Güncelleme Tarihi:
AKADEMİK dünyada veya özel sektörde yaptıkları sıra dışı projelerle ses getiren parlak zekâları Türkiye’de çalışmaları için teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen ‘Lider Araştırmacılar Programı’na dünyanın en önemli üniversitelerinden katılım gerçekleşti. Huawei ile Bilişim Vadisi Akıllı Şehirler Araştırma Laboratuvarı İşbirliği Protokolü İmza Töreni’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün itibarıyla 30’u aşkın ülkeden başvuru aldıklarını belirterek, “Dünyanın en iyi 100 üniversitesinden 200’den fazla araştırmacı Türkiye’de araştırmalarını sürdürecek” dedi. Varank, başvuru sayısında ABD’nin birinci sırada yer aldığını, ABD’yi İngiltere ve Almanya’nın takip ettiğini aktararak, “Başvuranlar arasında dünyanın önde gelen üniversitelerinden, Harvard, MIT, Stanford, Oxford, Cambridge, Imperial College, Yale’den araştırmacılarımız ve profesörlerimiz var. Hatta 2007’de ‘Hükümetler arası iklim değişikliği’ panelinde yer alıp, ekipçe Nobel Ödülü’nü almış bir profesör de başvuranlarımız arasında. Araştırmacılarımızın çalıştıkları yerlere baktığımızda da Intel, Amazon, Siemens gibi teknoloji şirketleri, Cern gibi araştırma merkezleri var” diye konuştu. Dünyanın en iyi araştırmacıları ülkemize taşınmaya karar verdi. Bu kıymetli araştırmacılar, milli teknolojilerin gelişimi ve ekonomik değere dönüşümünde kritik bir rol oynayacak. Karşılaştığımız bu yoğun ilgi, ülkemizde bilim yapma atmosferine yönelik temelsiz eleştirilere de en güzel cevabı vermiş oluyor. Artık Türkiye istisnai araştırmacılar ve bilim insanları için bir cazibe merkezi haline geliyor.”
DÜNYA DEVLERİ GELİYOR
Dünya devi Huawei ve Bilişim Vadisi’nin, TÜBİTAK’ın öncül Ar-Ge Laboratuvarı Destek Programı çerçevesinde birlikte çalışacakları konusuna değinen Varank, “Bu programla dünyanın önde gelen Ar-Ge firmalarını, ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerini yürütmeleri için ülkemize getiriyoruz” dedi. Türkiye’yi sanayi ve teknolojide lider bir üretim üssü haline getirmek istediklerine işaret ederek, şunları kaydetti: “İşte imzalayacağımız protokol, ülkemizi geleceğin teknoloji merkezlerinden biri yapmak adına oldukça önemli bir adim. Dünya devi Huawei ve Bilişim Vadisi, TÜBİTAK’ın öncül Ar-Ge Laboratuvarı Destek Programı çerçevesinde birlikte çalışacak. Programla, dünyanın önde gelen Ar-Ge firmalarını, ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerini yürütmeleri için ülkemize getiriyoruz. Destekten faydalanan firmalar yenilikçi fikirlerini hayata geçirirken, teknik bilgi ve birikimlerini de ülkemize taşıyorlar. İşbirliğinin ana teması ‘akıllı şehirler’. Nitekim seçim manifestomuzda da kentsel tasarıma ne denli önem verdiğimizi vurgulamıştık. Teknolojik imkanları en iyi şekilde kullanıp, akıllı şehirlerle yeni ufuklar açmak istiyoruz. Tabi bunları yaparken de ‘milli teknolojileri’, ‘milli çözümleri’ teşvik etmenin peşindeyiz.”
BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜ TEŞVİK EDECEK
HUAWEI Türkiye Genel Müdürü Cem Zhao, konuşmasında şunları anlattı: “Huawei, tamamen birbirine bağlı, akıllı bir dünya için her kişiye, aileye ve organizasyona dijitali getirmeyi taahhüt ediyor. Huawei 2002’den bu yana Türkiye’de faaliyete başlamıştır. Türkiye ekonomisinin hızlı gelişimi sayesinde Huawei, kamu kurumlarıyla olan işbirliği, müşterilerin ve ekosistem ortaklarımızın desteğiyle, Türkiye’nin en yaygın bilişim sağlayıcısı haline gelmiştir. Türkiye için öncü bir iletişim altyapısı oluşturmaya ve Türkiye’de bilişim sektörünün sağlıklı gelişmesini teşvik etmeye kararlıyız. Karşılıklı yararlı bir ekosistem oluşturmak için müşterilerimizle ve ortaklarımızla birlikte çalışmaya kararlıyız. Huawei, 5G, IOT, AI, Cloud, Akıllı ve Güvenli Şehir/Kampüs gibi birçok çözüm ve akıllı teknolojiyi küresel tecrübesiyle birlikte Türkiye’ye getirmek ve uygulamak için istekli.”