TGSD: "Bu zamansız grevden vazgeçin"

Güncelleme Tarihi:

TGSD: Bu zamansız grevden vazgeçin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2001 00:00



Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Güngör Keşçi, tekstil sektöründe grev kararına ilişkin olarak işçi sendikası yetkililerine, "Ülkenin ekonomisini mahvedecek bu zamansız grevden vazgeçin" çağrısında bulundu.
Haberin Devamı

Hükümetin acilen sektörün sorunlarına sahip çıkmasını isteyen Keşçi, "Hükümet sektörün sorunlarını çözmeyerek, hem kayıtlı işçilerini, hem de ihracat altını yumurtlayan tavuğunu kaybetmektedir" dedi.

Güngör Keşçi, "Türkiye Hazır Giyim ve Tekstil Sanayi 2000 Yılı Değerlendirmesi" raporunun kamuoyuna açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, hükümet üyelerini, reel sektörün sorunları ile acilen ilgilenmeye çağırarak, "Hergün yeni bir yapay politik sorun yaratmaktan vazgeçin. Memleketin halledilmesi gereken bir sürü sorunu var" dedi.

Girdi maliyetinin çok yükseldiğini, rekabet gücünü kaybettiklerini ve müşterilerinin artık siparişlerini başka ülkelere verdiğini söyleyen Keşçi, özellikle tekstilde 65 fabrikadaki greve dikkat çekerek, iplik ve kumaş üretimi durduğunda hazır giyim ihracatının da duracağı uyarısında bulundu.

Bu gidişle daha birçok fabrikanın kapanacağını ve milyonlarca işçinin sokakta kalacağını belirten Keşçi, sendika yetkililerine "Ülkenin ekonomisini mahvedecek bu zamansız grevden vazgeçin" ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na da, "Sendikaların bu grevden vazgeçmesini sağlayın. İşyerlerinin ayakta kalması, istihdamın sürmesi için çareler bulun" diye seslendi.

Tekstilde grev korkusu

Hazır giyim sektörünün sorunlarına rağmen 2000 yılında 27.5 milyar dolarlık ihracat yaptığını, istihdamda yüzde 25 ve sanayi üretiminde yüzde 26 pay aldığını vurgulayan Keşçi, hükümetin ve bürokrasinin ise, sanayicilere "hırsız" diye baktığını, ihracatçıyı "hayali ihracatçı" olarak gördüğünü kaydetti.

Uluslararası pazar paylarının kaybedildiğini belirten Keşçi, Türkiye'nin yıllardır beşinci olduğu dünya hazır giyim ihracatçıları arasında geçen yıl altıncılığa gerilediğini, Meksika'nın ise uluslaraası ticaret anlaşmalarına verdiği önem nedeniyle beşinciliğe oturduğunu söyledi.

İstihdamda rakiplerinin 3 katından fazla bir devlet maliyetiyle karşı karşıya olduklarını, hazır giyim ve tekstil sektörünün SSK'ya kayıtlı 2 milyon sanayi işçisinin 630 binine sahip olduğunu anlatan Güngör Keşçi, "Hükümet, sektörün sorunlarını çözmeyerek, hem kayıtlı işçilerini, hem de 'ihracat altını' yumurtlayan tavuğunu kaybetmektedir" dedi.

TGSD Başkanı vergiyi eleştirdi

TGSD Başkanı Keşçi, vergi üstüne vergi getirilmesini de eleştirerek, "Bir koyundan bir post çıkar, fazlası öldürür" diye konuştu.

Yüksek maliyetler nedeniyle yeni yatırımlar yapılmadığını ve mevcut yatırımların yurtdışına kaçtığını ifade eden Keşçi, Bulgaristan, Romanya, Türkmenistan, Rusya, Özbekistan'ın tekstil ve hazırgiyim firmalarının yatırım, üretim ve ihracat alanı haline geldiğini bildirdi.

ABD ile serbest ticaret anlaşması

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Güngör Keşçi, ABD ile acilen serbest ticaret anlaşması imzalanmasını ve en geç bir ay içerisinde, ek, geçici, peşin vergiler adı altında konmuş olan vergiler iptal edilmesini istedi.

