD'nin payı yüzde 13.3'e çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!