Çeviri: Şebnem TÜRKER
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2001 14:25
Telekom sektörü 2000'li yılları 'kara dönem' olarak hatırlayacak. Analistler, 2001'de sektörün yüzde 25 küçülmesi nedeniyle ancak 2002'de toparlanacağını söylüyorlardı. Bu beklenti önce 2002'ye çekildi, şimdi ise 2003'e ertelenmiş durumda.
BusinessWeek Dergisi'nin haberine göre, telekom şirketlerinin yatırımları gelecek yıl yüzde 20 daha azalacak. Uzmanlar yatırım kısıtlamasının daha da fazla olacağını savunuyorlar. Bu oran bu yılki yüzde 5'lik düşüşün katlanacağını gösteriyor.
Kötü gidiş ilk olarak 29 Ağustos'da Worldcom'un açıklamalarıyla açığa çıktı. Şirket, 2002'de yapacağı 5.5 milyar dolarlık harcamanın, bu yıla oranla yüzde 31, gelecek yılın planlarına göre yüzde 20 daha düşük olduğunu söyledi.
Aynı gün, telekom ağları için hammadde sağlayan Corning Inc., siparişlerdeki ani düşüş nedeniyle finansal hedeflerine ulaşamayacağını açıkladı. Lehman Brothers şirketi, geçtiğimiz yıl telekom sektörüne yönelik bir araştırma yapmış, ABD'nin en büyük telekom şirketlerinin yıllık bütçelerinin 2001'de yüzde 20 düşeceğini iddia etmişti. Lehman Brothers analistlerinden Blake Bath, ‘‘Gerçekte çok az insan telekom sektörünün içinde bulunduğu durum hakkında bilgiye sahip, durum korkutucu‘‘ diyor.
Telekom piyasasındaki durgunluk zayıf ekonomiler için de 'kötü
haber' anlamını taşıyor. ABD'de yazılım ve ekipman için harcanan tutarın yüzde 12'si gelişmekte olan ülkelere gidiyor.
İŞTEN ATILMALAR
Telekom sektörü 1999'dan bu yana yatırımlarını yüzde 25 artırmıştı. Bu yıl harcamalarda gözlenen düşüş, işten çıkarmalardaki en büyük etken oldu. İnsan kaynakları danışmanlık şirketi Challenger Gray & Christmas'a göre ağustos ayından bu yana telekom sektöründe 175 bin çalışanın işine son verildi. Diğer sektörlerde yaşanan işten çıkarmalardan çok daha yüksek olan bu rakam, toplam işten çıkarmaların yüzde 19'unu oluşturuyor.
Örneğin, geçen yıl gelirinin yüzde 60'ını telekomdan sağlayan Sun Microsystems, önemli bir büyüme kaynağını kaybetti. Yılın ilk çeyreğinde hedeflerini tutturamadı ve telekomdan kaynaklanan yüzde 60'lık büyüme yüzde 5-10'a geriledi.
Ekipman fiyatlarındaki düşüş, network servis sağlayıcılarını da zor duruma soktu. Yeni kurulan, daha önceleri olası bir büyüme beklentisiyle telefon ağlarını inşa eden birçok servis sağlayıcı firma, ya işi bıraktı ya da iflasın eşiğine geldi. Bu durum Amerika dışındaki ülkeler için de hiç farklı değil. Merrill Lynch firması telekom tertibat harcamalarının Avrupa'da yüzde 2, Asya Pasifik'te yüzde 5.5 ve Latin Amerika'da yüzde 18.4 düşeceğini açıkladı.
Lucent Technologies, 2003'te sektörde yüzde 10-12 arası bir büyüme beklediğini açıkladı. Fakat uzmanlar önceki tahminleri tutmayan firmanın tahminine şüpheyle yaklaşıyorlar.
Ransey & Co şirketinden Susan Kalla Friedman, 2003'te büyüme gerçekleşebileceğini ama Lucent'ın öngördüğü seviyede olmayacağını söylüyor. Friedman en iyi ihtimalle yüzde 5 büyüme olabileceğini kaydediyor.
Çeviri: Şebnem TÜRKER