Güncelleme Tarihi:
16. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin açılışında konuşan Yılmaz, 2020 yılında dünyada 50 milyar makinenin birbirleriyle konuşacağının öngörüldüğünü belirterek, “Intel’in yaptığı bir araştırmaya göre, 2020 yılında internete bağlı cihaz sayısı 20 milyarı aşacak. Microsoft Türkiye’nin yaptırdığı bir araştırmaya göre de 2020 yılında bilişim harcamalarının yüzde 80’ini mobilite, sosyal ağlar, bulut ve büyük veri olarak bilinen yeni mega eğilimleri oluşturacak” dedi.
RETİNA TARAMASI
Forrester Research firmasının araştırmasına göre, bu yıl NFC uyumlu cep telefonu satış rakamının tüm dünyada 100 milyona ulaşacağının beklendiğini vurgulayan Yılmaz, bununla birlikte NFC teknolojisi ile temassız ödemelerin, pazarda kısa süre içinde yaygınlaşacağının öngörüldüğünü vurguladı. 2015 yılında NFC ile yapılacak toplam harcamanın 74 milyar dolara ulaşması ve bu harcamaların ağırlıkla mağazalarda yapılacak temassız ödemelerin ve ulaşım biletlerinin oluşturmasının beklendiğini kaydeden Yılmaz, “Yani para dijitalleşiyor. Dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden IBM’in gelecek öngörülerine göre 5 yıl içinde artık akıllı telefonlarımız için, internet siteleri için, ATM kartlarımız için şifre kullanmayacağız. Bunun yerine ses kontrolü, retina taraması gibi alternatif biyometrik verilerimiz kullanılacak. Bu sayede kırılamayacak birer şifre sahibi olacağız” diye konuştu.
440 MİSAFİR
Tekstil sektörünün son 25 yılda çok büyük atılımlar gerçekleştirdiğini belirten İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ihracatta mücevherat ve savunma sektörünün ardından 3. sırada bulunduklarını ifade etti. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin saygın uluslararası organizasyonlar listesinde ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan MGV Başkanı Akkan Suver de, 3 cumhurbaşkanı, 2 meclis başkanı, 1 başbakan, 5 kraliyet ailesi mensubu, 33 bakan ile 440 civarında yabancı iş adamı, bürokrat ve diplomatı ağırladıklarını açıkladı.
Özel sektörün önü açılmalı
AVRASYA coğrafyasının siyasi ticari ve ekonomik alanlarda büyük fırsatlar sunduğunu ifade eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 25 milyon kilometre karelik bir alanı kapsayan 400 milyonu aşkın nüfusu aşan bölgedeki devletlerin toplam gayri safi milli hasılasının 4 trilyon doları geçtiğini belirtti. Bölgede alt yapı, enerji ve ulaşım sektörlerinde yatan muazzam potansiyeller bulunduğuna vurgu yapan Çiçek, kalkınmanın ivme kazanması için özel sektörün önünün açılması gerektiğini belirtti. Çiçek, “Yatırıma uygun bir iklimi oluşturmak, mevzuattan ve bürokrasiden kaynaklanan engelleri gidermek, yolsuzlukla mücadele etmek ve evrensel kurallar temelinde şeffaflığı sağlamak olduğuna kaniyim” diye konuştu.
Olimpiyatlar için destek
TÜRKİYE’yi gıda üretim ve ihracat merkezi haline getireceklerini dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik enerjisinin önemine vurgu yaptı. Eroğlu, Türkiye’nin enerjisinin büyük kısmının ithal edildiğini hatırlatarak, inşa edilen santrallerle bu açığı kapatmaya çalıştıklarını aktardı. Türkiye’nin komşularına her türlü desteği verdiğine işaret eden Eroğlu, katılımcıların İstanbul’un 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığını desteklemelerini istedi.