Güncelleme Tarihi:
TMSF'nin 2.8 milyar dolar muhammen bedelle satışa çıkardığı Telsim'in ihalesine daha önce belgelerini teslim eden 6 firma katıldı. Kapalı zarf bölümünde verilen teklif aşamasında, Etisalat Telekomünikasyon 2 milyar 510 milyon dolarlık, Sistema Telekomünikasyon de 2 milyar 850 milyon dolarlık teklif ile açık artırmaya katılacak kısa listeye giremedi ve ihaleden elendi. Birinci turda en yüksek teklifi İngiliz Vodafone 4 milyar 350 milyon dolarla verdi. İkinci tura Vodafone, MTC, Orascom ve Emaar katıldı.
Telsim ihalesinde açık artırma 4 milyar 350 milyon dolardan başladı. Açık artırma bölümünde, artırım yapılmadan, MTC ve Orascom mola aldı. Molanın ardından açık artırmada ilk teklif 4 milyar 370 milyon dolarla MTC'den geldi. Ardından 4 milyar 390 milyon dolara Vodafone fiyat verdi. Bu sırada Dubai'li Emaar mola aldı.
4 milyar 410 milyon dolarla MTC ikinci teklifini sundu. TMSF'nin Telsim ihalesinin a
80 MÄ°LYAR EURO DEÄžERÄ°NDE BÄ°R DÃœNYA DEVÄ° |
Telsim ihalesinde en yüksek teklif veren Vodafone Group Plc şirketi, mobil telefon işletmeciliği alanında dünyanın en büyük şirketi olarak biliniyor. Kuruluşu 1984 yılına dayanan Vodafone, başlangıçta İngiliz iletişim şirketi Racal Electronics'e ait bir alt şirket olarak Racal Telecom adıyla telekomünikasyon sektörüne girdi. Müşteri sayısı 2005 Eylül ayı itibariyle 171 milyon kişiye ulaşan Vodafone'un piyasa değeri de Kasım ayı itibariyle yaklaşık 80 milyar euro olarak hesaplanıyor. |
Telsim yaklaşık 10 milyon aboneye ve yüzde 25 pazar payına sahip bulunuyor. Satış bedelinin 5 milyar doların üzerine çıkması bekleniyordu.
VODAFONE ALTYAPIYA YATIRIM YAPACAK
Vodafone Grup Direktörü Andre Sokol, ihalenin ardından yaptığı açıklamada Telsim'in altyapısına yatırım yapacaklarını söyledi.
Sokole, Telsim çalışanları ve yönetiminin geçen iki yıl içinde zor koşullarda iyi işler başardığını belirterek, "Bizim amacımız, bu platform üzerinde şirketi daha da büyük başarılara taşımaktır" dedi. Sokol, Türk tüketicisine en yeni GSM imkanlarını da sunacaklarını belirterek "Satış, TMSF, Danıştay, Rekabet Kurulu ve Telekomünikasyon Kurulu gibi düzenleyici otoritelerin onayına tabii. Telsim varlıklarının sahibi oluncaya kadar kısa bir süre geçecek. Bu nedenle detaylı planlarımız üzerinde yorum yapmak şu aşamada uygun olmayacaktır. Ancak detaylı planlarımızı en kısa zamanda sizlerle paylaşmayı istiyoruz" dedi.  İhalenin adil ve şeffaf geçtiğini belirten Sokole, TMSF’ye teşekkür etti, ise soruları yanıtlamadı.
ÖDEME PEŞİN YAPILACAK
Bundan sonraki süreçte, ihale sonucu Fon Kurulu'nun onayına sunulacak. Kurul'un satışı uygun görmesinin ardından, Rekabet Kurulu ve Telekomünikasyon Kurumu'nun görüşü alınacak. Bu süreçlerde sonuç olumlu olduğu takdirde Vodafone, teklif ettiği bedeli Fon Kurulu'nun belirttiği süre içerisinde peşin olarak ödeyecek. Bu aşamalardan sonra yapılacak teslim anlaşması ile Telsim'in devir süreci başlayacak.
  Â
Ä°HALEDEN NOTLARÂ Â Â
  Â
Bayındırbank kasasında saklanan ve teklifleri içeren şeffaf kutu elektrikli testere ile açıldı. Bu sırada bazı yabancı katılımcıların kendi aralarında konuşup gülmeleri dikkat çekti. Yaklaşık 1 saat süren ihale, daha önce duyurulduğu gibi saat 11.00'de başladı. Yabancı katılımcılar için simültane tercüme sunulan ihalede, açık artırm
Toplam 4 masanın bulunduğu ihalede, 3 şirket 5'er yetkili ile temsil edilirken, MTC'nin 11 kişilik heyeti için görevliler fazladan sandalye salona getirdiler. Her masada, bir bayan temsilcinin olması dikkat çekerken, özellikle son anda yapılan fiyat artırımları sırasında salonda uğultular yükseldi. Vodafone'un kazanması alkış alırken, Vodafone yetkilileri, tebrikleri kabul ettiler. İhaleyi yaklaşık 100 basın mensubu izledi.
