Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, dün tüm valiliklere bir ‘‘tel emri’’ göndererek, gelir vergisinden yapılan yeni düzenleme sonucu çalışanlara ödenmesi gereken vergi farkının ve katsayı artışından doğan maaş farklarının yapılacak ilk ücret ödemesinde verilmesini istedi.
Maliye Bakanı Zekeriya Temizel tüm valiliklere ‘‘tel emri’’ göndererek, memur maaş farkları ile vergi kesintilerinde yapılan değişikliklere bağlı yapılacak işlemlere açıklık getirdi. Tel emrinde 1 Temmuz'dan itibaren yapılmış ücret ödemelerinde yeni vergi oranlarının uygulanması nedeniyle ortaya çıkacak vergi farkları ile katsayı artışından doğacak maaş farklarının ilgili kurumlarca tahakkukunu müteakip hemen ödeneceği bildirildi. Böylece çalışanlar, Vergi Kanunu ile sağlanan vergi indirimlerinin gelir artışını, yapılacak ilk ücret ödemelerinde nakit olarak alacaklar.
Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, tel emrinde, Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, 1 Temmuz'dan itibaren ücretlere uygulanacak vergi oranları konusunda da bilgi verildi. Buna göre, Temmuz ayından itibaren yapılacak ücret ödemeleri, 1 Ocak-30 Haziran dönemi kümülatif gelir vergisi matrahı da dikkate alınmak suretiyle, 1 Temmuz'dan itibaren uygulanacak oranlar esas alınarak hesaplanacak. Bu nedenle, 30 Haziran'dan önce tevkif suretiyle tahsil edilen gelir vergisinden herhangi bir iade ve mahsup söz konusu edilmeyecek.
PEŞİN AYLIKLAR
Öte yandan peşin ödenen aylıklarda, 15 Haziran'da ödenen aylık ve ücretler, nakden ve hesaben bu ayda ödendiğinden, değişiklikten önceki vergi tarifesine göre vergilendirilecek. Bir başka ifadeyle 1-14 Temmuz dönemi için, 15 Haziran tarihinde yapılmış olan ödemelere, yeni vergi tarifesi uygulanmayacak. Dolayısıyla söz konusu dönem için herhangi bir iade yapılmayacak.
Ancak, katsayılardaki yeni düzenleme nedeniyle, 1-14 Temmuz dönemi maaş farkları ile 15 Temmuz-14 Ağustos dönemine ilişkin 15 Temmuz'da yapılan ödemeler, yeni vergi dilimi ve oranlarına göre vergilendirilecek. Fazla hesaplanan gelir vergisi iadeye konu edilmeyerek, bu tarihten sonra yapılacak ödemelerden kesilecek olan gelir vergisi tevkifatından mahsup edilecek.
SONRA ÖDENEN ÜCRET
15 Haziran-14 Temmuz dönemi için çalıştıktan sonra 14 Temmuz'da ödenen işçi ücretlerinin ise Temmuz ayı ücret geliri sayılarak, 1 Temmuz'dan geçerli olan vergi tarifesi uygulanarak vergilendirilmesi gerekiyor. Fazla kesilen gelir vergisi de iadeye konu edilmeyerek, bu tarihten sonra yapılacak gelir vergisi tevkifatından mahsup edilecek. Sonuçta maaş farkı ödemeleri, yeni düzenlemeler göre yapılacak hesaplamalardan sonra tahakkuklarını takiben ödenebilecek.
SÖZLEŞMELİ FARKI
Hizmet sözleşmesi esaslarında, taban ve tavan ücretlerine ilk dönem yüzde 20, ikinci dönem ise yüzde 10 oranında zam yapıldı.
Sözleşmeli Personel için uygulanan 246 milyon liralık taban ücret ilk dönemde 295 milyon 200 bin liraya, ikinci dönemde 324 bin 800 liraya yükseltildi. Sözleşme ücret tavanı ise 267 milyon liradan, önce 320 milyon 400 bin lira, daha sonra da 352 milyon 500 bin liraya çıkartılıyor.
Yeni Gelir Vergisi dilimleri
1 milyar liraya kadar yüzde 20.
2 milyar liranın 1 milyar lirası için 200 milyon lira, fazlası yüzde 25.
4 milyar liranın 2 milyar lirası için 450 milyon lira, fazlası yüzde 30.
8 milyar liranın 4 milyar lirası için 1 milyar 50 milyon lira, fazlası yüzde 35,
16 milyar liranın 8 milyar lirası için 2 milyar 450 milyon lira, fazlası yüzde 40.
16 milyar liranın 16 milyar lirası için 5 milyar 650 milyon lira, fazlası yüzde 45.
Emeklilik kesintisi arttı
Ödemelerde hangi katsayı uygulanacak?
Aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge ve kıdem aylığı gösterge rakamlarında olduğu gibi, memur aylık katsayısı ile çarpılmak suretiyle hesap edileceği belirtilen ödemelerde, yılın üçüncü çeyreğinde katsayı 7 bin 30 olarak uygulanacak. Söz konusu katsayı dördüncü çeyrekte 7 bin 750'ye yükselecek. Memuriyet taban aylığı gösterge rakamı ise yılın üçüncü çeyreğinde 44 bin 600, dördüncü çeyreğinde ise 49 bin 500 olacak. İş güçlüğü iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamlarının aylık tutarlara çevrilmesine esas yan ödeme puanları yılın üçüncü çeyreğinde 2 bin 350, dördüncü çeyreğinde 2 bin 560 olarak uygulanacak.