Güncelleme Tarihi:
‘‘Haksız mal edinimi’’ iddiasıyla haklarında dava açılan ve aralarında Ulaştırma eski Bakanı Oğuz Tezmen, Türk Telekom eski Genel Müdürü Cengiz Bulut ile Posta İşletmesi eski Genel Müdürü Veli Bettemir'in de bulunduğu 34 Türk Telekom bürokratının yargılanmasına dün başlandı. Bir çok üst düzey bürokratın yargılandığı davada sanıkların ‘‘haksız mal edinimi’’ gerekçesiyle 3'er yıldan 5'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. Davada, sanıkların malları üzerindeki ihtiyati tedbir ve yurtdışına çıkış yasağının devam etmesine karar verildi.
Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davaya sanıkların yanısıra, CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül de izleyici olarak katıldı.
Savunmasını yazılı olarak veren Posta İşletmesi eski Genel Müdürü Veli Bettemir, hakkındaki suçlamaları reddettiğini söyledi. 31 yıllık devlet görevi sırasında hep devletin menfaatlerini koruduğunu savunan Bettemir, eşi ve kendisinin gelirleriyle edindikleri mütevazi bir malvarlığı bulunduğunu kaydetti.
Türk Telekom eski Genel Müdürü Cengiz Bulut da, daha önce verdiği yazılı savunmasını tekrar ettiğini söyledi ve iddiaları reddetti. Ulaştırma eski Bakanı ve Müsteşarı Oğuz Tezmen de yazılı savunmasını tekrarladıktan sonra, iddianamedeki suçlamalar ile şahsına ve davada yargılanan arkadaşlarına haksızlık edildiğini savundu. Monaco ve İngiltere'de malvarlıkları olduğu iddialarını hatırlatan Tezmen, şöyle devam etti:
BAŞER ÖRNEĞİNE SARILDI
‘‘Bu ülkelerde malvarlığım olmadığı konusunda kendi imkanlarımızla belgeleri getirttik. Benim Bakan ve Müsteşar olduğum dönemde, müfettiş raporları ile bu suçlamaların asılsız olduğu ortaya çıkmıştır. 4 yıl süre ile Brüksel'de bulundum ve NATO'da Türkiye'yi temsil ettim. Yurtdışında hiçbir malvarlığım yoktur. Her iktidar değişikliğinde bu tür iddialar ortaya atılmaktadır. Daha önce PTT eski Genel Müdürü Emin Başer hakkında da bazı iddialar ortaya atılmıştı, ancak yargılanarak beraat etti. İddia edilen suçlarla ilgim yoktur. Beraatime karar verilsin.’’
Daha sonra sırasıyla sorgusunu veren sanıklar da, suçlamaları reddetti.
Savunma avukatlarından Bülent Acar da, ‘‘İddianamede, sanıkların hangi mallarının haksız ve yasalara aykırı olarak edindikleri konusunda bir açıklık yoktur’’ dedi. Tezmen'in avukatı Hasan Bıyıklı ise, müvekkilinin en son müsteşarlık görevinde bulunması nedeniyle, hakkında 3628 sayılı Yasa'nın 17-3. maddesine göre Cumhuriyet Savcısı'nın soruşturma yapamayacağını belirtti ve yargılamanın durdurulmasını istedi.
Mahkeme hakimi, sanıkların malvarlıklarına ve banka hesaplarına konulan ihtiyati tedbir kararı ile yurtdışına çıkış yasağı konusunun deliller toplanmadığı gerekçesiyle ‘şimdilik’ reddine karar verdi ve duruşmayı 23 Aralık tarihine erteledi.
‘Temsil’ diye milyarlar harcanmış
CUMHURİYET savcısı Adil Kubat tarafından hazırlanan iddianamede, ‘‘Yöneticilerin temsil giderlerinin bir yıl içinde milyarları aşıp ayrıca kredi kartı verilerek şirket hesabından temsil gideri adı altında para çekme hakkı tanındığı, özel giderlerin de buradan karşılandığı’’ iddia edildi. İddianamede, sanıkların malvarlıklarındaki artışların şüphe ile karşılandığı, bazı sanıkların eş ve çocukları üzerinde aşırı malın göründüğü kaydedildi. İddianamede cezalandırılması talep edilen bürokratlar şunlar: ‘‘Necdet Akkuş, Levent Akyön, Osman Çandır, İkram Yaşar, Yılmaz Göral, Ökkeş Selim Alıcı, Şenel Çeltik, Veli Bettemir, Yurda Güven Bezaz, Mehmet Güler, Hüseyin Balcı, Turgay Üçöz, Tahsin Ilgar, Oğuz Tezmen, Erdinç Özkan, Sami Kuran, Şevki Develioğlu, Ali Oğuz, Mustafa Gültekin, Adem Arslan, Orhan Ayaz, Şahap Nazmi Öztuğut, Sinan Amiklioğlu, Cengiz Bulut, Yüksel Yarangümeli, Ali İrfan Ertürk, Mehmet Taşaltın, Özdeniz Olcay, Sami Topal, Cengiz Anık, Nilüfer Gürler, Dicle Eroğlu, Erdoğan Ulusoy ve Tufan Yuruç.’’