<B>Merve YENAL</B>
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2004 19:18
Oya Sener, 12 yıl boyunca finans sektöründe görev yaptıktan sonra çok farklı bir sektöre kaymış. Hiç aklında olmadığı halde ünlü İngiliz giyim firması Marks&Spencer'in genel müdür yardımcılığına getirilmiş. Son dört yıldır firmanın genel müdürü olarak görev yapan Sener'in hedefi, 'müşterilerinin aklında ve kalbinde yer etmek.’
İngiliz mağaza zinciri Marks&Spencer'ın Türkiye Genel Müdürü Oya Sener, tekstil sektörüne hiç aklında yokken girmiş. Bankacılık yaparken bir tesadüf eseri kendini Marks&Spencer'da bulmuş. Bu ani değişimden önceleri biraz korksa da, kısa zamanda sektöre uyum sağlamış. Geçen yıl sektörün en iyilerine verilen Perakende Güneşi Ödülleri'nde 'En Başarılı Profesyonel Yönetici' seçilen Oya Sener, 1963 Ankara doğumlu. Ortaokulu ve liseyi Ankara TED Koleji'nde tamamlamış. İlk yıl üniversite sınavını kazanamamış. Ancak ertesi yıl ilk tercihi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne girmiş.
1986'da mezun olduktan sonra, önce Sanayi Bakanlığı'nda, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (
KOBİ) üzerine çalışmış. Burada Dünya Bankası'nın bir projesinde yer almış. Bu işi yaparken ofis işlerine yatkın olduğunu görmüş. Sanayiden çok servis sektöründe başarılı olabileceğini düşünmüş.
RAKAMLARI SEVİYORArdından, o dönemde çok gözde olan bankacılık sektörüne adım atmış. Bir bankanın açtığı Yönetici Yetiştirme Sınavı'nı kazanmış. Altı aylık bir eğitim programı için İstanbul'a gelmiş. Böylece, bankacılığa adım atmış. İki yıl sonra uzman yardımcısı olarak Finansbank'a geçmiş. 10 yıl boyunca Fiba Holding'de çalışmış. Finansbank Merkez Şube Müdürlüğü ve Mecidiyeköy Şube Müdürlüğü yapmış. Oya Sener, 'son derece keyifli bir meslek' olarak gördüğü bankacılıkta özellikle şirket analizleri, rakamlarla iç içe olmak ve somut verilerle uğraşmaktan hoşlanıyormuş. Ancak bir yandan da kendini hep 'karşı tarafın' yerine koymaktan vazgeçemiyormuş.
Fiba Holding'in Marks&Spencer'i bünyesine alması, Sener'e 'karşı taraf'ın kapılarını açmış. 1999'un temmuzunda Marks&Spencer'da Ürün Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başlamış. Hemen ertesi yıl Marks&Spencer Türkiye'nin Genel Müdürlüğü'ne getirilmiş.
Oya Sener, bankacılık tecrübesi ve endüstri mühendisliği altyapısı nedeniyle tercih edildiğini söylüyor:
‘‘Marks&Spencer'a çok isteyerek geçtim diyemem. İnsanın bambaşka bir sektörde yönetici olması başta biraz zorluyor. 'Bir süre daha bankacılıkta ilerleyebilirim' diye düşünüyordum.‘‘
İLK YIL KORKTUMBu iş onu bir yandan da heyecanlandırmış. Bambaşka bir sektörde başka bir iş öğrenmek ve farklı bir bakış açısı edinecek olmak hoşuna gitmiş. Buradaki görevine büyük korkuyla başlayan Sener, ‘‘İlk bir yıl zor geçti. Çünkü perakende çok detay gerektiren bir iş‘‘ diyor.
Oya Sener, 'Müşterilerinin aklında ve kalbinde yer etmek' üzere harekete geçmiş. ‘‘Müşterinin bizi sevmesi, mutlu olması ve tekrar ihtiyaç duyduğunda bizi tercih etmesi ilkesi ile yola çıktık‘‘ diye konuşuyor.
Türkiye’de servis ön plana çıkıyorMarks&Spencer Genel Müdürü Oya Sener, Marks&Spencer'ın İngiltere'de Türkiye'ye göre daha geniş bir kitleye hitap ettiğini anlatıyor: ‘‘İngiltere'de kişi başına düşen milli gelir Türkiye'nin çok üstünde. Bu nedenle orada daha geniş bir kitle bu tür mağazalardan alışveriş yapma imkanı buluyor. İngiltere'de 350 mağaza ile faaliyet gösteriyoruz. Orada, Marks&Spencer daha günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir marka. Türkiye'de daha kısıtlı kitlelere hitap eden, butik tarzı, servisin ve müşteri taleplerinin ön planda olduğu bir çalışma tarzı var. Ana farkı bu.’’
Çoraptan takım elbiseyeMarks&Spencer, İngiltere bazlı 120 yıllık bir şirket. Türkiye'de toplam beş şehirde 17 mağaza ile hizmet veriyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Bodrum'da mağazaları var. 15 bin metrekarelik satış alanına sahip. 1996 ile 1999 arasında Türk Petrol Holding bünyesinde hizmet vermiş. Ardından, Fiba Holding bünyesine geçmiş. Şirkette 496 kişi görev yapıyor. Çocuk, kadın, erkek bölümleri var. Marks&Spencer'da çoraptan takım elbiseye kadar her şeyi bulmak mümkün.