Güncelleme Tarihi:
Strateji Eylem Planı'nın tamamına ulaÅŸmak için tıklayınÂ
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya fiilen taşınan işletmeler, en az 30 kişilik istihdam yaratmak şartıyla vergi indiriminden taşınma desteğine kadar bir dizi teşvikten yararlanacak.
BİR zamanlar Türkiye’nin lokomotif sektörü iken, hem uluslararası dengelerin hem de içerdeki dinamiklerin değişmesi ile eski gücünü yitiren tekstil, hazırgiyim ve deri sektörü, içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için taşınmak zorunda kalacak. Hükümetin açıkladığı tekstil, hazır giyim ve deri sektörüne yönelik stratejik eylem planına göre, verilecek teşvikler için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ne taşınma koşulu aranacak. Bu sektörlerde 2015 yılına kadar bu bölgelerde en az 30 kişilik istihdam yaratan firmalara yüzde 50 enerji desteğinden KDV istisnasına, gümrük vergisi muafiyetinden kurumlar ve gelir vergisi indirimine olanak sağlanacak.
2 ana eylem, 7 tedbir
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Stratejik Eylem Planı’nın ilk kez bir sektörle ilgili hazırlanan stratejik eylem planı olduğunu, bu planla ilk kez bir sektöre özel desteklerin devreye sokulduğunu belirtti. Planda, 2 ana eylem ve 7 tedbir başlığı altında toplam 28 eylem yer aldığını belirten Çağlayan, bakanlık bünyesinde sürecin izlenmesi, değerlendirilmesi, raporlanması için Yürütme İzleme Grubu oluşturulduğunu da açıkladı. Çağlayan, plan hakkında şu bilgileri verdi:
1 Ocak 2009’da başlıyor
Mevcut işletmeler gelişmiş yörelerden kalkınmada öncelikli yörelere, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerine taşınmalarına çeşitli destekler verilecek. Gelişmiş yörelerden kalkınmada öncelikli yerlere taşınanlara 1 Ocak 2009’tan başlayarak, 31 Aralık 2014’e kadar bazı olanaklar sağlanacak. Dolayısıyla erken taşınan firmaların desteklerden yararlanma süreleri de daha uzun olacak.
En az 30 kiÅŸiye istihdam
Tekstil, hazır giyim, deri ve deri ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren ve asgari 30 kişilik istihdam sağlayan işletmeler, daha sonra belirlenecek illere taşınmaları halinde, yeni teşvik sisteminde yer alacak desteklerden de yararlandırılacak. Yeni teşvik sisteminde taşınılacak illerde yeni yatırımlar için KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, SSK işveren prim indirimi, kurumlar ve gelir vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi gibi teşvikler öngörülüyor.
Alanı sınırlı tutulacak
Türkiye genelinde tekstil sektöründe yeni yatırımlara yönelik teşvikler, aşırı kapasite artışına yol açmamak gerekçesiyle modernizasyon, yenileme, Ar-Ge, tasarım, teknik tekstil ile akıllı tekstil gibi alanlarla sınırlı tutulacak.
Eximbank ve KOSGEB’den kredi
Finansal araçların iyileştirilmesi ve geliştirilmesi düzenlemeleriyle de; Kredi Garanti Fonu altyapısı ve hacmi sektör için geliştirilecek. Eximbank kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılacak. Sektöre sıfır faizli kredi kullandırabilmek için, KOSGEB kredi faiz desteği geliştirilecek.
Doğu ve Güneydoğu’ya gidene hangi olanaklar sağlanacak
 Yüzde 50 ucuz enerji
 KDV istisnası
Gümrük vergisi muafiyetiÂ
Faiz desteÄŸi
 SSK iÅŸveren primi indirimiÂ
Kurumlar ve gelir vergisi indirimiÂ
Yatırım yeri tahsisi
 KOSGEB’den sıfır faizli kredi
Enerji desteği için çalışmalar sürüyor
2872 sayılı Çevre Kanunu ile getirilen arıtma tesislerine yönelik enerji desteğinin 1 Ocak 2009’dan itibaren uygulanmasına başlayacak şekilde gerekli çalışmalar süratle tamamlanacak. Hazırlanacak yönetmelikle Bakanlar Kurulu yetkisinde olmak üzere, yüzde 50’ye varıncaya kadar enerji desteği sağlanacak. 5627 sayılı sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamındaki yönetmelik de tamamlanarak, desteklere işlerlik kazandırılacak. Bakanlığın hazırlayacağı yönetmelikle enerji yoğunluğu ve enerji verimliliği konusunda, işletmelerin 500 bin YTL’ye kadar yatırımlarının yıllık yüzde 20’si yani 100 bin YTL’ye kadar kullanılan enerji konusunda destek verilecek.
