Tepkide ölçülü olalım, mal boykotuyla yanlış yapmayalım

Güncelleme Tarihi:

Tepkide ölçülü olalım, mal boykotuyla yanlış yapmayalım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 00:00

Bazı AKP milletvekillerinin öncülük etmeye çalıştığı Danimarka ve Norveç ürünlerine boykot çağrısına Türk iş dünyası karşı çıktı. İş dünyasının önde gelen örgüt temsilcileri, "Sorunlar siyasi ve diplomatik yollardan çözülmeli. Ticari ilişkiler tehlikeye atılmamalı. Tepki gösterirken ölçülü olunmalı, mal boykotuna yönelinmemeli" dediler.

AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in karikatür krizi nedeniyle dünya Müslümanlarını Danimarka ve Norveç ürünlerini boykota çağırması Türk iş dünyası tarafından yersiz bulundu. Ticaretin, siyasi krizleri aşmada bile etkisi olduğunu belirten Türk işdünyası temsilcileri, olayların ticari krize dönüştürülmemesi çağrısı yaptı.

TİCARETE YANSITMAYALIM:

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, karikatür krizi faturasının Danimarka’ya çıkarılmasını doğru olmadığını belirterek, "Burada konu basının yazma, çizme hürriyeti. Bunun içeriği ve sınırları başka bir konu. Ancak ülkeler arası ilişkilerdeki gerginliği ticari ve siyasi ilişkilere yansıtmak doğru değil" dedi. Danimarka siyasi otoritelerin fikirlerini beyan ettiğini de hatırlatan Tanıl Küçük, tepkilerin doğru adreslere verilmesi gerektiğini söyledi.

KENDİMİZİ ANLATAMAYIZ:

Karikatür krizinde ortada ciddi yanlışlar olduğunu vurgulayan Tanıl Küçük şöyle devam etti: "İnsanlar haklı olarak isyan içinde ama tepkilerin ölçüsünü de kaçırmamak lazım. Danimarka mallarını protesto gibi bir hareketi kesinlikle düşünmemeliyiz. Böyle bir hareketle kendimizi yanlış anlatmış oluruz; ya da hiç anlatamamış."

DİPLOMATİK TEPKİLER:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Danimarka ürünlerine Türkiye’de yapılan boykot çağrısını eleştirerek şunları söyledi: "Boykot çağrısı yapılmaksızın, toplum kendi aklı, vicdanı ve bilinciyle değerlendirme yapacaktır. Bunları kaşımak doğru değil. Yapılanları onaylamak mümkün değil ama böyle tepkiler vermek de doğru değil. Bir takım tepkiler bize de dönebilir. Türkiye’ye zarar getirecek tavırlar olmamalı. Ticari ilişkiler yıpratılmamalı. Diplomatik yollardan tepkiler verilmeli. Provokasyona sebep olacak tepkiler göstermemeliyiz. Sağ duyulu davranmak her zaman daha faldalıdır."

TİCARET SİYASETİ GELİŞTİRİYOR:

Siyasi gerilimin ticari gerilim haline dönüştürülmemesi uyarısında bulunan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, ticaretin siyasi gerilimleri bile çözdüğünü söyledi. Orakçıoğlu şöyle devam etti: "Siyasi ilişkilerde gerilim olunca, ticari ilişkiler artarak bu gerilimi ortadan kaldırabiliyor. Ticareten böyle bir etkisi var. Türkiye-Rusya siyasi ilişkilerini de ticari ilişkiler geliştirdi. Karşılıklı partner olabilecek ilişkiler kolay oluşmuyor. Türkiye’nin Danimarka’ya yaptığı hazır giyim ihracatı 400 milyon dolara yakın. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolar civarında. Her iki tarafı zarara sokacak tepkilerden kaçınmalıyız."

DANİMARKA NE SATIYOR:

Türkiye’nin Daminarka’dan aldığı ürünler arasında kazan-makine, ilaç ve optik aletler yer alıyor. Danimarka’nın dünyaya yaptığı ihracat, 2004 yılında 73 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. Yine 2004 yılı verilerine göre, Danimarka’da kişi başına gelir 32 bin doları aşıyor. Resmi adı Danimarka Krallığı olan ülkenin nüfusu da 5.4 milyon düzeyinde bulunuyor.

Siyasetin bedelini firmalara ödetmeyin

İHKİB
Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, siyasilerin alması gereken tavrın bedelinin firmalara ödetmenin doğru olmayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Evet bu krizde biz haklı tarafız ama haklı kalabilmek de önemli. bunun için doğru tepkiler verilmeli. Özellikle Türkiye taraflar arasında uzlaşma sağlayabilecek bir misyona ve gerekli güce sahip. Sorunları büyüten değil, çözen bir misyonumuz olmalı. Aklın, mantık ve hırsın önüne geçmemesine dikkat."

Danimarka’yla ticarette 295 milyon dolar artıdayız

TÜRKİYE,
2005 yılında Danimarka’ya gerçekleştirdiği 729 milyon dolarlık ihracata karşın ithalatı 434 milyon dolar oldu. Türkiye-Danimarka arasındaki ilişkilerde Türkiye’nin ticaret fazlası 295 milyon dolar oldu. Danimarka Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler listesinde 39’uncu sırada bulunuyor.

Danimarka malı ensülin kullanmayalım

AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Danimarka firması olan NOVA Nordisk ile yapılan ilaç sözleşmesinin Sağlık Bakanlığı tarafından gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Çömez, önceki gün Genel Kurul’da, karikatür krizi ile ilgili olarak gündem dışı bir konuşma yaptı. Çömez, olay yaratan karikatürlerin geçen Eylül ayında yayınlandığını anımsattı ve olayın, "planlı" olduğunu öne sürdü. Çömez, "Danimarka’da başlayan ve bir enfeksiyon gibi pek çok Batılı ülkeye sirayet eden bu provokasyonlar, ifade özgürlüğü kavramına sığınarak, gönül dünyamıza yapılmış saldırılardır" dedi. Türkiye’de 300 bin ensülin hastası bulunduğunu, insülin piyasasının yüzde 60’ının, Danimarka firması olan NOVA Nordisk’e ait olduğunu kaydeden Çömez, "Bu 50 milyon Euro’luk bir pay anlamına geliyor. Pek çok meslektaşım, bir demokratik tepki olarak, bu firmanın muadili bir başka marka ensülini reçete etmeye hazırlanıyor. Açıkçası, Sağlık Bakanlığı, bu firmayla yapılmış sözleşmeleri bir kez daha ele almalı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!