Temyiz şansı verin Şeker’e 100 milyon dolar fark öderiz

Güncelleme Tarihi:

Temyiz şansı verin Şeker’e 100 milyon dolar fark öderiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 00:00

Rabobank Türkiye Genel Müdürü Tahsin Sağışman, yüzde 51 payla ortaklık girişimleri mahkemeye takılan Şekerbank konusunda ısrarlı olduklarını açıkladı. Sağışman, "Biz Şekerbank’a toplam 100 milyon dolar da fark öderiz. Yeter ki bize mahkeme kararını temyiz şansı ve zamanı tanısınlar" dedi.

RABOBANK’ın Türkiye Genel Müdürü Tahsin Sağışman, Şekerbank Personeli Munzam Vakfı’nın talebi üzerine, mahkeme tarafından en son belirlenen 4.93 YTL’lik birim satış fiyatını temyiz etme şansı verilmesi halinde, yüzde 36.5’lik pay için 70 milyon dolarlık veya çağrı ile birlikte toplanacak toplam yüzde 51’lik pay için gereken yaklaşık 100 milyon dolarlık farkı ödeyerek Şekerbank’ı satın almaya hazır olduklarını açıkladı. Rabobank’ın Şekerbank’a ilgisinin 2004 Eylül ayında başladığını hatırlatan Sağışman, Şekerbank ile satın alma sözleşmesinin kamuoyuna bittiği şeklinde yansımasına karşın henüz tamamlanmadığını, hukuki sürecin devam ettiğini söyledi.

FARKI YEDİ EMİNE YATIRALIM: Tahsin Sağışman, mahkemenin belirlediği asgari fiyatı öğrendikten sonra Munzam Vakfı’ndan ilk anlaşmaya göre oluşan parayı hemen ödemeyi ve mahkemenin belirlediği yeni birim fiyat için de temyize gitme hakkının verilmesini yazılı olarak ilettiklerini söyledi. Sağışman, "Yazılı önerimizde, ’aramızdaki kısmı hemen ödeyelim, arada oluşan fark, yüzde 51’lik bölüm için yaklaşık 100 milyon dolar tutuyor. Bunu da, yedi emine yatıralım ve Rabobank olarak da temyize gidelim’ dedik. İlk anlaşma fiyatımız 2.60 YTL idi ve bunun üzerine yüzde 16 faiz ödeniyordu. Böylece Şekerbank için ilk anlaşma gereği yatırmayı önerdiğimiz birim fiyat faiziyle birlikte 2.86 YTL’ye geldi."

MUNZAM VAKFI TEMYİZ İSTEMEDİ: Munzam Vakfı’nın kendilerinin temyize gitmesini istemediğini belirten Sağışman sözlerini şöyle sürdürdü: "2.86 YTL’den Şekerbank’ın yüzde 51’i için 182 milyon (136.8 milyon dolar) YTL yapıyor. Mahkeme kararı ile 4.93 YTL’lik birim fiyattan yine yüzde 51’i için oluşan rakam 314.2 milyon YTL’ydi. Aradaki fark olan 132 milyon (99 milyon dolar) YTL’yi yeddi-emine yatıralım dedik. Munzam Vakfı, bize temyize gitme hakkınız yok, siz taraf değilsiniz, mahkeme kabul etmez, dediler. Böyle bir duruma giderseniz Vakıflar Genel Müdürlüğü de temyize gidebilir. Aktueryal açıktan gelebilecek rakamı da ödeyemeyeceklerini söylediler. Bunu da kabul etseydik başka bir şey öne süreceklerdi."

601 MİLYON DOLAR KOYACAKTIK: Şekerbank’ı aldıktan sonra yaklaşık 800 milyon YTL (601 milyon dolar) civarında sermaye artışı da düşündüklerini belirten Sağışman, Rabobank ile Aralık 2004 tarihinde Munzam Vakfı ile bir niyet mektubu anlaşması yapıldı ve bu mektupta da bir fiyat formülü kondu. İncelemeler sırasında Banka’nın Sosyal Sigortalar Kurumu’na aktüeryal açığının ortaya çıktığını ve bununla ilgili olarak da yine yaptıkları ön anlaşmanın içine bir madde koyduklarını belirtti. Sağışman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ön anlaşmanın içinde SSK’ya olan aktüeryal açığın 50 milyon dolara kadar olan kısmını (yüzde 51) Rabobank’ın satın alacağı Şekerbank tarafından ödenmesi ve artan kısmının da Munzam Vakfı tarafından ödenmesini önerdik. Bu konuları içeren son anlaşmayı 2005 Temmuzunda imzaladık. Eylül ayında BDDK’dan, hemen ardından da Rekabet Kurulu’ndan izin aldık."