2009 sonuna kadar taşınana ayrıca destek verilecek
KALKINMADA öncelikli yörelere taşınacak söz firmaların, taşınmanın mahiyetine bağlı olarak bu teşviklerden yararlandırılması planlanıyor. Bu desteklerden fiilen taşınan firmalar yararlanacak. Taşınma işleminin hızla yapılmasını teminen, 2009 yılı sonuna kadar taşınacak olan firmalara ayrıca taşınma desteği verilecek. Taşınılacak illerde mevcut tesislerden 5084 sayılı kanundan yararlanmaya devam edenler, söz konusu kanunda kendilerine sağlanmış imkanları belirlenmiş sürelerin sonuna kadar kullanabilecek. Kanun kapsamında süresi dolmuş olan mevcut tesislere sadece sosyal güvenlik primi indirimi desteği sağlanacak.
Ucuz ithalata karşı etkili önlem alınacak
HUKUKİ ve idari düzenleme eylemleriyle; kümelenmeyle ilgili hukuki düzenlemelerin oluşturulacağını, piyasa gözetim ve denetim sisteminin etkinleştirileceğini kaydeden Zafar Çağlayan, bu konuda şu bilgileri verdi: "AB’nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye’nin de taraf olması sağlanarak anlaşmaların ülkemizi de kapsayacak şekilde eş zamanlı olarak ve ülkemiz hassasiyet ve öncelikleri dikkate alınarak yapılması temin edilecek. Sektörde ithalatta korunma önlemleri, etkin biçimde uygulanacak. Düşük değerli ithalatın önlenmesine yönelik tedbirler etkinleştirilecek."
Pamuk ıslah edilecek rekolte artacak
ÜRETİM altyapısını geliştirmeye dönük düzenlemeler kapsamında, pamuk üretim altyapısının ıslah edilerek geliştirileceğini belirten Zafer Çağlayan, şu bilgileri verdi: "Irk ıslahı, rekoltenin istenilen nitelik ve miktarda sağlanması için tedbirlerin alınacak. Kütlü pamuk destekleme prim ödeme miktarı arttırılarak devam ettirilecek. Destekleme prim miktarı aynı yıla ait pamuk ekiminden önce belirlenerek ilan edilecek. Sentetik hammadde üretim kabiliyetinin artırılması için, petrokimya yatırımları desteklenecek."
İvedi tedbir alınmayacaksa 5084’ün süresi uzatılsın
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, söz konusu sektörlerin Türkiye’nin dünyada en çok söz sahibi olduğu sektörler olduğunu belirterek, "Bu sektörlerin hepsi birer üretim, istihdam ve ihracat deposudur. O nedenle bırakın bu sektörlerden çekilmeyi, yeni ürünlerle, yeni pazarlarla daha da büyümeyi hedeflemeliyiz. Düşük kur ve yüksek enerji maliyeti şeklindeki iki kıskaç arasına sıkışan sanayiciyi rahatlatıcı tedbirlerin ivedikle alınması gerekiyor. Özellikle de eğer kısa vadeli tedbirler bu yılın sonuna kadar hayata geçirilmezse, bu yıl sona erecek 5084 sayılı yatırım ve teşvik sisteminin bir yıl daha uzatılmasında fayda var" dedi. Zafer Çağlayan da, 5084 kapsamında olan illerde teşviğin devam edeceğini, süresi biten illerde yeni taşınacak olanlara de 5 yıllık teşvik öngörüldüğünü belirterek, 5084 kapsamında süresi bitmiş olanlar o süreye kadar SSK işveren payından faydalanabileceğini açıkladı.
Moda ve marka yaratmalıyız
DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin toplam ihracatının yarısının bu sektörler tarafından yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Yüksek kaliteli, yüksek fiyatlı ürünlere kaymamız gerekiyor. Modayı ve markayı yaratmalıyız. Dünyada moda öncüsü olan ülkelerin hemen arkasında yer alan Türkiye kısa zamanda ilk sıraya yerleşecektir. İhracat miktar olarak fazla olmayacak belki ama değer olarak yüksek olacak. Tekstil, konfeksiyon ve deri sektörünün Türkiye’nin ihracatında değer olarak son derece önemli bir yüzde alarak yoluna devam edecek. Sektör Türkiye’nin sanayisini ihracatını omuzlarında taşıyacak."
Envanter çıkacak ihtiyaçlar belirlenecek
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye’nin bölgesel ve sektörel bazda sanayi ve ticaret envanterini çıkardıktan sonra, yeni yatırım ihtiyacının olup olmadığı, hangi sektörde ve hangi alanda olacağı strateji belgesine bağlı olacak" açıklamasını yaptı. Ekren konuşmasında, Türkiye ekonomisinin makro ve sektörel bazda önemli değişim ve dönüşüm sürecinde bulunduğunu belirterek, "Değişim ve dönüşümü küresel ve ulusal, ekonomik ve finansal gelişmeler ışığında kamu ve özel sektörün birlikte yönetmesi önem taşımaktadır" dedi.