Eğer Çukurova Grubu tahkim kararına uyarsa, TeliaSonera’nın Turkcell’de payı yüzde 64.3’e yükselecek. Alfa ise, elindeki yüzde 13.22’lik hisseyi iade edecek.
TURKCELL İletişim’in büyük ortağı İskandinav TeliaSonera, Çukurova Grubu tarafından Rus Alfa şirketine yapılan
hisse satışını iptal ettirmek için açtığı davayı kazandı. Mehmet Emin Karamehmet’in sahibi olduğu Çukurova Grubu aleyhine Cenevre’de açtığı tahkim davasını kazanan TeliaSonera’ya, Turkcell İletişim’de kontrolü ele geçirmenin yolu göründü. İşlem gerçekleşirse Alfa ise yüzde 13.22’lik hissesini geri verecek. TeliaSonera böylece Turkcell İletişim’in yüzde 64.3 hissesine sahip olacak.
TELIASONERA’YA SATILMALI: TeliaSonera, Çukurova Grubu’nun 25 Mart 2005’te kendileriyle yaptığı hisse satış anlaşmasından vazgeçerek, Rus Alfa Grubu’yla bir finansman paketi üzerinde anlaşmasının ardından, Çukurova aleyhine açtığı uluslararası tahkim davasını kazandı. TeliaSonera’dan yapılan açıklamaya göre, tahkim kuruluşu olarak Cenevre’de faaliyet gösteren Milletlerarası Ticaret Odası’na Mayıs 2005’te açılan davadan, "Çukurova Grubu’nun Turkcell Holding’te kalan tüm hisselerini 3.1 milyar
dolar bedelle TeliaSonera’ya satması gerekli" yönünde karar çıktı.
KONTROLÜ GERİ ALACAK: Çukurova’nın TeliaSonera ile anlaşmasını bozup, dolaylı yollardan Alfa’ya yüzde 13.22 hisse satmasının ardından gelinen bu nokta, Turkcell İletişim’de dengelerin yeniden belirlenmesine yol açacak. Mahkeme kararı doğrultusunda işlem gerçekleşirse, halen Turkcell’in yüzde 37.1’ine sahip olan TeliaSonera’nın şirketteki doğrudan ve dolaylı payı yüzde 64.3’e yükselecek. Böylece yönetimde ağırlık TeliaSonera’ya geçecek. Bu mahkeme sonucuna göre, Rus Alfa da hisselerinden vazgeçmek zorunda kalacak.
SONUÇ CENEVRE’YE İLETİLECEK: Tahkim kararında Çukurova’nın TeliaSonera ile "iyi niyet içinde" Turkcell Holding işlemini tamamlaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca tahkim heyetinin yetkisinin "tarafların işleme ilişkin kapanışı gerçekleştirmek yönündeki çabalarının sonuçlarının kendilerine bildirilmesine kadar" sürdüğüne de dikkat çekildi. Mahkeme açıklamasında, "Özellikle hisse satım sözleşmesini imzalamasının Çukurova’yı daha önce nihai hisse satım sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı doğmuş olabilecek sorumluluktan kurtarmamaktadır" denildi.
VİYANA’DAKİ DAVA: TeliaSonera, Cenevre’de açtığı tahkim davasının yanısıra, Çukurova Grubu’nun Rus Alfa ile yaptığı anlaşmayla, Turkcell İletişim ana sözleşmesindeki ortaklara devri düzenleyen rüçhan hakkı maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle Viyana’da da bir tahkim davası açmıştı. Bu dava ile ilgili olarak, kamuya duyurulması gerekecek bir gelişme bulunmadığı ifade edildi.
Igel: Çukurova ile işlemi sonuçlandırmayı umuyoruzTELIASONERA’nın CEO’su Anders Igel, şöyle dedi: "Kararın, bizim bugüne kadar hep ifade ettiğimiz doğrultuda çıkması kuşkusuz sevindirici bir gelişme. Yani karar, bizim o zamanki beklentilerimizle uyumlu. Biz Çukurova Grubu ile bu işlemi sonuçlandırmayı umuyoruz. Ancak hisse satış anlaşması bağlayıcı olmasına karşın, biz Çukurova’nın TeliaSonera’ya hisse devri yapmaya arzulu olup olmadığını veya yapıp yapamayacağını henüz bilmiyoruz."
Turkcell’in dümeninde Çukurova Grubu varHALKA açık Turkcell İletişim’in yüzde 51’ine sahip olan Turkcell Holding’in, halen yüzde 52.91’ini Çukurova Telecom Holding, yüzde 47.09’unu ise TeliaSonera elinde bulunduruyor. Çukurova Telecom Holding’in ise yüzde 51’i Çukurova Holding’e ait olan Çukurova Finance International’a, yüzde 49’u ise Alfa Telecom Turkey’e ait. Böylece Alfa, Turkcell İletişim’in dolaylı olarak yüzde 13.22’sine sahip bulunurken, Çukurova Holding’in de yüzde 21.3 hissesi var. Alfa ile yapılan anlaşma öncesinde, Turkcell Holding’in yüzde 53’ü Çukurova ve YKB’ye kalanı ise TeliaSonera’ya aitti. Çukurova, TeliaSonera anlaşmasını yerine getirseydi TeliaSonera’nın şirketteki doğrudan ve dolaylı payı yüzde 64.3’e yükselecekti.
