Güncelleme Tarihi:
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlık olarak yeni teşvik yasasını uluslararası yatırımcılara tanıtmak için yurt dışında bazı medya koruluşlarına reklam vereceklerini söyledi. Çağlayan, Singapur’da televizyon reklamlarının çok etkili olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Teşvik sistemini dünyada büyük televizyonlarda reklam yapmaya başlayacağız. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın ‘Push the Button’ reklamına benzer bir mantık çerçevesinde, teşvikleri en etkin şekilde dünyaya duyuracağız. Bu yıl içinde işadamlarının takip ettiği uluslararası kanallara teşvik sistemini anlatan reklamlar vereceğiz. Anlattığımız sürece hedeflediğimiz yatırımları alacağımızdan hiçbir şüphe yok. Adeta dizi film halinde yatırım anonsları yapmaya devam edeceğiz.”
Reklam teşviki de başlıyor
İhracatçılara da reklam desteği başlatacaklarını açıklayan Bakan Çağlayan, “İhracatçı birliği şemsiyesi altında veya kendi başına burada televizyonlara reklam verecek firmalara destek vereceğiz. Reklam bedellerinin belli kısmını karşılayacağız. Birlik şemsiyesi altında reklam verene daha fazla, ferdi olarak reklamlara daha az olacak” dedi.
Rafineri yatırımları
Singapur Limanı, petrokimya kümesi Jurong Adası ve turizm ile eğlence merkezi Sentosa Adası’nı ziyaret eden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu: “Dış ticaret açığımızı kapatmak için stratejik yatırımlarda uygulanan yüzde 40 katma değer şartını rafineri sisteminde aramayacağız. Bu sektörü iyi işlettiğimiz zaman cari açık açısından milyar dolarlara denk gelen bir avantaj sağlanıyor. Singapur 415 milyar dolar ihracat, 366 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Bu rakamlara karşılık Türkiye ile Singapur arasındaki ikili ticaret hacmi 1.2 milyar dolarda kalıyor. Bunun artması için çalışacağız.”
Mersin’de ikinci İDO vakası çözüme yakın
Singapur Limanı’nın işletmecisi ve Mersin Limanı’nda da Akfen’in ortağı olan PSA’nın CEO’su Tan Chong Meng’le biraraya gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, iş dünyasının zaman zaman gündeme getirdiği liman fiyatlarının yüksekliğine yönelik şikayetleri de gündeme getirdiğini aktardı. “Rakipsiz değilsiniz. Sıkıntıya girersiniz” mesajı verdiğini kaydeden Çağlayan, PSA’nın bunu dikkate alacağını söylediğini, Akfen yetkililerinin de operasyonel maliyetlere dikkat çektiğini belirtti. Çağlayan ayrıca firmanın 2.5 milyon TEU olan kapasiteyi 4.5 milyon TEU’ya çıkarmayı hedeflediğini söyledi.
Mersin’e Singapur modeli
Ramazan sonrası düzenlenecek ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında özel ekonomi bölgelerinin içeriğinin görüşüleceğini kaydeden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, özel ekonomik bölgelerde üretimi yapılacak seçilmiş mal gruplarında gümrük mevzuatının kalkabileceği sinyalini verirken, ayrıca buralarda otomotiv, elektronik gibi sektörel kümelenmelere yönelik bir yapıya gidileceğini vurguladı. Sentosa Adası’nı örnek veren Çağlayan, şöyle konuştu: “Sentosa düşündüğümüz konseptin bir parçası. Biz bunların aynısını Türkiye’de yapabiliriz. 19 serbest bölgemiz var. Bunları yeni nesil bir anlayışla belli bir konsepte sokacağız. Jurong, Sentosa böyle bölgeler. Limanı, demiryolu, denizyolu, havayolu ile her türlü lojistik imkânı sağlayarak, Singapur’daki gibi bölgeler inşa etmeyi düşünüyoruz. İlk örneğini Mersin’den başlayacağız. Mersin bununla ilgili önemli bir altyapıya sahip. Mersin ve İzmir’de Singapur gibi dünyanın en büyük aktarma merkezlerinden yapacağız. Buraları Akdeniz’in en önemli aktarma merkezi yapabiliriz.”
Yatırımlar artar
Bugüne kadar 34 milyar dolarlık yatırımla, 100’den fazla uluslar arası şirketin faaliyet gösterdiği petrokimya ve enerji adası Jurong modeli Türkiye’de uygulandığında, büyük petrokimya yatırımlarının geleceğini dile getiren Zafer Çağlayan, şöyle konuştu: “Jurong modelini uyguladığımızda Türkiye’ye çok önemli petrokimya yatırımları gelecek. Bu alanda geçtiğimiz yıl 11 milyar dolar açık verdik. Mersin, Adana, Ceyhan, İzmir, Ege gibi deniz kenarı bölgelerde bu modelin uygulanması lazım.”