Açık artırma esnasında alınan molalarda şirket temsilcilerinin görüşme yapabilmesi için özel kabin oluşturulan otelde, ihale süresince katılımcılar ve basın mensupları ve görevlilerce 600 litre çay ve kahve, 500 litre ise meyve suyu tüketildi. Salonun boşalmasının ardından ihale heyetinde yer alan bazı TMSF görevlilerinin hatıra fotoğrafı da çektirdiği gözlendi.
MOTOROLA'YA EK ÖDEME YAPILACAK
Telsim, satış sürecinde önemli bir sorun olarak görülen borçlar konusunda Nokia'dan sonra Motorola'yla da Ekim ayında anlaşmaya varılmıştı. Motorola'nın, çeşitli ülkelerde Telsim aleyhine açtığı tüm davalardan ve Türkiye Cumhuriyeti aleyhine ICSID (Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi) nezdinde açtığı davadan gayrıkabilirücu feragat ettiği belirtilmişti.
Anlaşmaya göre, Motorola Telsim'den olan alacaklarını 500 milyon dolar karşılığı Bayındırbank'a temlik etti. Motorola'ya Telsim varlıklarının satış bedelinin 2 milyar 500 milyon doları aşması halinde, aşan bedelin yüzde 20'si kadar ilave ödeme yapılacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, daha önce 500 milyon dolar ödeme yapılan Motorola'ya 410 milyon dolar, Nokia'ya 341 milyon dolar bir ödeme yapılacağını da bildirdi.
Motorola, Uzan Ailesi aleyhine New York'ta açtığı (RICO) davası kapsamında Uzan ailesine yönelik dava ve takip haklarından Türkiye ve belirli ülkelerde feragat etti. Bu feragat, yönetim ve denetimi TMSF'de bulunan Uzan Grubu ÅŸirketleri aleyhine olan takip haklarını da kapsıyor.  Â
Telsim'in altyapısının büyük bölümünü kuran Motorola'nın Türkiye Genel Müdürü Murat Öngör de geçtiÄŸimiz günlerde yaptığı açıklamada, Motorola olarak ihaleyi kazanacak teklif sahibi ile çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini belirtmiÅŸti.   Â
TELSÄ°M'Ä°N 10 MÄ°LYON ABONESÄ° VAR
1998 yılında alınan ve 2023'e kadar geçerli GSM lisansı ile Mayıs 1994'ten bu yana Türkiye'de GSM 900 hizmeti sunan Telsim'in abone sayısı 10 milyon civarında bulunuyor.  Şirketin, AÄŸustos 2005 itibarıyla dünyada 169 ülkede 409 operatörle roaming, 42 ülkede 81 operatörle ise GPRS roaming anlaÅŸması bulunuyor. Telsim'in geçen yıl 700 milyon dolar civarında olan cirosunun, bu yıl sonunda 1 milyar doların üzerinde gerçekleÅŸmesi öngörülüyor.Â
Telsim Genel Müdürü Mehmet Taşaltın, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, şirketin devlete 1 katrilyon liranın üzerinde para ödediğini ve bunun 250 trilyon lirasının 2003 ile öncesine ait geçmiş yıllar borçlarından oluştuğunu bildirmişti.
Telsim için yarışan firmalar
Sistema (Rusya): Sistema, Rusya’nın en büyük GSM operatörü olan MobileTeleSystems’in (MTS) yüzde 50.4’ üne sahip ve sabit telefon operatörü MGTS Moscow’da da hissesi var.
Vodafone (İngiltere): Dünyanın en büyük mobil telefon operatörü. ABD, Avrupa ve Asya Pasifik bölgesinde faaliyet gösteren şirketin 155 milyon abonesi var.
Emaar (Dubai): Şirket Dubai’nin en büyük gayrımenkul şirketi. 2003’te 1.1 milyar dolar ciro yapan şirketin Suudi Arabistan, Libya, Fas, Hindistan ve Türkiye’de ticari faaliyeti bulunuyor.
MTC (Kuveyt): Kuveyt’in en büyük mobil telefon şirketi olan MTC, Kuveyt’in yanı sıra Bahreyn, Ürdün, Irak ve Ürdün’de de mobil telefon hizmeti veriyor.
Etisalat (Dubai): Birleşik Arap Emirlikleri merkezli şirket, mobil telefon ve internet servisi sunuyor. Ortadoğu bölgesinde 3 milyon abonesi bulunan
Orascom (Mısır): Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya’da faaliyet gösteriyor. Şirket, son olarak Irak’ta GSM şebekesi kurma ihalesini aldı.