Güncelleme Tarihi:
Türk Telekom'un özelleştirilmesinde aracılık edecek danışman firma ihalesini, Merrill Lynch, ABN AMRO Rothschild ve İş Yatırım'dan oluşan konsorsiyum kazandı. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve Türk Telekomünikasyon İhale Komisyonu Başkanı Hakkı Sürel, yaptığı açıklamada, 4161 sayılı Kanun uyarınca İhale Komisyonu'nca daha önce telekomünikasyon sektöründe özelleştirme, halka arz ve stratejik satış konularında tecrübeli olduğu belirlenen 7 firmaya davet mektubu gönderildiğini, fakat beş firmanın katıldığını belirtti.
Beş firmanın aralarında birleşerek konsorsiyum şeklinde teklif verdiğini kaydeden Sürel, Goldman Sachs, CSFB, Lazard Houses, Nikko Securities, UBS, Garanti Bankası, Global Securities Konsorsiyumu, JP Morgan, Morgan Stanley, TSKB, TEB Konsorsiyumu ve Merrill Lynch, ABN AMRO Rothschield, İş Yatırım Konsorsiyumu tarafından verilen tekliflerin, İhale Komisyonu tarafından teknik ve mali kısım olarak iki bölümde değerlendirildiğini söyledi.
Teknik tekliflerin İhale komisyonu üyeleri tarafından iki hafta içerisinde okunup, teklif veren konsorsiyumların komisyona verdikleri tekliflere ilişkin sunuş yaparak soruları yanıtladıklarını anlatan Sürel, şöyle devam etti: ‘‘Teknik teklifler değerlendirilirken davet mektubunda belirtilen kriterler dikkate alınmış ve komisyon üyelerince her bir konsorsiyuma verilen puanların ortalaması hesaplanmıştır. Mali tekliflerin açılması sonucu en düşük teklifi veren Merrill Lynch, ABN AMRO Rothschild, İş Yatırım'dan oluşan konsorsiyum ihaleyi kazanmıştır.’’
Hakkı Sürel, Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin yüzde 20'ye kadar olan hisselerinin blok satış olarak telekom sektöründeki yatırımcılara satılacağını, yüzde 14'ünün yurtiçi ve yurtdışı sermaye piyasalarında halka arz edileceğini, yüzde 5'inin ise Türk Telekom A.Ş ve Posta İdaresi Genel Müdürlüğü çalışanları ile küçük yatırımcılara satılacağını vurguladı. Sürel, ‘‘Böylece Türk Telekom A.Ş hisselerinin yüzde 39'u özel sektöre devredilmiş olacak, yüzde 10 oranındaki hisse Posta İdaresi Genel Müdürlüğü'ne devredilecek ve Hazine payı yüzde 51'e düşmüş olacak’’ dedi.
Başbakan Mesut Yılmaz Türkiye'nin maddi ve manevi boyutlarla modernleşmeyi geç idrak ettiğini belirterek, ‘‘21'inci yüzyılda taş devrini yaşayan bir ülke olmak istemiyorsak; ulaşım, haberleşme ve enerji yatırımlarını sürdürmek zorundayız’’ dedi. Yılmaz, bu üç alanda toplam 15 milyar dolarlık 85 projenin uygulamaya konduğunu açıkladı. Yılmaz, ‘‘Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı hamlesi başlatılmıştır’’ dedi. 9'uncu Ulaştırma Şûrası'nın açılışında konuşan Yılmaz, mevcut kamu yatırımı programındaki 5 bin 300 projenin özenle incelenerek, öncelikli 125 kritik kamu projesi belirlendiğini kaydetti. 1998 bütçesinde yatırımlara 2 katrilyon 535 trilyon lira ayrıldığını hatırlatan Yılmaz, bu ödeneğin bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 24.4 oranında bir reel artış olduğunu bildirdi.