Tekstilde 60 milyon liraya çıktı, Haskova’da ürettiği elektriği Türkiye’ye satıyor

Güncelleme Tarihi:

Tekstilde 60 milyon liraya çıktı, Haskova’da ürettiği elektriği Türkiye’ye satıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2012 00:00

Türk iş dünyasının ‘ticaret üniversitesi’ Sultanhamam’da yetişen Oktay Vızvız, Bulgaristan’daki teşviklerden yararlanarak güneş enerjisinden elektrik üretmeye başladı. Haskova ve Pazarcık’ta üretilen elektrik Bulgaristan’a satılıp Türkiye’ye ithal ediliyor.

TÜRKİYE yenilenebilir enerjide bürokrasiyi tamamlayamadı ama Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Türk işadamlarının bu konudaki yatırım iştahını değerlendirmeye başladı. Türk iş dünyasının ‘ticaret üniversitesi’ olarak ünlenen Sultanhamam’da babası Fevzi Vızvız’ın kurduğu Ömür Tekstil’i büyüten ve kadın dış giyim kumaşı üretiminde önemli oyuncu haline getiren Oktay Vızvız, Bulgaristan’daki teşviklerden yararlanarak bu ülkede güneş enerjisi yatırımı yaptı. ‘Espe Enerji Bulgaristan’ ürettiği elektriği, orada devlete satıyor. Türkiye’deki şirket ise açılan aylık ihalelere girerek Bulgaristan’dan elektrik ithalatı yapıyor. Oktay Vızvız, şöyle anlatıyor tekstilden enerjiye uzanan girişimcilik öyküsünü:

Öğretmen baba tekstilci oldu

Sivaslıyız. Babamız Fevzi Bey öğretmenlik okumuş ama İstanbul’a gelince Sultanhamam’da 1972’de kumaş ticaretine başlamış, Ömür Tekstil’i kurmuş. Ben de yaz aylarında babamın yanında çalıştım ve orada yetiştim. Her türlü kumaşı satardık. Espe ve Ömür Tekstil olarak ünlendik. Kumaş üretimine de başladık. Babamızın vizyonu işimiz büyüttü. Askerden geldikten sonra da bir süre İGS Grubu’nda çalıştım ve sonra aile şirketimize geçtim. O zamanlar ikinci kuşağı bir süre başka bir işletmede çalıştırmak gelenekti.

Amiral gemimiz tekstil

Tekstil işinde şu anda çok iyi noktadayız. Amiral gemimiz tekstil. Yurt dışında en önemli fuarlara katılıyoruz. Dünyayla rekabete ediyoruz. Kadın dış giyimi üretiyoruz, aylık 500 ton kumaş üretim kapasitemiz var. 100 kişilik doğrudan istihdamımız, bize fason üretim yapan atölyelerimiz var. İhracatımızı Rusya, Kanada, Fransa, İtalya başta olmak üzere 15 ülkeye yapıyoruz. Ciromuz 60 milyon lirayı buluyor. Yüzde 25’i ihracattan geliyor. Tekstilde konjonktürü izliyoruz ve sektörün büyüyeceğine inanıyoruz. Entegre bir fabrika yatırımı da düşünüyoruz ama bu yılı gördükten sonra yatırıma karar vereceğiz. Mevcut tesisimize yeni makine yatırımlarımız da devam ediyor. Çünkü rekabet için yatırım şart. Tekstilde temkinli büyümekten yanayız.

2005’ten itibaren tekstil dışında farklı sektörlerde yatırım yapmak için arayışa girdik. 2007’de enerji sektörüne odaklandık. Enerjide faaliyete 2007’de başladık. Türkiye’de güneş enerjisi yatırımlarının patlama yapacağnı düşünerek Çin’den panel ithalatı denedik ama bu konuda bürokrasi uzamaya başladı. Biz de panel işinden vazgeçip enerji üretimine yöneldik. Kelkit’te Sivas Enerji olarak 25 megawatt’lık hidroelektrik projemiz var. Anlaşma noktasına vardığımız 14 ve 20 megawatt hidroelektrik projelerimiz de bulunuyor.