Mahkeme, Alfa’nın çağrı muafiyetini iptal etmiştiÇUKUROVA Grubu, aslında Alfa ile yaptığı 3.3 milyar dolarlık finansman anlaşmasına karşı son 10 günde ikinci yasal müdahale ile karşılaşmış oldu. Borsa Yatırımcılar Derneği’nin küçük yatırımcıyı koruma amacıyla açtığı davada, Ankara 4. İdare Mahkemesi, Rus Alfa’ya SPK tarafından tanınan kısmi çağrı muafiyeti kararını geçen hafta iptal etmişti.
Alfa: Bu davada biz taraf değilizTURKCELL’in yüzde 13.22 hisesini elinde bulunduran Rus Alfa Grubu, TeliaSonera’nın Çukurova Grubu’na karşı açtığı tahkim davasını kazanmasının kendilerini doğrudan ilgilendirmediğini açıkladı. Alfa Telecomünikasyon Başkan Yardımcısı Kirll Babaev, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu davada biz Alfa olarak taraf değiliz. Bu yüzden de bundan etkilenmemiz söz konusu değil" dedi.
Durukan: Geri dönülmez bir şey yok top Çukurova’daTELIASONERA Avrasya Başkanı Erdal Durukan, tahkim kararının "nihai ve bağlayıcı" olduğunu belirterek, "Biz, varılan anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmesini bekliyoruz. Şimdi top Çukurova Grubu’nda. Onların ne yapacağını görmek istiyoruz" dedi. Durukan, Çukurova’nın Alfa’dan aldığı 3.3 milyar dolarlık kaynağı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) borçlarını ödemekte ve Yapı
Kredi’deki yüzde 13.15’lik Turkcell İletişim hissesini Alfa’ya devretmek için satın almakta kullandığı ve bu nedenle sürecin geri dönülmez gözüktüğü konusundaki soruya, "Alfa, bizim satın almak istediğimiz ve Turkcell İletişim’in yüzde 27’sine karşılık gelen Turkcell Holding hissesinin hemen hemen yarısına dolaylı olarak sahip bulunuyor. Burada biraz karışık bir durum var. Ama geri dönülmez bir şey yok. Önemli olan Çukurova’nın tavrı" cevabını verdi. Durukan, Çukurova Grubu, bu karara uymak istemezse TeliaSonera’nın ne yapmayı planladığı sorusuna ise "Bu konuda henüz bir şey söyleyemem. Bunun için erken. Beklentimiz Çukurova ’nın bu karara uyması" dedi.
Turkcell’de kontrolü kaybetmemek için Alfa Grubu ile anlaşmıştıTELİASONERA, 25 Mart 2005’te, o zaman borç içinde bulunan Çukurova Grubu’na 3.1 milyar dolarlık finansman karşılığında, Turkcell Holding’teki yaklaşık yüzde 53 oranındaki Çukurova hissesini satın almak için anlaşmıştı. Teliasonera bu anlaşmaya göre Turkcell Holding’deki yüzde 53 hisse ile dolaylı olarak Turkcell İletişim’in de Mehmet Emin Karamehmet’e ait yüzde 27’lik hisseyi alacaktı. Ancak Rus Alfa grubunun aynı hafta içinde yaptığı 3.3 milyar dolarlık finansman teklifinde bulunması işin seyrini değiştirmişti. TeliaSonera teklifine göre Turkcell İleşitim’de daha büyük bir hisse tutma imkanı olduğunu gören ve Turkcell’deki kontrolü kaybetmek istemeyen Çukurova Holding, TeliaSonera anlaşmasından vazgeçip Alfa’ya yönünü çevirmişti.
HUKUKÇU GÖRÜŞÜKarar uygulanmazsa Sonera Türkiye’de dava açabilir İSTANBUL Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Ünal Tekinalp, Turkcell konusunda İsviçre’de alınan tahkim kararı ile ilgili olarak tarafların bundan sonraki olası adımlarla ilgili sorularımızı cevapladı. Turkcell ile ilgili tahkim heyetinin verdiği kararı görmediğini bu yüzden sözlerinin olasılıklara dayalı olacağını belirten Tekinalp, şunları söyledi:
"Hakem kararı tarafları bağlayıcı bir karardır. Kesinlik kazanması için herhangi bir devletin buna ayrıca onay vermesi gerekmez. Hakem kurulu İsviçre’de çalıştığı için Çukurova’nın İsviçre’de itiraz hakkı vardır. Davanın bir ay içinde açılması gerekir."
"Talepleri reddedilirse, mal varlığı Türkiye’de olduğu için TeliaSonera, Türk tarafından bunun yerine getirilmesini ister. Çukurova bunu kendi isteğiyle yerine getirirse mesele yoktur. Eğer, getirmezse bu durumda Türkiye’de mahkemeye müracat eder ve temfiz davası açar. Temfiz, tahkim kararının uygulanabilmesi için Türk otoritelerinin, mahkeme kararı ile tahkim heyeti kararının yerine getirilmesi konusunda görevlendirilmesi demektir. Mahkeme, yabancı bir hakem kurulunun vermiş olduğu söz konusu kararının esasını, bunun doğru olup olmadığını, hukuk uygunluğunu katiyen inceleyemez. Sadece ülkeler arasında karşılıklılık şartı, hakem sözleşmesi şartı, tahkime gidecek bir konu olup olmadığı, karar genel ahlakımıza, kamu düzenine uygun mu, taraflara yeterince savunma hakkı verilip verilmediği gibi şartlar yönünden inceleyip karara bağlar."
"Bu şartlar açısından sorun bulunmazsa, mahkeme temfiz kararı verir. Bu karar da Yargıtay’a götürülebilir. Temfizden sonra, bir Türk mahkemesinin kararı gibi işlem görür ve uygulanır. TeliaSonera, Çukurova’nın başka bir ülkede mal varlığı varsa, orada da gidip dava açabilir ve hakkını isteyebilir."