Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de, internet servis sağlayıcılığı için yüzmilyonlarca dolar yatırım yapan özel sektöre rakip olarak 145 adlı servisi hizmete sokan Türk Telekom, tam anlamı ile çuvalladı. Ocak ayından itibaren, 145 servis numarası üzerinden aylık 2.5 milyon lira, üç aylık 6 milyon lira, 6 aylık 10 milyon lira ve yıllık 15 milyon lira karşılığında ‘‘sınırsız internet erişimi’’ hizmeti vaadeden Türk Telekom'dan bu hizmeti almak işkenceye dönüştü.
Türk Telekom'un tüm postanelere astığı afişlere kanıp, ‘‘sınırsız internet erişimi’’ alacağını düşünenler hayal kırıklığına uğradı. Çünkü, Türk Telekom yetersiz teknik altyapı, insan kalitesi ve hizmet anlayışı ile, interneti de kendine benzetti. Telekom'un 145 servisine abone olanların yaşadığı sıkıntılar gün geçtikçe artıyor. İşte bunlardan birkaçı:
Pek çok bölgede, internet bağlantısı sık sık kesiliyor veya çok düşük hızlarda gerçekleştirilebiliyor.
Telefon tahsisi yapan tek kuruluş olan Türk Telekom, İstanbul gibi Türkiye'nin en büyük metropolünde bu hizmet için tek hatlı bir teknik destek telefonu kurmuş. İnternet bağlantısında sorun yaşayanlar, bu telefon üzerinden teknik yardım servisine saatler, hatta günlerce uğraştıktan sonra ulaşabiliyor.
MESAİ SAATİ
Eğer 444 0 145 numaralı teknik yardım servisine ulaşmayı başarsanız bile, bu sorununuzu çözdüğünüz anlamına gelmiyor. Çünkü, bu servis sadece mesai saatleri içinde çalışıyor. Yani Telekom'un ‘‘sınırsız internet bağlantısı’’ hizmetinde cuma saat 17:00'den sonra bir sorun yaşarsanız, pazartesi günün kadar bekleyeceksiniz.
Özel sektörün internet servis sağlayıcıları 24 saat kesintisiz teknik hizmet verirken, bu servis merkezlerindeki personel telefonları önce kendi adlarını vererek açıyor. Bunun amacı, yeniden bu servisi aradığınızda sorununuzu daha önce dinleyen ve bilen kişi ile tekrar görüşebilmenizi sağlamak. Ancak, sadece mesai saatleri içinde hizmet veren Türk Telekom'un 145 teknik destek servisini eğer ulaşabilirseniz, sizinle konuşan personel kesinlikle ismini vermiyor ve size bunun ‘‘yasak’’ olduğunu söylüyor. Bu servise ulaşma başarısını gösterenlerin büyük bölümü de zaten saatlerce telefonda bekletildikten sonra, hizmet alamadan telefonu kapatmak zorunda kalıyor.
CD KALMADI...
Türk Telekom, internet sayfalarında bu servise abone olan herkese Telekom ofislerindeki abone merkezlerinden özel bir CD verildiğini duyuruyor. Ancak, internette özel sektörle rekabet etmeye çalışan Telekom, abonelerine bu CD'yi bile vermiyor. Telekom müdürlüklerine gidip abone olanların eline daktilo ile yazılmış, zor okunan silik bir fotokopi metni sıkıştırılıyor. Yani, eğer bu servisi kullanacaksanız sizin orta düzeyde bilgisayar bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Çünkü teknik destek almanız mümkün değil. Abone olduktan sonra bilgisayarınızla başbaşasınız. Özelleştirilmesi için yıllarca uğraşılan Türk Telekom ortada yok. Çünkü o mesai saatlerinde çalışıyor...
90 saniyede uyuşturucu kontrolü
SAFETYSCOPE adıyla geliştirilen yeni bir sistem sayesinde alkol ve uyuşturucu kullanan kişiler 90 saniyede tespit edilebiliyor. Eyedynamics firmasının geliştirdiği bu sistem özel bir kamera ve bir bilgisayar yazılımından oluşuyor. Özellikle güvenlik görevlileri, pilotlar, itfaiyeciler, kamu araç sürücüleri gibi kendisi dışında başka insanların da hayatını güvencede tutması gereken meslek sahipleri için düşünülen bu sistem, göz bebeğinin refleks ve hareketlerini analiz ediyor. Bu tür personel çalıştıran işyerlerinde, mesai başlangıcında tüm personelin bu 90 saniyelik uyuşturucu analizinden geçirilmesi öngörülüyor.
Saksı değil hoparlör
Bu rengarenk çiçeklerle dolu saksı, aslında bir ses hoparlörü. Açık alanlar için tasarlanan bu kamuflajlı hoparlör sistemi, gerçekten de bir saksının tüm işlevlerine sahip. Ürünün çiftinin ABD'de satış fiyatı 900 dolar.
Ev bilgisayarında göz güvenliği
Bugüne kadar otomatik para çekme makinaları ve gelişmiş güvenlik sistemlerinde kullanılan ‘‘gözden tanıma’’ tekniği, artık evlerdeki bilgisayarlarda da kullanılabilecek. İridiantech firmasının geliştirdiği ve 300 dolardan satışa sunduğu bu küçük kamera, bilgisayar kullanıcısının gözünü tarıyor ve o bilgisayarı kullanmaya yetkili kişi olarak tanımlanmadıysa, bilgisayarı çalıştırmıyor. Ürün, kişisel bilgisayarların yanısıra, bilgisayar ağlarının güvenliği için de kullanılabiliyor.
ABS frenli paten
ROLLERBLADE Persaus firması, otomobillerdeki ABS fren sistemini patenlere de uyarladı. Patenin arkasına eklenen özel bir mekanizma sayesinde, bu patenler, diğer patenlere oranla yüzde 30 daha kısa mesafede durabiliyor. Ürünün ABD'deki satış fiyatı 349 dolar.
Sırt çantası gibi müzik seti
Ünlü elektronik eşya üreticisi JVC'nin tasarladığı yeni müzik sistemi, bir sırt çantası gibi kullanılıyor. 20 Watt gücünde ses verebilen RS-WP! özellikle spor yaparken müzik dinlemek isteyenleri hedefliyor. Aynı zamanda bir radyo alıcısı da olan muzik sisteminin üzerinde sarsıntı sırasında 40 saniyelik hafızaya sahip bir de CD çalar bulunuyor. Ürünün ABD'deki satış fiyatı 220 dolar.
GEREKSİZ BULUŞLAR
Yağmur suyunu biriktiren şemsiye
Japonya'da yaşayan ve kendini ‘‘yüzyılın mucitleri arasında’’ gören Kenji Kawakami, bu şemsiye ile insanlığa önemli bir katkıda bulunduğunu düşünüyor. Kawakami'nin şemsiyesi, omuza asılan bir su bidonu ve ters dönmüş olarak kullanılan şemsiyenin içindeki suyu bu bidona ulaştıran ince bir hortumdan oluşuyor. Kawakami, bu buluşunu İngiltere'de 8 sterline satışa çıkarttı.