Güncelleme Tarihi:
TEV Bursunu kazanan ve 29 ilden gelen öğrencilerin 18’i mühendislik, 16’sı idari bilimler, 6’sı hukuk, 7’si sağlık bilimleri alanında üniversite eğitimi görüyor. TEV bursundan en büyük payı ise 20 öğrenci ile Boğaziçi Üniversitesi alırken, bursiyerlerin 6’sı Sabancı Üniversitesi’nde, 5’i Koç Üniversitesi’nde okuyor. Bilkent, Hacettepe ve Galatasaray Üniversiteleri de 4’er öğrenciyle TEV Üstün Başarı Bursu’ndan faydalanacak. Üstün Başarı Bursu’nu kazanan ve her birine yılda 9 bin TL ödenecek olan öğrencilerin 27’si erkek, 25’i de kız öğrenci.
Türk Eğitim Vakfı (TEV) bu yıl toplam 2 bin 250 başvuru arasından seçilen 52 Üstün Başarı Bursu (ÜBB) öğrencisi ile birlikte 2007 yılından beri seçtiği 134 Üstün Başarı bursiyerine 2010 yılında toplamda 1 milyon 206 TL burs ödemesi yapacağını açıkladı. Türkiye’de 2009 ÖSS’de Sayısal 2, Sözel 2 ve Eşit Ağırlık 2 puan türlerine göre ilk 2 bine giren toplam 6 bin öğrenciye mektup yazarak burs çağrısı yapan TEV’in bu çağrısına 2 bin 250 öğrenci yanıt verdi. Aşamalı seçim süreci ve mülakatların ardından TEV Üstün Başarı Bursu kazanmaya hak kazanan toplam 52 öğrencinin 11’i ÖSS’de ilk 100’e girenler içinden çıkarken, 26’sı da ilk 100 ile 500 arasında yer alan öğrencilerden oluşuyor.
TEV Bursunu kazanan ve 29 ilden gelen öğrencilerin 18’i mühendislik, 16’sı idari bilimler, 6’sı hukuk, 7’si sağlık bilimleri alanında üniversite eğitimi görüyor. TEV bursundan en büyük payı ise 20 öğrenci ile Boğaziçi Üniversitesi alırken, bursiyerlerin 6’sı Sabancı Üniversitesi’nde, 5’i Koç Üniversitesi’nde okuyor. Bilkent, Hacettepe ve Galatasaray Üniversiteleri de 4’er öğrenciyle TEV Üstün Başarı Bursu’ndan faydalanacak. Üstün Başarı Bursu’nu kazanan ve her birine yılda 9 bin TL ödenecek olan öğrencilerin 27’si erkek, 25’i de kız öğrenci.
Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer koç, ÜBB programından yararlanacak bursiyerlerin basına tanıtılması amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, TEV’in bugüne kadar 174 bin 136, yurt dışında ise yüksek lisans öğrenimi için 1246 üstün başarılı gence yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimi için burs verdiğini söyledi.
TEV’in şimdiye kadar 22 eğitim kurumu yaptırarak Türk Milli Eğitiminin hizmetine sunduğunu ifade eden Ömer Koç, Türk Eğitim Vakfı’nın 842 bağışçı ve vasiyetçisi ile hedefleri doğrultusunda eğitime her geçen gün daha fazla hizmet verme çabası içinde olduğunu, TEV bağışçıları tarafından yaratılan kaynağın geçen yıla göre yüzde 152 oranında artış gösterdiğini belirtti.
2009-2010 ÖĞRETİM YILINDA YURT İÇİNDE 8 BİN 500 ÖĞRENCİYE BURS
Ömer Koç, sadece 2009-2010 öğretim yılında yurt içinde 8 bin 500, yurt dışında ise 98 öğrenciye yüksek lisans bursu verildiğini kaydederek, “Her geçen gün daha da küçülen dünyamızda sorunlarımız hızla artmakta, diğer taraftan uluslar arası rekabet ise, her alanda çok donanımlı ve eğitimli olmayı gerektirmektedir. Ülkeler planlarını ve stratejilerini yaparken sadece kendi hedeflerini değil tüm insanlığa katkıyı ve küresel değerleri göz önüne alarak hizmeti esas almaktadır. Ülkelerin günümüzdeki ve gelecekteki başarıları, bu gelişmeleri doğru algılayan ve alanlarında uzman liderleri yaratabilmeleri ile mümkündür. Bu da geleceği gören ve amaçlayan bir eğitim sistemi ile eğitimde seferberlik yapılarak mümkündür” dedi.
Türkiye’nin geleceğinde çok önemli rol alacak gençlerin, dünyayı algılayışları ve temel anlayışlarının büyük oranda, eğitim gördükleri yıllarda oluştuğuna dikkat çeken Ömer Koç şöyle devam etti:
“Doğal olarak gençlerimizin bu kazanımlarının, kendilerinin ve özellikle ülkemizin geleceği üzerinde, değiştirilmesi çok zor ve kalıcı, etkileri olmaktadır.Bu düşüncelerin ışığı altında Yönetim Kurulu olarak, TEV’in geleceğe yönelik çalışmalarında yeni açılımlara ihtiyaç olduğu belirlenmiş ve 40. kuruluş yılımız olan 2007 yılından itibaren ülkemizin geleceğinde etkin rol oynayacak gençlere daha fazla kaynak ayrılmasına karar verilmiştir. Üstün Başarı Bursunu kazanan gençlerimiz, öğrenimlerini tamamladıktan sonra hızlı adımlarla ilerleyerek, ülkemizin seçkin kuruluşlarında veya siyaset alanında, önemli görevler üstlenecek ve gurur kaynağımız olmaya devam edeceklerdir.”
Üstün Başarı Bursunu kazanan gençlerden beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Koç, “Hepsinin gelecekte başarılarıyla adından söz ettireceğine inanıyoruz. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının bundan sonra da devam etmesini diliyoruz” dedi.
“İLK 100 OLSAYDI HEPSİ ODTÜ’LÜ OLACAKTI”
TEV Yönetim Kurulu Üyesi ve Burs Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, bursiyerlerin 29 ilden geldiğini ve tüm Türkiye’yi temsil ettiğini belirterek, “Eğer biz üstün başarı bursunu ilk iki bin kişiden değil de ilk 100’den seçmiş olsaydık, bursa hak kazananların tümü ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden olacaktı” dedi.TEV'in ayrıca ODTÜ ile ayrı bir burs programı da bulunuyor.
Bursiyer seçim süreciyle ilgili bilgi veren Prof. Tekbaş, seçim süreci sonunda 160’e inen adayların İstanbul’da 3 gün, Ankara’da 1 gün boyunca mülakata alındığını ve öğretim üyelerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildiğini ve mülakat sonrası jüri puanlamalarına göre 42 öğrencinin Üstün Başarı Bursu almasının kararlaştırıldığını söyledi. Prof. Tekbaş, TEV Yönetim Kurulu kararına göre TEVİTÖL’den 2009 yılında ÖSS’de ilk 2000’e giren 8 öğrenciye de doğrudan Üstün Başarı Bursu tahsis edildiğini, sanat alanında ise konusunda uzman öğretim üyeleri huzurunda gerçekleşen dinleti programı sonunda 2 öğrenci üstün başarı bursu almaya hak kazandığını ve böylece toplam sayının 52’ye ulaştığını kaydetti.
Tekbaş, bursiyerlerin her birine şu an iş dünyasında olan eski TEV yurt dışı bursiyerlerinden birer mentor (koç) atanarak, kendilerine rehberlik ve danışmanlık yapmalarının sağlandığını da sözlerine ekledi.(ANKA)