Esra SAHİCİ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 00:00
Türk Telekom hisseleri dün ’gong töreni’ ile işlem görmeye başladı. Açılışın hemen ardından hisse fiyatının 4.48 YTL’ye gerilemesi, iskontolu hisse alan yerli yatırımcıların kár satışına geçtiği şeklinde değerlendirildi.
Bu düşüşün ardından fiyatın 4.60 YTL’de yatay kalması, satış baskısı altındaki hissede, fiyat istikrarını sağlamak için ’green shoe-yeşil ayakkabı’ alımlarının yapıldığı yorumlarına neden oldu.
TÜRKİYE’nin en büyük halka arzı olan Türk Telekom hisseleri, dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem görmeye başlarken, arzdan iskontolu alım yapmış olan yerli yatırımcıların satışlarına sahne oldu. Sabah yapılan gong töreninin hemen ardından, hisseler 4.48 YTL’ye kadar geriledi. Bu gerilemeye yüzde 7 ile yüzde 2 arasında değişen oranlarda iskontolu fiyattan
hisse alan yerli yatırımcının neden olduğu belirtildi. Ancak bu düşüşün ardından gelen alımlar, piyasada Garanti Yatırım’ın 300 milyon
dolar civarında hakkı bulunan fiyat istikrarını sağlamak için verilen destek alımı (green shoe - yeşil ayakkkabı) hakkını kullandığı şeklinde yorumlandı. Hisseler günü, halka arz fiyatı olan 4.60 YTL’nin bir kademe üstünden, 4.62 YTL’den tamamladı.
47 milyon YTL’lik indirim
Türk Telekom hisseleri, borsada 4.60 YTL’den işlem görmeye başlarken, halka arzda yapılan iskontolarla yerli yatırımcı, 4.27 ile 4.50 YTL arasından hisse senedi alma imkanı bulmuştu. Yerli yatırımcıya 210 milyon lot hisse satılırken Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) buradan toplam 918 milyon 574 bin 648 YTL satış geliri elde etmişti. Satılan lot miktarı ve satış geliri gözönünde bulundurulduğunda yerli yatırımcıların ortalama hisse alım fiyatı 4.37 YTL olurken, uygulanan ortalama iskonto ise yüzde 5 civarında gerçekleşti. Böylece ÖİB bu ortalamalara göre, yerli yatırımcılara toplam 47 milyon YTL’lik bir indirim yapmış oldu.
7.7’lik kár oluştuBu durumda 4.27 YTL’den iskontolu alım yapan bir yatırımcı, ilk işlem gününde elindeki hisseyi 4.60 YTL’den satarak yüzde 7.7 prim şansı yakaladı. Edinilen izlenimlere göre, açılışın hemen ardından gelen düşüşte de, bu fırsatı kaçırmak istemeyen yerli yatırımcının satışa geçmesi etkili oldu. Gelen kár satışlarıyla birlikte, fiyat da 4.60 YTL’nin altına geriledi. "TTKOM" koduyla Ulusal Pazar’da işlem görmeye başlayan Türk Telekom hisseleri açılıştan sonraki ilk 45 dakika içinde 4.48-4.68 YTL fiyat aralığında işlem gördü. Gün boyunca nette en fazla alım yapan kurumların, bu halka arza liderlik yapan Garanti Yatırım ve Deutche Bank olduğu görüldü. Bu alımların dışında, Garanti Yatırım’ın fiyatı 4.60’larda tutabilmek için green shoe hakkını da kullandığı dün piyasalarda konuşuldu.
Kapanışta arz fiyatındanHisse senetleri ilk seansı 4.60 YTL olan halka arz fiyatından tamamları. İşlem hacminde ise 661 milyon 850 bin 880 YTL ile ilk sırada yer aldı. İkinci seansta da hisse senetlerinin fiyatında çok büyük bir oynama olmadı. Böylece Türk Telekom hisseleri, borsadaki ilk gününü halka arz fiyatının bir basamak üzeri olan 4.62 YTL’den kapattı.
Doany: Fiyatın doğru olup olmadığını zaman gösterecekTÜRK Telekom’un İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) gerçekleştirilen ’gong töreni’nde konuşan Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, fiyat tartışmalarına "zaman gösterecek" yanıtını verdi.
Fiyatın, şirketin niteliğine göre yapıldığını anlatan Doany, "Burada tabii ki fiyatı belirleyen şey, alacağınız taleple alakalı. 4-4.5 YTL arasında bir fiyat aralığında, verdiğinizden daha çok talep görmek çok daha sağlıklı. Oger Telekom’un ödediği fiyat açısından düşünüldüğünde de fiyat düşük olabilir. Halka arz fiyatının doğru olup olmadığını zaman gösterecek. Tabii ki bütün hissedarlar hisse değerlerinin mümkün olduğu kadar yüksek olmasını isterler" diye konuştu.
"Şirketin değeri, şirket yönetimi tarafından değil, piyasa tarafından belirlenen bir şey" diyen Doany, "Geçen yıl ekim ayında Özelleştirme İdaresi bize bir mektup gönderdi ve şirketin halka arza hazırlanmasını rica etti. Yıl sonuna kadar biz de bu şekilde çalıştık. Bu sırada uluslararası piyasalarda değişiklikler oldu. Buradaki fiyat, kontrol hisseleri düşünülerek, onlar hesap edilerek yapılan bir şey" dedi. Halka arz edilmiş bir şirket olmaktan dolayı gurur duyduklarını söyleyen Doany, 20 bin Telekom çalışanının ön talepte bulunduğunun doğru olmadığını, oradaki rakamın 2 bin olduğunu, avans verilmesinin ise kuralları çerçevesinde yapıldığını belitti.
4.27 YTL’den hisse alan var28-20 Nisan’da ön taleple halka arza adım atan Türk Telekom’da ön talep ve kesin talepte bulunan Türk Telekom, PTT çalışanları ve küçük tasarruf sahipleri yüzde 7 oranında iskonto uygulanmıştı. Bu iskontodan yararlanan yatırımcılar hisseleri 4.27 YTL’den satın almıştı.
Yüzde 5 iskontolu hisse alanlar 4.37 YTL’den, yüzde 4 iskontolu hisse alan yatırımcılar ise 4.41 YTL fiyattan hisse sahibi olmuştu. En düşük iskonto olan yüzde 2 uygulamasında ise yatırımcılar 4.50 YTL’den hisse senedi alma fırsatı yakalamıştı.
Türk Telekom ile 30 bin yerli yatırımcı eklendiİSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Türk Telekom halka arzı ile birlikte 30 bin yerli yatırımcının eklendiğini söyledi. Erkan, "Borsamızda toplam 1.2 milyon civarında yatırımcı var. Bu yatırımcılara Türk Telekom halka arzıyla 30 bin yeni yerli yatırımcı daha eklendi. Bir halka arzda bu kadar yerli yatırımcı artışı olması bizi çok sevindirdi" dedi. Erkan, dünya konjonktürünün halka arzlar açısından olumsuz olduğu bir dönemde Türk Telekom’un değerindeki iskontonun "cazibe açısından olumlu" olduğunu belirterek, "Türk Telekom halka arzı, gelecek halka arzlar açısından olumlu olacak. Tereddüt edenler açısından olumlu olacaktır" dedi. Erkan Turkcell’de son günlerde meydana gelen hisse değeri kaybının Türk Telekom’a yapılan plasmanlardan kaynaklanmış olabileceğini, ancak bunun yabancılar değil yerli yatırımcılar tarafından yapıldığını sandığını ekledi.