Televizyonlara, ‘eğitime katkı kalkacak’ sinyali

Güncelleme Tarihi:

Televizyonlara, ‘eğitime katkı kalkacak’ sinyali
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 00:00

Televizyon yayıncılarından eğitime katkı payı alınması uygulaması sone eriyor. uygulamanın bu yıl sonu itibariyle sona ereceğini Türkiye Reklam Konseyi Toplantısı’nda açıklayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Başbakan Vekili Bülent Arınç, hükümetin yeni bir düzenleme yapmaması halinde bu kesintinin yapılmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Temayül kalkmasından yana

Toplantıda Reklam Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ sektör yatırımcılarından kesin katkı payına ilişkin eleştirisi üzerine Arınç, şu açıklamayı yaptı: “Burada bir görüş, hiç alınmamasıdır, bir görüş de yüzde 1’e düşürülmesidir. Biz de bunu yüzde 5’ten yüzde 3’e düşürerek, hem doğru olanı yaptığımızı hem de bir jest yaptığımızı düşünüyoruz. Eğitime katkı payı yıl sonu itibarıyla bitmektedir. Eğer Hükümet, yeni bir karar alıp da bunu uzatmazsa eğitime katkı payı altında tekrar bir kesinti yapılması bundan sonra mümkün olmayacaktır. Bu konudaki düşüncemiz, artık eğitime katkı payının televizyon yayıncılarının üzerinden kaldırılmış olmasıdır.”

Kanun 1 Ekim’de gündemde

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderilen RTÜK Yasası başta olmak üzere medya ve reklam sektörünün güncel konularına ilişkin bilgi veren Arınç, yasadaki gecikmeyi “Meclis’in gündemine, öngörülmeyen nedenlerle başka konular gelebiliyor ve sizin düşündüğünüz iş biraz daha arka plana itilebiliyor. 1 Ekim’de yeni yasama dönemi başlayınca bu konuların ciddi biçimde gündeme gelmesi gerekir” şeklinde açıkladı. Arınç, Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelere 9 Haziran’da başlanacağını dile getirerek, “Çünkü Anayasa Komisyonu Başkanımız Sayın Kuzu uzun sürecek bir Brezilya-Arjantin gezisine çıktı. Sayın Kuzu dönecek ve yasa tasarısını görüşmeye başlayacaklar” dedi.

Reklam harcamaları bu yıl yüzde 15 büyüyecek

BÜLENT Arınç, “Bu yıl reklam harcamalarının yüzde 15’ten fazla büyümesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl ve bu yılın ilk 4 ayındaki gerçekleşmeler umut verici. Türkiye’de reklam harcamaları 2009’da 2.7 milyar liraydı. Dünyada çok sayıda kriz yaşanırken, Türkiye ekonomi yönetimiyle büyük bir başarı sağladı.”

Katkı payına 3 yıllık dendi ama hâlâ sürüyor

REKLAM Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, sektörün içinde bulunduğu sorunlara dikkat çekerken, şunları söyledi:

Tasarı 3’e indiriyor

En önemli sıkıntımız sektörümüzün gelir üzerinden vergilendirilen nadir sektörlerden biri olması. Yüzde 5 RTÜK payı, yüzde 5 eğitime katkı payı diye kesilen paralar zaten ciddi ekonomik sıkıntılar içinde olan, kendi cebinden yatırımlar yapıp risk alan bu yatırımcılar için ağır bir yük oluşturuyor. Yeni yasayla uyum sağlamaya çalıştığımız Avrupa mevzuatında ise, böyle bir uygulama yok. Bu kesinti 8 yıllık eğitimin başlangıcında 3 yıl için konmuştu. Bu 3 yıl üzerinden uzun yıllar geçti ama bu yük bizlerin sırtında kaldı. Yeni yasayla RTÜK kesintisinin yüzde 5’ten yüzde 3’e indiğini görüyoruz. Bunun için teşekkür ediyoruz.
Bir başka sorun reyting denetiminin RTÜK’e bırakılması. Bunu da ticaret serbestisine aykırı bir gelişme olarak görüyoruz. Bu ölçüm esas olarak reklam verenlerin kaç para harcayarak, reklamı kaç kişiye ulaştırıyoruz ve satışlarımız ne kadar artıyor sorusuna yanıt bulabilmek için, yapılan ekonomik bir faaliyet. Hükümetimizin devletin ekonominin her alanından elini çekebilmesi için çabalarının arttığı bir dönemde, böyle bir işin RTÜK denetimine verilmesini anlamakta güçlük çekiyoruz.
2005’ten bu yana hükümetin de desteğiyle RTÜK ile yayıncılar arasında kurulan diyalog sayesinde yasada ihtiyaçları karşılayacak biçimde düzenlenmelerin yolunu açtı. Gerçi hâlâ birkaç noktada itirazlarımız ve kaygılarımız devam ediyor. Ama bunların da TBMM’de komisyon aşamasında düzeltilebileceğini umuyoruz.

TRT bundan hoşlanmasa da RTÜK denetimine girecek

Haberin Devamı

BÜLENT Arınç, kötüye kullanımın önüne geçmek için bir denetim mekanizmasının önemini vurgularken, “RTÜK bütün özel TV ve radyoları denetliyor peki niçin TRT’yi denetlemiyor? RTÜK yasa tasarısını hazırlarken, TRT’nin de RTÜK tarafından denetlenmesi kararına vardık. TRT bundan çok hoşlanmasa da biz bunun doğru olacağı kanaatine vardık. Çünkü yayıncılık açısından denetlenmesi lazım” dedi. Arınç, RTÜK yasa tasarısının gerekliliği konusunda da şunları söyledi: “Ülkeyi yönetenler olarak tabii bazı kurallar oluşturarak bir düzen sağlamak peşindeyiz. RTÜK yasa tasarısında yer alan maddeler bu amaçla hazırlanmıştır. Ancak yasakların çözüm olduğu kanısında değilim. En azından yasak kelimesi çok itici geliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!