Güncelleme Tarihi:
Raks Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Önel, Türkiye'nin 70 cente muhtaç olduğu dönemlerden, yılda yaklaşık 50 milyar dolarlık ihracat yapar noktaya geldiğini söyledi. Önel, Türkiye'de tesadüfen ihracat yapılan devirlerin sona erdiğini vurguladı.
Türk sanayicisinin ve ihracatçısının ihracat modelini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini bildiren Önel, pazar analizleri ve stratejik planlamalar yapılması gerektiğini belirtti. Türk sanayinin iç ve dış pazarlarda rakipleriyle kıyasıya yarıştığını belirten Önel, Türkiye'nin bir zamanlar 70 cente muhtaç olduğunu vurguladı. 1979 yılında artık karma ekonomik sistemle devam edilemeyeceğinin anlaşıldığını söyleyen Önel, (Ya ihracatçı ol, ya öl) aşamasında bir dizi tedbirler getiren 24 Ocak kararları ile yola devam eden Türkiye'de, bu tarihten sonra sanayici, tüketici kimliğinin değiştiğini belirtti. Aslan Önel, 1980'lerin başlarında yılda 1 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye'nin, bugün bavul turizmi, kayıtlı ihracat gibi değişik yollarla yılda yaklaşık 50 milyar dolarlık ihracat yapar duruma geldiğini vurguladı.
AVRUPALILAR'A ÇAĞRI
Önel, cumhuriyet kurulduğundan bu yana Türkiye'ye yapılan yabancı sermaye yatırımlarının toplam 8 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, Türk işadamlarının yurt dışında değişik ülkelere yaptıkları yatırım tutarının ise 10 milyar dolara ulaştığını söyledi. Avrupalı yatırımcıların Türkiye'ye gelmesi gerektiğini savunan Önel şunları söyledi:
‘‘Türkiye için yabancı sermaye yatırımları kaynak, teknoloji sağlama ve istihdam yaratma açısından son derece önemlidir. Ancak siyasi istikrarsızlık ve yüksek enflasyon buna engel oluyor. Bizim en kısa zamanda kısır siyasi çekişmelerden kurtularak, enflasyonu aşağı çekmemiz lazım. Türkiye'nin kurtuluşu da bu iki olumsuzluğun giderilmesine bağlıdır.’’