Tersine beyin göçü

Güncelleme Tarihi:

Tersine beyin göçü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2013 00:00

Türkiye’de imkânların ve altyapının dünya ile yarışacak düzeye gelmesi ‘tersine beyin göçü’nü hızlandırdı. Bakan Nihat Ergün, ABD’de düzenlenen ‘Hedef Türkiye Çalıştayları’ ile son 3 yılda 248 araştırmacının döndüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK’ın 4 yıldır ABD’de ‘Hedef Türkiye Çalıştayları’ düzenlediğini belirterek, çalıştaylar ve TÜBİTAK’ın burs programları kapsamında son 3 yıl içinde 248 araştırmacının Türkiye’ye döndüğünü açıkladı. Bakan Ergün, tersine beyin göçünün hızlanması için TÜBİTAK’ın, “Beyin göçünün beyin gücüne dönüşmesi” sloganıyla 2010 yılından bu yana ABD’de “Hedef Türkiye Çalıştayları” düzenlediğini belirtti. Türk araştırmacılara geri dönüş fırsatları sunmak ve ev sahipliği yapmak için Türkiye’den 26 kurum ve kuruluş yetkilisinin ABD’ye gittiğini kaydeden Ergün şöyle konuştu:

DÖNENE DESTEK VERİLECEK

“19 üniversite ile birlikte TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK BİLGEM, ASELSAN, TOFAŞ, GATE Elektronik AŞ, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan yetkililer, ABD’de çeşitli üniversite ve sanayi kuruluşlarında görev yapan 250 araştırmacı ile bir araya geldi. Kurumlarını tanıtan sunumlar gerçekleştiren katılımcılar araştırmacılar ile ikili görüşmelerde bulundu. Çalıştaylarda Türk Araştırma Alanı’ndaki son gelişmeler, araştırmacıların Türkiye’ye dönerken ve döndükten sonra kullanabilecekleri destekler hakkında detaylı bilgi sunuldu.”

Haberin Devamı

Dönmeyenden de yararlanacağız

YURTDIŞINDA bilim ve teknoloji ataşeleri atayacaklarını belirten Ergün şöyle konuştu: “Bu ataşeler, yurtdışındaki Türk ve yabancı bilim-insanlarıyla, teknoloji-yoğun firmalarla yakın bir temas halinde olacaklar. İlk etapta Washington’a bilim müşaviri, Los Angeles’a da bilim ataşesi atayacağız. Ayrıca Çin, Japonya, G. Kore ve Almanya’ya da göndereceğiz. Bu sayede dönmeyenlerden de önemli oranda yararlanacağız.”

İmkânlar gelişti, geri döndük

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Begüm Tekinay (Bilkent Üniversi-tesi): “ABD’deki Rockefeller Üniversitesi’nde 10 yıl moleküler biyoloji alanında araştırmalarda bulundum. 2009’da Türkiye’ye döndüm ve araştırmalarımı Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) sürdürüyorum. ABD’ye gittiğim yıllarda Türkiye’deki imkânlar sınırlıydı. Bizim araştırmalarımız çok para isteyen araştırmalardı. O nedenle geri dönüp dönemeyeceğimiz konusunda kararsızdık. Artık Türkiye’deki imkanlar çok gelişti. Burada iyi ve kaliteli bir iş yapıyorsanız çok ciddi destekler alıyorsunuz.”

Haberin Devamı

ALTYAPI VAR

Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu (TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü): “ABD’de yaklaşık 21 yıl kaldım. Özel bir üniversiteden öğretim üyeliği teklifi üzerine Türkiye’ye döndüm. Ülkemiz zengin bir araştırma alt yapısına kavuşuyor. İleri teknolojiye ve Ar-Ge’ye dönük çalışmalar artmış durumda. ABD’deki sistem burada nüve olarak uygulanıyor. Her türlü imkân ve alt yapı var. Dünya ile yarışacak duruma geldi ve elindeki imkânlar ile birçok ülkeye göre daha dinamik. ”

İLK EKİP KURULDU

Yrd. Doç. Dr. Orçun Kepez (Kadir Has Üniversi-tesi): “İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olup master’ımı tamamladıktan sonra 2002 yılında ABD’ye gittim. North Carolina Üniversitesi’nde alanımla ilgili çalışmaların ardından tersine beyin göçü ile 2008 yılında ülkeme dönme kararı aldım. Türkiye’ye geldikten sonra Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamındaki Marie Curie Araştırma Programına bir araştırma projesi önerisi verdim ve bu kabul edildi. Bu proje ile ilk araştırma ekibimi kurdum. ABD’de başladığım çalışmalara burada devam etme fırsatı yakaladım.

Haberin Devamı

YALITIM SİSTEMİ

Yusuf Yusufoğlu (ARÇELİK): “ABD’de 6 yıl kaldım. TÜBİTAK’ın desteğiyle Marie Curie Araştırma Bursu almaya hak kazandım. Şu an bir makale yazma aşamasına geldim. Sanayiden gelip makale yazarak yine önemli bir çalışma yaptım. İki senede sıfırdan başlayarak üretimde kullanılacak olan bir yalıtım sistemini geliştirdik ve bu yakında yatırıma dönüşecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!