Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2006 00:00
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ’tekstil, hazır giyim, deri ve konfeksiyon’ sektörlerinin temsilcilerini buluşturan ’sektöre çözüm zirvesi’ iş dünyası içindeki derin çatlağı ortaya çıkardı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, TİM Başkanı Oğuz Satıcı’yı zirveye davet etmemesini eleştiren İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Ayaydın, "Bu zirve eş dost zirvesi oldu" dedi.
UZUN süredir sancılı olan ’tekstil, hazır giyim, deri ve konfeksiyon’ sektörlerinin temsilcilerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile buluşturan ’sektöre çözüm zirvesi’ iş dünyası içindeki derin çatlağı ortaya çıkardı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, TİM Başkanı Oğuz Satıcı’yı zirveye davet etmemesini eleştiren İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Ayaydın, "Bu zirveye ihracatçı başkanlar çağırılmamış. Ege, İzmir ve Denizli’nin ihracatçı başkanları yok. Denizli’nin Belediye Başkanı çağırılmış. TİM Başkanı OĞuz Satıcı’ya da davet gitmemiş. Keşke Süleyman Orakçıoğlu da katılmasaydı" dedi. Ayaydın, Başbakan ile randevuyu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun aldığını ve zirveye katılacak isimleri onun belirlediğini belirterek şöyle konuştu: "Herhalde TOBB seçimlerinden beri Oğuz Bey’e bir husumeti var. Bu çok yanlış. TİM Başkanı önemlidir ve bu zirve de TİM Başkanı mutlaka olmalıydı. Sayın Başbakan ’zirve yapalım’ demiş, iyi niyet göstermiş ama bu zirve birilerinin kişisel sorunlarını anlatacağı toplantıya dönüştürülmüş. O yüzden de sektör için hiçbir sonuç çıkacağnı sanmıyoruz."
AYNUR HANIM NE DİYEBİLİR: Zirveye davet edilenlerin büyük bölümünün sektörü temsil edemeyeceğini ileri süren Yalçın Ayayadın, "Bir önceki Başbakanlı tekstil zirvesinde TGSD Başkanı olarak bulunan Aynur Bektaş, sektörün sorunlarını anlatmak yerine Başbakanı, kendi fabrikasının açılışına davet etti. ’İşler yolunda’ dedi. Şimdi de ’sektörde yangın var’ diyor. Başbakana ne söyleyebilir ki" diye konuştu. Abdülkadir Konukoğlu’nun bir holding patronu olduğunu, Halit Narin’in ise sendika başkanı ve sektörde şirketi bile bulunmayan biri olduğunu ifade eden Yalçın Ayaydın şöyle devam etti: "Denizli’den, İzmir’den ihracatçı birliklerinin başkanları davet edilmiyor, Denizli Belediye Başkanı çağırılıyor. Bizim, sektör bir olup bu toplantıyı protesto etmemiz, ihracatın başkanının olmadığı toplantıya gitmememiz gerekirdi." Ayaydın, sektörün bu zirveden bir beklentisi olamayacağını söyledi ve "Çünkü Başbakan ile masaya oturanlara bakılırsa masada sektör yok, patronlar var. Bunu da TOBB Başkanı yaptı. Canının istediğini o masaya götürdü. TİM Başkanı kim ise onu onu kabul edeceksin kardeşim."
Tekstil sektörünün tümüne yoksul il desteği verin
TEKSTİL, hazır giyim ve dericiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan istihdam, enerji ve vergisel giderlerin ’bütün sektör için’ indirilmesini istedi. Başbakan ile dün Ankara’da TOBB binasında buluşan sektör temsilcileri, daha önce kişi başına milli geliri 1500 doların altındaki 49 il için çıkarılan teşviklerin ’sektöre’ uygulanmasını önerdiler.