Güngör Keşçi, TGSD'nin "Türkiye Hazır Giyim ve Tekstil Sanayii 2000 Yılı Değerlendirme" Raporu'nun açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, raporun, hazır giyimcinin 2000 yılı içerisinde canla başla, gayretle sektörü yine ayakta tutmayı başardığını gösterdiğini söyledi.

Hazır giyim ihracatının yüzde 1.2'lik gerilemeye rağmen toplamda 7.5 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Keşçi, "Her şey günlük gülüstanlık gibi...Ama, sene sonunda karşılaştığımız kriz bizi çok dikkatli olmaya itiyor. Bu kriz, finans ve ekonomi yönetiminin başarılı olmadığını ortaya koydu" diye konuştu.

Güngör Keşçi, hükümetin, sanayiciye, yatırımcıya, ihracatçıya güvenmesi ve destek vermesi gerektiğini ifade ederek, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"ABD ile acilen serbest ticaret anlaşması imzalanmalı. En geç bir ay içerisinde, ek, geçici, peşin vergiler adı altında konulmuş olan vergiler iptal edilmeli. İstihdam üzerindeki ağır vergi ve SSK prim yükleri, OECD seviyesine indirilmeli. Enerji maliyetleri rakiplerimiz seviyesine düşürülmeli. KDV iadelerimiz ödenmeli. Uluslararası pamuk fiyatı ile Türkiye'deki maliyet arasında oluşan fark kadar, pamuk üreticisine prim verilmeli."

"Müteşebbis taciz edilmektedir"

TGSD Başkan Yardımcısı Umut Oran ise konuşmasında, "altın yumurtlayan" hazır giyim sektörünün göz ardı edilmesinden yakındı.

Türkiye'nin tek çıkış yolunun, üretmek, istihdam yaratmak, sanayileşmek ve ihracat olduğunu vurgulayan Oran, şu görüşleri dile getirdi:

"Bugün eldeki bu imkanlar tepiliyor. Ankara, kısır politika çıkar kavgalarını ve üzerindeki yoğun baskıdan elinde petrol kadar, altın madeni kadar değerli bir stratejik hammadde olan pamuğu ve dünya pazarlarında rekabet edebilme başarısı gösteren bu sektörü göz ardı etmektedir. Hatta, bu sektörün mevcudiyetini yok edici ve yıkıcı kararlar almaktadır.

Müteşebbis bezdirilmektedir, taciz edilmektedir, engellenmektedir, cesareti kırılmaktadır. Bu kesim, panik içine girmektedir.

Politikacılarımız ve siyasetçilerimiz, bu tehlikeyi göz ardı etmemelidir. Ellerindeki bu fırsatı tepmemeli, bilakis çok iyi ve akıllıca kullanmalıdır."

TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Ataman Onar da, genç bir nüfusa sahip olan Türkiye'nin bir istihdam politikası geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

2000 yılı değerlendirme raporu

TGSD tarafından hazırlanan "Türkiye Hazır Giyim ve Tekstil Sanayi 2000 Yılı Değerlendirme" Raporu'na göre, Türk hazırgiyim ihracatçısı uluslararası pazar payını kaybediyor.

Türkiye 2000 yılında, yıllardır beşinci olduğu dünya hazır giyim ihracatçıları arasında altıncılığa geriledi. Meksika beşinciliğe yükseldi.

Türkiye, hazır giyimde en büyük pazarı Avrupa'ya olan ihracatını en az artıran ülkelerden birisi oldu. Uzakdoğu, Doğu Avrupa, Afrika, Pasifik ve Güney Amerika ülkeleri ile Meksika, Türkiye'nin uluslararası pazar paylarını elinden almaya başladı.

2000 yılında Türk hazır giyim ihracatı yüzde 1.2 oranında azalarak, 7 milyar 459 milyon dolar olarak gerçekleşti. Buna karşılık, tekstil ihracatı yüzde 1.1 arttı ve sektör 2 milyar 592 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Hazır giyim ve tekstilin, Türkiye ihracatı içindeki payı geçen yıl yüzde 36.1'den yüzde 36.9'a çıktı. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!