Güncelleme Tarihi:
DEV şirketleri buluşturan Türk-Alman CEO Forumu’na iki ülke arasındaki yatırımlar damgasını vurdu. Zirvede Türkiye’de yatırım yapmadığı için eleştirilen Alman otomobil devi Volkswagen’le yürütülen temaslar olumlu yanıt buldu. Türkiye’de temaslarda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel dün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Türk ve Alman şirketlerin CEO’larıyla Ankara’da buluştu. Türk-Alman CEO Forumu’nun hemen öncesinde basına kapalı yapılan 1 saatlik görüşmede ağırlıklı olarak enerji ve ulaştırma yatırımları konuşuldu. Görüşmede Alman devlerinin CEO’ları Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda yapılacak olan 250 milyar dolarlık enerji, ulaştırma ve otomotiv yatırımlarından pay almak istediklerini belirtti.
BİR HEYET VW’YE GİDİYOR
Alman CEO’ları tek tek dinleyen Bakan Çağlayan ise bu alanda Alman firmalarını Türkiye’de daha çok görmek istediklerini söyledi. İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanına ilgi gösteren Alman devleri bu konuda Türk tarafından bilgi istedi. Son teşvik düzenlemeleriyle yüksek katma değerli yatırımların büyük avantajlar sağlayacağını, otomotiv sektörü yatırımcılarının Türkiye’de kazandığı bir döneme doğru girildiğini ifade eden Çağlayan, “Sayın Başbakan’ın vereceği mesajlarla Volkswagen başta olmak üzere otomotiv şirketlerinin Türkiye’de yatırım yapmasından memnuniyet duyacağımız bir döneme doğru gidiyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Alman otomotiv devi Volkswagen’in Türkiye distribütörü olan Doğuş Holding ise yatırıma açık olduklarını iletti. Bu kapsamda Doğuş Grubu’ndan bir heyetin görüşmelerde bulunmak üzere Almanya’ya gideceği öğrenildi.
DOĞAN’IN BAĞLARI GÜÇLENECEK
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hanzade Doğan Boyner’in ise görüşmelerde Almanya ile medya alanında yapılan işbirliğine dikkat çektiği öğrenildi. Hürriyet’in Almanya’da binlerce Türk’e ulaştığını belirten Boyner, bu işbirliğinin gelecekte de büyük bir ivmeyle devam edeceğine vurgu yaptı. Boyner, “Türkiye ile Almanya arasındaki bağları güçlendirmeyi sürdüreceklerini belirtti. Türk ve Alman işadamları ortak işbirliği ve iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konusunda da mutabakata vardı. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde Türk ve Alman şirketleri arasında yeni yatırım görüşmelerinin olabileceği belirtildi.
Merkel: İşbirliği itici güç olabilir
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan Türk Alman CEO Forumu’nda AB’nin işadamlarına uyguladığı vize engelinden yakındı.Çağlayan, “İşadamlarımız vize sorunu nedeniyle haksız rekabetle karşı karşıya kalıyor. Bu artık zulüm boyutuna ulaştı.Euro bölgesine vizesiz girme beklentisindeyiz. Vize beklentimizi olumlu yönde oluşturacak, Volksvagen başta olmak üzere Alman şirketlerinin daha çok yatırım yapacağı olumlu bir alana doğru gidiyoruz. 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’deki fırsatları iyi değerlendirin” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise işadamlarına uygulanan vize engeli hakkında diyalog programı bulunduğunu söyleyerek, “Geri kabul anlaşması konusunda anlaşma sağlanması gerekiyor” diye konuştu. Merkel, “Enerji yatırımları büyük önem taşıyor. Altyapı, ulaştırma, havayolu işletmeleri, orta ölçekli firmalar arasında işbirliği Türkiye’de itici güç olabilir” dedi. TÜSİAD Başkanı Yılmaz ise yenilenebilir enerjide gelişme sağlanması gerektiğini belirterek, “İnovasyonda işbirliğini arttırmalıyız. Ortak tutum belgesi kaleme aldık. Türk ve Alman şirketler arz güvenliği için üçüncü ülkelerde işbirliği yapmalı” diye konuştu. BDI Başkanı Grillo dapozitif anlamda geleceğin zorluklarını görmek gerektiğini belirterek, “Endüstri bizi iki iyi partner yapıyor” ifadesini kullandı.
Enerjide daha çok yatırım vurgusu
TÜRK-Alman CEO Forumu’nda yapılan ortak açıklamada ise Enerji Borsası’nın kuruluşuna vurgu yapıldı. Açıklamada şöyle denildi: “Özelleştirmeler ve mevcut enerji satın alma anlaşmalarının aşamalı olarak sonlandırılmasıyla kamu şirketlerinin payının önemli ölçüde azaltılması gerekmektedir. Öngörülen Enerji Borsası’nın kturuluşu, serbestleşmenin daha da ileri taşınmasına katkıda bulunacaktır. Bu girişim Alman Enerji Borsası işletmecilerinin deneyimi ve katılımıyla desteklenebilir. Yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi titizlikle sürdürülmelidir. Vizyon 2023 stratejisi uyarınca Türkiye’de enerji üretiminin en az yüzde 30’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedeflenmektedir. Liberal enerji piyasası oluşturmaya yönelik önlemler Alman şirketlerinin Türkiye enerji ve gaz piyasasına daha fazla yatırım yapmasını sağlayacaktır.”
32 dev katıldı
MERKEL ve Çağlayan’ın başkanlık ettiği görüşmelere toplam ciroları 352 milyar dolara ulaşan 16 Alman 16 Türk firmasının CEO’ları katıldı. Görüşmelere Alman Sanayiciler Federasyonu Başkanı Ulrich Grillo ve TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın yanı sıra Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hanzade Doğan Boyner, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Osman Boyner, Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, IC Holding, Polat Enerji, Boydak Holding, Sütaş AŞ, Enerjisa, Global Yatırım Holding, TUSAŞ, Borusan Holding’in CEO’ları ve üst düzey yöneticileri katıldı. Alman tarafından ise Siemens, E.ON se, EnBW, Alba Grup, Deutsche Lufthansa AG, Hitachi Power, Hoffman Fördertechnik GmbH, Deutsche Bank, STEAG, ISPAT, Airbus Operations, Business Technology Consulting ve Fraport gibi devlerin CEO’ları yer aldı.