5350 sayılı kanunla getirilen ve sonradan il sayısı 49’a çıkan teşvik ile bu bölgelerde yatırım yapanların enerji fiyatları, ücretler üzerindeki Gelir Vergisi ve SSK primleri yarıyarıya indirilmiş, bedava arsa sağlanmıştı. Tekstil ve hazır giyim sektörü daha önce de talep ettikleri ’sektörel teşviklerin’ bir kez daha reddedilmemesi için de "AB mevzuatına göre zora giren sektörlere sektörel teşvik verilir. AB’nin izin vermediği sektörel teşvik normal şartlarda haksız rekabete neden olacak avantajlar sağlayan teşviklerdir" görüşünü savundular.
İSTİHDAM ÇOK ÖNEMLİ: Tekstil, deri ve hazır giyim sektörleri için destek isteyeceklerini belirten sektör temsilcileri Başbakan Erdoğan’a "49 ile sağlanan istihdam ve enerji teşviği, sektördeki tüm işletmelere sağlansın. Bu yapılırken de yüzde 20 istihdamı artırma koşulu bizden istenmesin. Çünkü biz şu anda istihdam kaybımızı durdurmak için mücadele ediyoruz" dediler. Tekstilciler uzun süredir seslendirdikleri ’kurları yükseltin’ önerisini de değiştirdiler ve "Mali politikalar değiştirilemiyor, bunu anladık; değerli YTL nedeniyle oluşan kayıplarımız için bize girdi maliyetlerini indirerek destek olun" dediler.
Tekstil ve hazır giyimci Başbakan’dan ne istedi
Teşvik Yasası’ndaki vergi, istihdam ve enerji unsurları, tekstil ve konfeksiyon işletmelerine iki yıl süreyle uygulansın.
KDV oranları, elyaflarda ve pamuk çırçırlama faaliyetlerinde yüzde 1, diğer tekstil, hazır giyim ve aksesuar ticaretinde ise yüzde 8 olsun.
Yatırım indirimi yeniden gündeme gelsin.
Ham kürkten alınan yüzde 26 oranındaki KDV indirilsin
Çalışanın işverene maliyeti içindeki istihdam vergileri şu anda yüzde 43, yüzde 20’ye indirilsin.
İşgücü ücretlerinin aşırı artış göstermesi önlensin
Bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmeli
YTL’nin aşırı değerliliği giderilsin
Bütün girdi maliyetleri uluslararası seviyelere çekilsin
Sanayi elektriği tarifesi AB ortalaması seviyesine indirilsin. TRT payı kaldırılsın, KDV’si düşürülsün
Sanayinin kullandığı diğer enerji türleri üzerindeki vergiler de kaldırılsın ve fiyat uluslararası düzeye çekilsin
Kredilerde reel faiz indirilsin
Bankalar kredibilite değerlendirmesini sektöre göre değil firma bazında yapsın
Uzun vadeli kredilendirme ile yurt dışında kurulacak pazarlama ve dağıtım kanallarına giriş ve bu konudaki yatırım teşvik edilsin
Türkiye’nin iş ve yatırım ortamı, potansiyelleri dünyaya tanıtılsın
ABD ile serbest ticaretin yolunu açacak nitelikli sanayi bölgeleri kurulsun. Bu bölgeler tekstil ve konfeksiyona da açık olsun.
İhracat, gümrük, dahilde işleme, kambiyo ve KDV mevzuatları elektronik ticarete göre düzenlensin. Bu konudaki kurumlar arası elektronik veri değişimi güçlendirilsin.
Zirveye kimler katıldı
BAŞBAKAN ile tekstil ve hazır giyimcileri buluşturan zirvede Başbakan Erdoğan’ın yanısıra hükümetten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de hazır bulundu. İşadamı tarafında ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyette, TOBB Tekstil Sektör Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, TOBB Hazırgiyim Sektör Kurulu ve İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, TOBB Deri Sektör Kurulu Başkanı Turgut Koşar, TGSD Başkanı Aynur Bektaş, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (GSO) ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Koçer, İTO Başkan Vekili İbrahim Çağlar, TÜTSİS Başkanı Halit Narin ve Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Ev Tekstili Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu Başkanı Tuğrul Kutadgubilik katıldı.