Telekom’u almamızda AKP’nin İslami yönünün de etkisi var

Güncelleme Tarihi:

Telekom’u almamızda AKP’nin İslami yönünün de etkisi var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2005 02:13

Türk Telekom’u 5 milyan 550 milyon dolara alan Lübnan asıllı Saudi Oger’in Başkan Yardımcısı Muhammed Hariri, Telekom ihalesine katılarak en yüksek fiyatı önermelerinde AKP’nin İslami yönünün de etkisi olduğunu söyledi. Hariri, kendilerinden sonra Türkiye’ye yoğun Arap sermayesi geleceğini savundu.

TÜRK Telekom ihalesini 6 milyar 550 milyon bedelle kazanan Lübnan kökenli Saudi Oger’in Başkan Yardımcısı Muhammed Hariri, kendilerinin Türkiye’ye gelmesinin Arap sermayesi üzerinde olumlu etki yapacağını ve Türkiye’ye Arap Sermayesi’nin akacağını söyledi.

Oger Telecom’un bağlı olduğu Saudi Oger şirketinin kurucusu eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin doğduğu yer olan Beyrut’ta bir grup Türk gazeteci ile basın toplantısı düzenleyen Hariri, Oger Telecom’u tanıttı ve Türk Telekom’a ilişkin hedeflerini anlattı.

Petrol fiyatlarının 60 dolara çıkmasıyla Arap zenginlerinin servetlerini katladığını hatırlatan Hariri, Arap ülkelerinin paralarını Türkiye’ye göndermek istediklerini ancak henüz yatırım için gerekli olan güvenin oluşmadığını belirtti.

Hariri, Arap şirketlerinin sermayelerini bankacılıkta değil, yeni yatırım alanlarında değerlendirmek istediklerini, Türkiye’nin de bölgede yatırım yapılacak en iyi ülke olduğunu bildirdi.

AKP ETKİSİ:

Hariri Türk Telekom ihalesine katılarak en yüksek fiyatı önermelerinde AKP’nin İslami yönünün de etkisi olduğunu söyledi. AKP’nin Türkiye’de iktidarda olmasının kendileri için yardımcı faktör olduğunu vurgulayan Hariri şöyle devam etti:

‘Yatırım kararı alırken bizim için asıl olarak politik ve ekonomik istikrar önemlidir. Ancak AKP’nin islami referansı güçlü bir parti olması yatırım kararımızı vermemize yardımcı olmuştur.’

BANKA ARIYORUZ:

Türk Telekom’u devir almalarının ardından, Türkiye’de bankacılık, turizm ve emlak alanlarında yatırım planları olduğunu söyleyen Hariri, Türkiye’de satın alacak bir banka aradıklarını söyledi.

Saudi Oger’in 5 bankada ortaklığı bulunduğunu ve grubun ana faaliyet alanlarından birisinin bankacılık olduğunu hatırlatan Hariri, Türkiye’nin bankacılık faaliyetleri açısından önemine dikkat çekti.Hariri, satın almak istedikleri bankalarla görüşüp görüşmedikleri konusunda bir bilgi vermedi.

4 MİLYAR DOLAR YATIRIM:

Türk Telekom’u satın almak için 6 milyar 550 milyon dolar ödemeye hazırlanan Saudi Oger Grubu’nun Başkan Yardımcısı Muhammet Hariri, Türk Telekom ve Avea’da yenileme çalışmaları yapmak için gelecek 5 içinde 4 milyar dolar daha harcayacaklarını söyledi. Yapılacak yatırımın 3.4 milyar dolarlık bölümünün Türk Telekom için olacağını belirten Hariri Türk Telekom hisselerini 3 yıl içinde Dubai Borsası’nda halka açacaklarını bildirdi. Hariri Dubai’den sonra sıranın Avrupa ve ABD Borsalarına geleceğini vurguladı.

‘Türk Telekom’a gelecek 5 yıl içinde 10.5 milyar dolar yatırıcaksınız, bu yatırım sizce kar getirecek mi?’ sorusuna ise Hariri, ‘Tabii ki karlı bir yatırım, biz finans işinden anlarız karlı olmasa bu işe girmezdik’ yanıtını verdi.

Turkcell ile ara bağlantı pazarlığına otururuz

TÜRK
Telekom ihalesini kazanan Oger Telecom’un Genel Müdürü Paul Doany, satın alma işleminin bitmesinin ardından Turkcell ile masaya oturacaklarını, Turkcell’in diğer operatörlerden uluslararası standartın üzerinde yüksek ara bağlantı ücreti kesmesine müsade etmeyeceklerini söyledi. Turkcell’in yasalara rağmen yüksek ara bağlantı ücretleri alarak rekabet koşullarını bozduğunu ifade eden Doany şöyle devam etti: ‘Bu güne kadar Türk Telekom, operatörlere verdiği hizmetlerin karşılığında yasalarla belirlenen sınırlar içinde ücret aldı. Buna karşılık Turkcell rakibi olan operatörlerden yüksek ara bağlantı ücretleri aldı. Turkcell bu nedenle Türk Telekom’a para ödedi. Yine de Turkcell bu tutumunu devam ettiriyor. Biz Türk Telekom’u satın aldığımızda bu tutumunu sürdüremeyecek. Eğer sürüdürürse görün bakalım nelere olacak.’

