Mustafa KUTLAY
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2006 00:00
Sabancı Grubu, Turk.Net ve Bigalo gibi markaları bünyesinde bulunduran Sabancı Telekom’u, Koç Holding şirketlerinden Koç Net’e 11 YTL’ye satarak, telekomünikasyon sektöründen tamamen çekildi. Koç Net, Sabancı Telekom’un borçları ve şirketin değeri dikkate alınarak, 11 YTL’lik sembolik bir devir fiyatı belirlendiğini açıkladı.
KOÇ Grubu, Sabancı Holding’in telekomünikasyon şirketi Sabancı Telekom’u, 11 YTL’lik sembolik bir fiyat ile satın aldı. Koç Holding şirketlerinden Koç Net, İMKB’ye yaptığı açıklamada, Sabancı Telekom’un borçları ve şirketin değeri üzerinden yapılan hesaplama sonucu, devir için 11 YTL’lik sembolik bir değer belirlendiğini bildirdi. Koç ve Sabancı 24 Kasım 2005’te, Koç Net ile Sabancı Telekomünikasyon’un yüzde 99.99 oranındaki hissesinin satın alınması ile ilgili görüşmelere başladığını açıklamıştı.
’ALİ’LERİN İŞBİRLİĞİ: Türkiye’nin iki devinden telekomünikasyon sektörüne ilk giren Koç Grubu olmuştu. Koç Grubu 1996’da Koç Net ile öncelikle Koç Grubu şirketlerininin bilgisayar ağı ve internet altyapısını oluşturmaya başlamıştı. Sabancı Grubu ise, Koç’tan 7 yıl sonra, 2003 yılında Sabancı Telekom ile telekomünikasyon sektörüne adım attı. Her iki grubun da telekomünikasyon işlerinin başında o tarihlerde ’Ali’ler bulunuyordu. Koç Grubu’nun tüm bilgi teknolojileri yatırımını Ali Koç, Sabancı Grubu’nun telekomünikasyon yatırımlarını ise Ali Sabancı yürütüyordu. Ali Sabancı, bir süre sonra Sabancı Grubu’ndan ayrılarak Esas Holding’e geçmişti. Ali Sabancı’nın ayrılışı, Sabancı Grubu’nun telekomünikasyon sektöründe zayıflayacağının ilk işareti olarak algılanmıştı.
TELSİM’E DE GİRMEDİ:
Telsim ihalesine de Fransız Orange ile girmeye hazırlanan Sabancı Telekom, son dakikada bu ihaleden de vazgeçmiş ve telekom sektöründe artık yeni yatırım yapmayacağı mesajı vermişti. Koç ile Sabancı, pek çok sektörde rekabet ettikleri halde telekomünikasyon alanında işbirliği içinde göründüler. İki grup, Türk Telekom’un özelleştirmesi için açılan ihalede son ana kadar birlikte hareket etti. Koç Net ve Sabancı Telekom, kurdukları konsorsiyum ile ihale sürecinin sonlarına kadar işbirliği yaptı.
GİMA GERGİNLİĞİ:
Ancak, Koç ve Sabancı arasında, o dönemde Hüsnü Özyeğin’e ait Gima’nın satın alınması ile ilgili yaşanan sürtüşme, Koç Net ve Sabancı Telekom’un işbirliğine son noktayı koydu. Gima olayından kısa süre sonra, her iki grup da İMKB’ye ayrı ayrı yaptıkları açıklamayla, Türk Telekom için kurdukları ortak girişimden vazgeçtiklerini duyurdular. Koç, Türk Telekom ihalesine tek başına devam ederken, Sabancı ihaleye katılmamıştı.
Telekomünikasyondan çekilme 15 aylık plandı SABANCI Grubu, 2005 yılbaşına kadar telekomünikasyon sektörünü, ’büyüyeceğimiz stratejik sektör’ olarak tanımlıyordu. Ancak, Ali Sabancı’nın Sabancı Grubu’ndan ayrılıp Esas Holding’e katılması ile birlikte, Sabancı için telekomünikasyon yatırımının çehresi değişmeye başladı. Bünyesinde Turk.net, Bigalo gibi markaları bulunduran Sabancı Telekom’da, Ali Sabancı’dan sonra yönetim kadrosunda da kopuşlar yaşandı. Ali Sabancı’nın ardından, 2001 yılından beri şirketin Genel Müdürlüğü’nü yapan Çağatay Özdoğru da ayrılarak Esas Holding bünyesinde çalışmaya başladı. Bu kopmalar ile birlikte, Sabancı Holding üst yönetiminin 2004 yılı sonlarından itibaren, telekomünikasyon sektöründe küçülme kararı aldığı belirtiliyor. Bu karar doğrultusunda 2004’ün Aralık ayında Sabancı Telekom’dan 60 kişi işten çıkartılmıştı.
Markalar ve altyapı birleştirilecek
KOÇ Bilgi Grubu bünyesindeki Koç Net, Sabancı Telekom’u bünyesine kattıktan sonra, aynı alandaki hizmetleri tek bir marka altında toplayacak. Sabancı Telekom’un özellikle kurumlara yönelik hizmet altyapısı konusunda Koç Net’e büyük katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.