25 yıl alım garantisi cazip geldi

ESPE Enerji Genel Müdürü Fatih Koyuncu, yenilenebilir enerjide Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ciddi teşvikler olduğunu söylüyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Espe Enerji Bulgaristan’ı kurduk ve 5 megawatt’lık güneş enerjisi projesini tamamladık. Sofya Pazarcık’ta ve Haskova’da 2.5’ar megawatt’lık iki tesisimiz elektrik üretimi yapıyor. Bize göre çok iyi fiyattan 25 yıllık alım garantisi var. Bu biez cazip geldi. 1 yıllık ciromuz 2.5 milyon Euro’yu bulacak. Temmuz sonuna kadar 8 megawatt’lık bir tesis daha bitirmiş olacağız. Temmuz sonunda Bulgaristan’da teşvikler de son bulacak. Ürettiğimiz elektriği Bulgaristan devletine satıyoruz. Türkiye de bu ülkeden elektrik ithale diyor. İthalatı aylık ihaleler yoluyla alıyor. Biz de Ağustos ayından itibaren ihalelere girip Bulgaristan’dan Türkiye’ye elektrik ithalatına başladık.”

Konya’da 100 bin dönüm arazi aldık yatırım için hazırız

ESPE Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Vızvız, enerji için yurt içinde farklı alanlara odaklanmış 5 şirket kurduklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Türkiye’de güneş enerjisi yatırımı için Konya Karapınar’da 100 bin dönüm arazi aldık. EPDK lisanları verirse hemen yatırıma başlayacağız. 20 megawatt’lık bir proje planladık. Özelliştirme fırsatlarına da bakıyoruz. Romanya ve Yunanistan’ı da inceliyoruz. Yunanistan güneşte Türkiye kadar iyi. Ortaklık için protokol imzaladık. Romanya’da ise teşvikler yeni başlıyor, biz de yatırım için inceleme yapıyoruz.”

Eskişehir’deki fabrikayı büyütüyor, yurtdışında 50 mağazaya çıkıyor

ESKİŞEHİRLİ Cardin Concept Mobilya, OSB’deki mobilya fabrikasına 7 milyon dolarlık ek yatırımla 12 bin metrelik bir kapalı alan daha ekliyor. Firma bir taraftan da yurt dışındaki mağazalarının sayısını artırıp mevcutları büyütüyor. Bakü ve Saraybosna’daki mağazalarını büyüten Cardin Concept Mobilya, bu ülkelerde reklam yatırımına da başladı. 2011 Mayıs ayında faaliyete geçen Saraybosna Stadion Grbavica bölgesindeki mağazanın alanını 1600 metrekareye, Dobrinya bölgesindeki mağazanın alanını da 1400 metrekareye çıkardı. Cardin Concept Mobilya A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker, “Saraybosna’da şehrin her yerini dolaşan tek tramvay hattında markamızın ve ürün görsellerimizin bulunmasından da çok memnunuz” dedi. Bakü’deki mağaza sayısını ikiye çıkardıklarını, ilk mağazayı ise büyüttüklerini ifade eden Teker, “Bakü’de 2’şer bin metrekarelik iki mağazamız oldu. Bakü’nün değişik bölgelerine mağazalar açmayı sürdüreceğiz. Bakülülere de billboardlardan seslenmeye başladık” diye konuştu. 2011 yılını 20 yurtdışı mağazasıyla kapattıklarını, 2012’de bu rakamı 50’ye çıkaracaklarını vurgulayan Murat Teker, yurtiçindeki showroom sayısını da 32 ilde 66’ya çıkardıklarını aktardı. Teker, şunları söyledi: “2 yıl içinde yurtiçinde 100 showroom’a ulaşmayı planlıyoruz. Eskişehir OSB’deki üretim tesislerimizde 7 milyon dolarlık yatırımla 12 bin metrekare ekliyoruz. Toplam kapalı alan 55 bin metrekareye ulaşacak.”

Ankaralı ‘Sabretti’ bölgesel marka oluyor

ANKARA firması Kaynak Ayakkabı Sanayi ve Ticaret Ltd. ilginç bir markalaşma projesini hayata geçiriyor. Teşvikten yararlanmak için Türkçe-İtalyanca karışımı isim düşünen firma sahibi Ercan Kaynak, “Önce ‘Farketti’ adıyla marka tasarladık. Bir markayla yakın olmuş, kabul görmedi. Sonra ‘Sabretti’yi düşündük ve tescil ettirdik ancak bu defa da teşvik bitmişti alamadık. Şimdi ‘Sabretti’ markasıyla ürettiğimiz ayakkabıların tümünü ihraç ediyoruz” dedi. Dedesi Ali Kaynak’ın Beypazarı’nda yemenici olduğunu anlatan Kaynak, “720 metrekare kapalı alanı olan yeni fabrika yatırımı da yaptık. Günde 150 çift üretebiliyoruz. Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’yu hedef seçtik. Bölgesel bir marka oluyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!