İlişkiler kasımda bozulmaya başladı

TAHSİN Sağışman, herşey yolunda giderken, Şekerbank ile ilişkilerin geçen kasım ayında bozulma sinyalleri vermeye başladığına dikkat çekti. Sağışman, ilişkilerdeki bozulma süreci ile ilgili olarak şunları söyledi: "Munzam Vakfı, hiç gerek olmadığı halde Vakıflar Genel Müdrülüğü’ne başvurdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü kendilerine başvurulmasına gerek olmadığını belirtmesine rağmen Şekerbank Munzam Vakfı mahkemede ısrar etti. İtirazımıza rağmen geçen kasım sonunda mahkemeye gidildi ve geçen hafta cuma akşamı da mahkeme, 4.93 YTL’lik birim fiyat üzerinden satış kararını bize aktardı. Mahkeme bilirkişi tayın etti. Aralık 2004’te ortalama ağırlıktan fiyat formülü kondu. 2004 yıllık ortalama fiyat 1010 lira oldu. 2005’te ağırlıklı ortalama fiyat 3.99 YTL oldu. Munzam Vakfı’nın talebi üzerine açılan Kasım 2005’te açılan davanın ardından Mahkeme tarafından Aralık 2005’teki ortalama fiyat da 4.93 YTL olarak belirlendi. Arkasından ipleri koparan süreç hızlandı."

Belki de başka bir grupla anlaştılar

RABOBANK Türkiye Genel Müdürü Tahsin Sağışman, her şey bitmek üzereyken Şekerbank Munzam Vakfı’nın neden mahkemede ısrar ettiği le davrandığı konusunda değerlendirme yapmakta zorlandığını belirtti. Sağışman sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanın aklına bin türlü şey gelebiliyor. Belki bizim arkamızdan çok daha yüksek rakamlara başka bir grupla aşlaşma yapıldı. Belki daha başka bir şey var ve bizimle anlaşmayı bozma yoluna gittiler. Bunun başlangıç noktasını kasım olarak görüyorum. Gelişmeler ve yaşadıklarımız insanı böyle bir düşünceye sevk ediyor. Mesela geçen pazartesi günü itibariyle 4.93 YTL asgari fiyat belirlendi. Munzam Vakfı ise bizim fiyatımız 5.03 YTL diyerek, yeni bir satış fiyatı da ortaya attı. Daha sonraki konuşmalarımızda Munzam Vakfı, 5.03 YTL’lik yeni fiyatı kabul etmiyorlar. Zaten Rabobank, bilirkişi önerileriyle saptanan fiyatı da, Vakfı’nın ortaya attığı ve sonradan kabul etmediğini de kabul etmedi."

Şekerbank yönetiminin değişmesini istiyoruz

RABOBANK Türkiye Genel Müdürü Tahsin Sağışman, "Biz hala Şekerbank’ı alabiliriz. Mahkeme kararını bekliyoruz, çıkacak sonuca da saygılıyız. Şeriatın kestiği parmak acımaz. Ancak, sağlıklı adımlar atılabilmesi için Şekerbank’ın yönetiminin değişmesi gerekir" dedi. Şekerbank ile mutlu sona ulaşamazlarsa, Türkiye’den çıkıp çıkmayacakaları sorumuza Sağışman, Rabobank’ın yaklaşamını şöyle aktardı: "Türkiye’den tamaman soğumak diye bir şey yok. Bugün karşılaştıklarımız, bazı kişilerin davranışlarından kaynaklanmıştır. Bu kişiler Türk değil, Hollandalı veya İngiliz de olabilirdi. Türkiye’de ilgimiz bitmedi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!