Türkiye’yi merkez yapıp bölgeye açılacağız

PAUL
Doany, Dubai’de kurulan Oger Telekom’un merkezini İstanbul’a taşıdıklarını, İstanbul’u bölgeye açılmanın merkezi olarak kullanacaklarını söyledi. Telekom alanında Azerbeycan, Romanya ve Güney Afrika’da faaliyetleri bulunduğunu, Tunus’ta Telekom işletmeciliği için anlaşma imzalama aşamasında olduklarını belirten Doany, ‘İstanbul Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya’nın merkezi bu merkezin olanaklarını en etkili şekilde kullanıp, bölgeye açılacağız’ dedi.

Avea’da yönetim sorunu çözülmedi

TÜRK Telekom ihalesine Avea’nın ortağı Telecom Italia Mobile (TIM) ile birlikte giren Oger Telecom Avea’nın yönetimi konusunda TIM anlaşamadı. Oger Telecom Genel Müdürü Paul Doany, Türk Telekom ve Avea’yı Oger Telecom TIM Konsorsiyumunun satın aldığını Avea için ayrı bir ortaklık yapısının olmadığını söyledi. Avea yönetimi konusunda sadece Oger ile TIM arasında değil, Türk Telekom ile TIM arasında da anlaşmazlığın yaşandığını belirten Doany şunları söyledi: ‘Avea’nın yönetimi konusunda ortaklar arasında anlaşma sağlanamadı. Herkes bir tarafa çekiyor. Özellikle Türk Telekom ile TIM arasında bir çekişme var. Biz Avea’nın Oger Telecom’un şirketi olacağını ve problemin sadece Avea özelinde değil şirket genelinde çözüleceğini düşünüyoruz. Avea’da ortakların gerilim yaratma yerine biribirini tamamlamasını istiyoruz.’

Doany’e TIM’in Avea konusundaki hassasiyeti hatırlatıldığında ise; ‘Ortağımızın hassasiyetini anlamaya çalışıyoruz, ancak Avea yönetimi konusunda şu anda kendileriyle aynı fikirde değiliz.’ diye konuştu.

Telekom alındı Hariri’nin vasiyeti yerine geldi

SAUDI Oger Grubu’nun Türkiye’de yatırım yapmasını 6 ay önce bir suikasta kurban giden Lübnan’ın eski Başbakanı ve şirketin eski Yönetim Kurulu Başkanı Refik Hariri sağladı. Şirketinin önüne 3 yıl önce Türkiye’de iş yapma vizyonunu koyan Hariri, Türk Telekom özelleştirmelerine katılmak amacıyla Dubai’de Oger Telecom’u kurdu. Türk Telekom’dan önce Telsim ihalesi ile ilgilenen Saudi Oger bu ihalenin uzaması üzerine, Türk Telekom’la ilgilenmeye başladı. İhale kazanıldığında Refik Hariri’nin oğullarına telefon açılarak,’ Babanızın vasiyeti yerine geldi, hayırlı olsun’ mesajı verildi.

3 yöneticiden biri kadın olacak

PAUL Doany, Türk Telekom yönetiminde 25-30 kişilik yeni bir ekip kuracaklarını ve bu ekibin 15-20’sinin Türk olacağını açıkladı. Yeni yönetim için Lübnan modeli örnek alınarak yurtdışındaki yetişmiş yönetcileri Türkiye’ye döndürmek için görüştüklerini belirtti. Doany, GSM alanında rakipleri olan Turkcell’in yönetim ve iş yapış modelinin oldukça başarılı olduğune söyleyen Doany, bu modeli örnek alarak yapılanacaklarını uluslararası standartalara uygun olarak her 3 yöneticiden birisinin kadın olacağını vurguladı.

Adam çıkarmayacağız, 5 bin kişiyi daha işe alacağız

TÜRK Telekom’un yeni dönemde, dünya standartlarında yönetileceğini ve iş yapacağını açıklayan Muhammed Hariri Türk Telekom’dan çalışan çıkarmayacaklarını aksine 5 bin yeni personelin işe alınacağını söyledi. Hariri, Türk Telekom’un özelleştirme şartnamesinde bulunan 22 bin çalışanın Kamu Havuzu’na alınması opsiyonunu kullanmayacaklarını bildirdi.

Türk ortak istiyoruz 3 grupla görüşüyoruz

MUHAMMED Hariri, Türk Telekom’da yerli bir ortakla çalışmak istediklerini bu amaçla 3 büyük grupla görüşme yaptıklarını söyledi. Hariri bir soru üzerine bu 3 büyük grubun Türk Telekom’un özelleşmesi sürecine ilgi duyan gruplar olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!