Güncelleme Tarihi:
ÇİN’in uzun süredir tanıtımını yaptığı İpek Yolu Zirvesi için 29 ülkenin devlet ve hükümet başkanları 14-15 Mayıs tarihlerinde Pekin’de toplandı. Pekin Olimpiyat Merkezi’nde yer alan Çin Ulusal Kongre Merkezi’nde, ‘Kuşak ve Yol: Ortak Refah İçin İşbirliği’ başlığıyla düzenlenen zirve, Çin’in Asya, Afrika ve Avrupa’da devasa altyapı yatırımlarını öngören modern İpek Yolu projesinin en önemli buluşması olarak görüldü. Türkiye’yi zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ederken, Erdoğan, zirve kapsamındaki görüşmelerle beraber Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de üçlü bir zirve gerçekleştirdi. Zirvede Çin ve Rusya Devlet Başkanları ile birlikte konuşma yapan Erdoğan, “Yeni İpek Yolu girişimi, 60 ülke, 40 milyon kilometrekare ve 4.5 milyar insanı kapsayan bir çalışma. Önümüzde barışa ve istikrara hizmet edecek bir kazan-kazan projesinin bulunduğuna inanıyorum. Bu girişim, terörü yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Bu işbirliği için Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız” dedi. Erdoğan, açılış oturumunda şunları söyledi:
KAZAN-KAZAN PROJESİ
“Önümüzde barışa ve istikrara hizmet edecek bir kazan-kazan projesinin bulunduğuna inanıyorum. Dolayısıyla Çin Halk Cumhuriyeti’nin bu girişimi, her türlü takdirin üstündedir. Bunun sürdürülebilir büyüme ve kalkınma vasıtasıyla vatandaşlarımızın hayat şartlarında yapacağı artış, hepimizin ortak başarısı olacaktır. Özellikle dünyada gelişmekte olan teröre karşı bu girişim, terörü yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Herkes için fayda sağlayacak bu işbirliği için Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız. ‘Yeni İpek Yolu’ olarak da adlandırılan bu girişim Asya’yı, Avrupa’yı, Afrika’yı ve hatta Güney Amerika’yı birbirine bağlama hedefiyle geleceğe damga vuracak. Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkelerin altyapı şartlarının yükseltilmesi, kara, deniz ve hava yolu koridorlarının geliştirilmesine katkı sağlayacak. Çalışmanın başarısı, güzergâh ülkelerinin ticareti kolaylaştırmalarına, gümrük alanında işbirliğine gitmelerine, tarife dışı engelleri kaldırmalarına ve yatırımları teşvik etmelerine bağlıdır. İpek Yolu fonu yanında güzergâh ülkelerinin milli fonlarının devreye alınması, finansal işbirliğini derinleştirecektir. Hükümetler arası işbirliğinin teşvik edilmesi ise siyasi dayanışma ikliminin yeşermesine imkân tanıyacak, turizm, bilim, teknoloji ve medya alanlarında kapsamlı kültürel iş birliğine gidilmesi hedefe ulaşılmasına hizmet edecektir.”
Bu girişimin ikili, çok taraflı ve bölgesel işbirliklerinden istifade edeceğini ve ‘kazan-kazan’ anlayışıyla hayata geçirilmesinin büyük önem arz ettiğini söyleyen Erdoğan, “Siyasi ve ekonomik alanda birbiriyle uyumlu bir sistemin tesisi, bölgemizde istikrar ve refah temelli yeni bir dönemin de kapılarını aralayacaktır. Hızlı kalkınmakta olan Asya’nın büyüme, yoksullukla mücadele, iklim değişikliğine karşı gereken tedbirleri almak gibi konular için 2030 yılına kadar yılda ortalama 1.7 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç duyduğu hesaplanıyor. Amacımız hepimizin ihtiyaç duyduğu kalkınma hamlelerini yapabilmek için ortak finansman mekanizmalarının hayata geçirilmesidir” dedi.
BİRLİKTE HAREKET ETMEK İSTİYORUZ
CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Çin’in İpek Yolu ekonomik koridoru girişiminin Türkiye’nin Avrupa’nın Anadolu üzerinden Orta Asya’ya ve oradan da Çin’e bağlanmasını hedefleyen ‘Orta Koridor’ ile bütünleştiğini belirterek şunları söyledi: “Orta Koridor, Türkiye’den Gürcistan ve Azerbaycan’a yönelen oradan Hazar Denizi’ni aşarak, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan’ı geçen, Afganistan ve Pakistan’ı da kapsayacak şekilde Çin’de nihayet bulan bir ticaret yoludur. Biz bu çerçevede Çin’le ve diğer güzergâh ülkeleriyle birlikte hareket etmek istiyoruz. 2015 yılındaki G-20 Antalya zirvesi sırasında Çin ile imzaladığımız mutabakat zaptı, ülkelerimiz arasındaki ikili işbirliği açısından önemli bir adım olmuştur.”
ORTA KORİDOR TAMAMLANIYOR
BAKÜ-Tiflis-Kars Demiryolu’nun birkaç ayda faaliyete geçmesiyle ‘Orta Koridor’un önemli ayağının tamamlanacağını da hatırlatan Erdoğan, “Türkiye’yi bir uçtan diğer uca kat eden Edirne-Kars Hızlı Tren Demiryolu Projesi, yine ülkemiz tarafından ortaya konulan önemli projedir. Bu projeyi, Çinlilerle birlikte gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyorum” dedi.
YERLİ PARA İÇİN TEMASLAR SÜRÜYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Çin arasındaki özellikle ekonomik ilişkiler alanında yeni bir sayfa açtıklarını belirterek, “Bu gelişte de 3 anlaşmayı imzaladık. Hedefimiz 13 detay projeyi birlikte yapabilmek. Çin ile ticarette yerli para kullanma konusunda da görüşülüyor. Bir tarafta Çin parası Yuan diğer tarafta TL bize güç ciddi katacaktır” diye konuştu.
YENİ İPEK YOLU PROJESİ NEDİR?
2013 yılında ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ adıyla Çin lideri Şi Jinping tarafından sunulan modern İpek Yolu projesi, Çin’in kara ve denizden Batı’ya ekonomik atılım hamlesi olarak şekillendi. Pekin, proje kapsamında şu ana dek 300 milyar dolardan fazla yatırım anlaşmasının yapıldığını açıkladı. Önümüzdeki dönem için de tahmini yıllık yatırım 125 milyar dolar civarında. Çin, bu proje için 2014 yılında İpek Yolu Ekonomik Kuşağı Fonu’nu kurdu ve bu fona 40 milyar dolar kaynak ayırdı. Projeye destek için de Kasım 2014’te 100 milyar dolar yatırımla Asya Altyapı Yatırım Bankası’nı kurdu. Türkiye de bu bankada kurucu üye olarak yer aldı.