Tekstilin duayeni enerjide mucit oldu

Güncelleme Tarihi:

Tekstilin duayeni enerjide mucit oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2009 10:38

Tekstilin duayen hocalarından Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, emekli olduktan sonra da devam ettiği araştırma projeleriyle aralarında alternatif enerji buluşlarının da yer aldığı 17 projesine patent ve faydalı model aldı.

Haberin Devamı

Projeler arasında Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da enerji maliyetlerini önemli ölçüde düşürecek güneş kolektörü de bulunuyor.

Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği'nde 40 yıllık görevinin ardından geçen yıl emekliye ayrılan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, üniversite kampüsünde yer alan araştırma laboratuvarında çalışmalarına devam ediyor.

Tarakçıoğlu, maliyetinin büyük kısmını kendisinin karşıladığı Ar-Ge projelerinde son dönemde enerji projelerinin ön plana çıktığını söyledi.

Önceki yıllarda fonksiyonel kumaşlar üzerinde yürüttüğü araştırma projelerinin küresel ısınma tehdidiyle birlikte yön değiştirmeye başladığını dile getiren Tarakçıoğlu, küresel ısınmanın olumsuz etkilerini gidermek için yenilikçi giysiler geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Giysilerde başarılı sonuçlar alınması üzerine küresel ısınmayı avantaja çeviren projelere yöneldiklerini dile getiren Tarakçıoğlu, ileri tekstil ürünlerini bina yalıtım sistemlerine entegre ettiklerini, akıllı perde ve çatı sistemleri geliştirdiklerini belirtti.

Toplam 17 proje için faydalı model ve patent aldıklarını belirten Tarakçıoğlu, son olarak güneş enerjisi kolektörlerinde de tekstili kullanarak bu alanda önemli bir yenilik yarattıklarına dikkati çekti.

Tarakçıoğlu, “borusuz su ısıtıcı güneş kolektörü” projesi hakkında şu bilgileri verdi:
“Evlerde kullanılan güneş kolektöründe su, boruların içinden akıyor. Pahalı ve ağır bir sistem. Biz özel bir kumaş kullanarak borusuz kolektör yaptık. Su yerine de kaynama derecesi yüksek ısı transfer sıvıları kullandık. Elde ettiğimiz sıcak yağı bir kaynatıcıya vererek suyu ısıtıyoruz. Buradan kombiye bağlantı yapılabiliyor. Sistem, güneşli günlerde kombiyi devre dışı bırakarak kolektörlerden gelen ısıyı kullanıyor. Yaptığımız deneylerde İzmir'de yüzde 25, Gaziantep, Antalya gibi daha fazla güneş alan bölgelerde yüzde 35 civarında ısıtma tasarrufu sağlanabildiğini saptadık. Konut kullanımının yanında sıcak suyun kullanıldığı tekstil gibi sanayilerde önemli tasarruf sağlayacak bir sistem oldu.”

KRİZİN ETKİSİ

Ürettikleri kolektörün klasik kolektörlere göre yarı yarıya daha ucuza mal olduğunu ifade eden Tarakçıoğlu, sistemin faz değiştirici ürünlerle de entegre edilmesiyle güneş battıktan sonra da depolanan enerjiyi kullanarak ısıtmaya devam ettiğine dikkati çekti.

Sistemin kullanıma hazır olduğunu, laboratuvar dışında ilk deneyi bir tekstil fabrikasında yapacaklarını ifade eden Tarakçıoğlu, “Sistemin uygulanması ve satışı konusunda bir şirketle anlaştık. Ancak küresel kriz nedeniyle projeyi durdurmak durumunda kaldık. Bu tip yeni sistemlerin sanayiye uygulanması belli bir maliyet gerektiriyor. Bu nedenle özellikle büyük şirketlerimizin ilgisini bekliyoruz” dedi.

Tarakçıoğlu, bu konuda yürüttükleri diğer bir projeyle de güneş enerjisiyle su kullanmadan havayı ısıtarak konutlara veren bir sistem oluşturduklarını kaydetti. Hava ısıtıcı güneş kolektörü adı verilen sistemle ilgili deneylerin devam ettiğini kaydeden Tarakçıoğlu, güneşten daha iyi yararlanmayı amaçlayan bu sistemlerle enerji maliyetlerini önemli oranda düşürmeyi planladıklarını ifade etti.

Vestel ile sistemin klima sistemine entegre edilmesi konusunda bir görüşme yaptıklarını ifade eden Tarakçıoğlu, sanayi uygulamaları konusunda firmalara daha fazla devlet desteği sağlanması gerektiğini de ifade etti.

KYOTO PROTOKOLÜ

Türkiye'nin Kyoto Protokolüne imza atmayı taahhüt ettiğini, ancak alternatif enerji konusunda halen hiçbir çalışma yapmadığını söyleyen Tarakçıoğlu, devletin bu konuda bir an önce destekleme mekanizmalarını devreye sokması gerektiğini, aksi halde yakın gelecekte Türkiye'nin köşeye sıkışacağını ileri sürdü.

Almanya'da güneş enerjisi kolektörü araştırmaları için devletin verdiği desteğin Türkiye'deki araştırmalar için harcanan toplam paraya eşit olduğuna dikkati çeken Tarakçıoğlu, “Türkiye araştırma geliştirmede de maliyetlerinin düşüklüğüyle Avrupa ülkelerine göre avantajlıdır. Bu araştırmalar desteklenirse kısa zamanda yeni bir sanayi dalı kurulabilir ve ihracat kapısı açılabilir” dedi.

GELİŞTİRİLEN ÜRÜNLER

Prof. Dr. Tarakçıoğlu yönetiminde yapılan araştırmalar sonucu akıllı şapka, baret, başörtüsü, parka, mont, kaban, battaniye, yorgan ve minder gibi giysilerle akıllı perde, panjur, jaluzi, çatı konstrüksiyonu ve seyyar güneş sobası gibi ısınma araçları da uygulamaya geçti.

Almanya'da gördüğü yüksek lisans eğitimi sonrası 1971 yılında Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği'nde eğitim hayatına başlayan Tarakçıoğlu, sektörün ulusal ve uluslararası önde gelen ar-ge projelerini yönetti. TÜBİTAK Tekstil Araştırma Merkezi'nin (TAM) kuruculuğunu yapan Tarakçıoğlu, Avrupa Tekstil Üniversiteleri Birliği ve Avrupa Tekstil Araştırma Merkezleri Birliği'nde Türkiye'yi temsil etti.

Tarakçıoğlu, TAM'ın kapanması sonrası Ar-Ge çalışmalarının devam etmesi için kurulan Tekstil Araştırmaları Derneği'nin de başkanlığını yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!