Güncelleme Tarihi:
Avrupa’nın ithalat yaptığı ülkeler arasında değerde en büyük kaybı Türkiye yaşarken, miktarda en yüksek kaybı yaşayan ikinci ülke olduk. Çin’in ise aynı dönemde yüzde 8.3 miktar kaybına karşın, değerde yüzde 3.9 artış yakalaması dikkat çekti. Avrupa Tekstil Hazır Giyim Federasyonu (Euratex) Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Umut Oran, “Rakamlar her şeyi ortaya koyuyor. Avrupa’daki daralmanın çok üstünde bir ihracat kaybı yaşıyoruz. Çin’in Avrupa’ya miktar olarak ihracatı azalsa da değer olarak arttığı dikkat çekiyor. Bu oldukça korkutucu” dedi.
Yerimizde Çin var
Oran sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin hem miktar olarak hem de değer olarak Avrupa’ya ihracatı azalmış ancak Çin miktar gerimemesine rağmen değer artışı kaydetmiş. Türkiye’nin katma değerli üretime yönelerek miktarı azalsa bile değeri daha yüksek ihracat yapması hep söyleniyordu. Eu noktaya Çin bizden daha yakın. Bizim olmamız gereken yer de Çin var.”
2014’te 8.5 milyara gerileriz
Türkiye’de 2009 yılında hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 15, tekstil ihracatının ise yüzde 19 daraldığını hatırlatan Umut Oran, “Hükümet ihracattaki daralmayı pazarların küçülmesine bağlıyor ancak bu yorumlar gerçekçi değil. 2009’da Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 79.8’ini yaptığı AB hazır giyim pazarı küresel krize rağmen geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında sadece yüzde 0.4 daraldı. Pazarımız daralmadı, biz geriledik” diye konuştu. Tekstil ve hazır giyim ihracatının 2008’de 22.5 milyar dolar, 2009’da ise 19.1 milyar dolar olduğunu hatırlatan Oran, aynı hızda gerilemeyle 2014’te ihracatın 8.5 milyar dolara inabileceğine dikkat çekti.
Avrupa’da perakendedeki gerileme yüzde 0.4’te kaldı
Avrupa’da Ocak-Kasım 2009 döneminde, önceki yılın aynı dönemine kıyasla tekstil üretimi yüzde 18 geriledi.
Giyimde ise gerileme yüzde 12’ye çıktı.
Yeni siparişler tekstilde yüzde 19, giyimde yüzde 17 geriledi.
Ekim ayında ise yüzde 3 artış olduğu gözlendi.
Avrupa’nın tekstil ithalatı 9 aylık dönemde yüzde 17.7, giyim ithalatı ise yüzde 0.4 geriledi.
Çin en büyük tedarikçi olarak değer bazında yüzde 3.7’lik artışla dikkat çekti.