Güncelleme Tarihi:
Evteksan Dış Ticaret, 'sektörel dış ticaret şirketi' kapsamında tekstil sektörünün iki önemli derneği Brode Sanayici ve İşadamları Derneği ile Ev Tekstili Sanayicileri Derneği’nin katkıları ile 2003 yılında kuruldu. Her iki derneğin yöneticileri aynı zamanda Evteksan’ın da yönetiminde yer aldı.
Evteksan’ın kuruluş amacı ihracatçı firmaların finansmana daha rahat erişimini sağlama ve KDV iadelerini daha rahat alabilmeleri idi. Başlangıçta işler iyi gitti ve Evteksan üzerinden yapılan ihracat 250 milyon dolar seviyesine erişti.
Ancak kuruluştan bir süre sonra yönetim değişti. Ancak yönetimin değişmesinin ardından bir dizi usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Yapılan incelemeler sonrası yerli ve yabancı finans kurumlarından milyonlarca dolar kullanıldığı, ancak kredi kullandırılan firmaların bir bölümünün paravan olduğu anlaşıldı. Alman Landesbank’a 10 milyon Euro kredi kullandırılırken, Eximbank’tan 6.5 milyon TL kredi kullanıldı.
DEVLER KREDİLERE KEFİL OLDU
Kullanılan kredilerde Evteksan yönetiminde olan isimlerin de imzaları yer aldı. Bir başka ifade ile kullandırılan krediler için yöneticilerin şirketleri de kefil olarak gösterildi. Kefil listesinde ise sektörün dev tekstil firmaları yer aldı.
Aydın Örme AŞ., Baydemirler Tekstil AŞ, Erol Türkün Tekstil AŞ, Koçaklar Ev Tekstili AŞ, Özçelikler Ev Tekstili AŞ., Şafak Tül A.Ş., Ihlamur Tesktil San Tic. Ltd. Şti., Hit Tekstil A.Ş, Baydok Dokuma A.Ş., Ulubaş Madeni Eşya ve Makina San. A.Ş., kefaleti bulunan firmalardan bir bölümü.
3 MİLYON BATIK KREDİ VAR
Denetim şirketi Moore Stephens Türkiye’ye hazırlatılan rapor Evteksan’ın içinde bulunduğu durumu ortaya çıkardı. Şirketin, 2007 ve 2008’in ilk iki ayını denetleyen Moore Stephens 3 milyon liralık batık kredinin olduğunu ayrıca batık miktarının daha da fazla olabileceğini ortaya koydu. Denetim raporunda ayrıca gerçek ihracatçı firmaların belgeleri üzerinden başka şirketlere kredi kullandırıldığını ortaya koydu.
‘DURUM VAHİM’ NOTLARI
Denetim yapılmasını isteyen isimlerden dönemin Evteksan Denetçisi Yılmaz Ulusoy önüne gelen rapor üzerine yazdığı el yazısı notlarda içinde bulunan duruma işaret eden ifadeler kullandı: "Hırsızlık var resmen’, ‘Bunlar ağır insanlık suçudur’, ‘Bu usulsüzlük değil doğrudan doğruya sahtekârlık’, ‘Örgütlü dolandırıcılık’, ‘Zimmete para geçirme..."
Yılmaz Ulusoy, raporu Evteksan'ın diğer bir denetçisi olan Oğuz Satıcı’ya da gönderilmesini istedi. Fabrikaları icradan satışa konuyan Hit Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Pekkaya söz konusu raporun denetçilerde kaldığını, dönemin yönetim kurulundan gizlendiğini iddia etti.
SORUN ÇÖZÜLEMEDİ
Yurtiçi finans kurumları kullandırılan krediler için bir süre sonra icra işlemlerine başladı. İcra işlemleri Evteksan yönetiminde bulunan tüm isimlere gönderildi. Başlangıçta sorunun çözümü için arayışlar başladı. Ancak iki yılı bulan arayışlar sonuçsuz kaldı. Daha sonra yöneticiler arasında karşılıklı suçlamalar başladı. Bu süreçte 10-12 firma borçlu bankalara 250’şer bin TL ödeme yoluna gitti. Ancak kimi firmalar bankalar ile anlaşma sağlayamadı.
İCRADAN SATIŞ BAŞLADI
Büyük umutlarla kurulan Evteksan’da oluşan batığa çare bulunamadığı gibi bazı firmalar hacizlik oldu. Hit Tekstil AŞ.’nin fabrikası Haziran ayı ortasında icradan satılıyor. Bursa merkezli Ihlamur Tekstil, Şafak Tül A.Ş. haciz yazıları gelen firmalar arasında. Tekstil sektöründe 40 yılı aşkın bir süreden beri faaliyet gösteren Ihlamur Tekstil'in sahibi Hacı Özer'in imzasının taklit edildiği, söz konusu hacizlerin bu nedenle geldiği öğrenildi. Hacı Özer'in bankalardan biri ile yaşanan 'sahte imza' sorununu çözdüğü, diğer banka ile de davanın sürdüğü öğrenildi.
Bankalarla anlaşma yolu bulamayan firmalar, icradan satış için sıranın kendilerine gelmesinden korkuyor. Bu süreçte sektörün kimi firmaları da fabrikalarını başka isimler üzerinde devretme yoluna gitti.
SAVCILIK SORUŞTURMA AÇTI
Evteksan dosyası ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 'Örgütlü dolandırıcılık' suçlaması ile başvuruda bulunuldu. Savcılık konu ile ilgili Yılmaz Ulusoy, Oğuz Satıcı ve Selim Şimon’un ifadelerini aldı.