Tekstilciden doğalgaz zammı tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Tekstilciden doğalgaz zammı tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2008 17:37

İSTANBUL Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, elektrik ve doğalgaza yılbaşından bu yana yüzde 80 dolayında zam yapıldığını, bu durumun üretim üzerindeki baskıyı biraz daha arttırdığını belirterek, “Krizle boğuşan tekstil ve konfeksiyon ihracatçıları bir de zamlarla başa çıkmak zorunda bırakıldı. Yapılan elektrik ve doğalgaz zammının fazla olduğunu, sınırının kaçtığını düşünüyoruz. Bu zammın kriz ortamında neden yapıldığını da anlamış değiliz. Bu zam hiç olmazsa 4- 5 ay sonra yapılmalıydı” dedi.

İHKİB Ortak Yönetim Kurulu Toplantısı, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (DETKİB) ev sahipliğinde Pamukkale Colessea Otel'de yapıldı. Toplantıya, İstanbul, İzmir, Mersin ve Denizli'deki sektör temsilcileri katıldı.

Basına kapalı olarak yapılan toplantı öncesinde bir değerlendirme yapan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 2009 yılında tekstil ve konfeksiyonun ihracatın parlayan yıldızı olmaya devam edeceğini belirterek, “Dolar kurunun düşmesi, Rusya'nın gümrüklerde sorun çıkarması, kriz söylentilerinin sürmesi, ihracatımızın azalmasına neden oldu. Hazır giyim sektörünün kriz nedeni ile biraz daha sıkıntı çekeceğini, krizden sonra en hızlı büyüyen ve gelişen sektörün hazır giyim sektörü olacağını düşünüyoruz. Çünkü kriz nedeniyle Avrupa'daki alıcılar, artık stoklu çalışmaktan vazgeçiyor. Kısa sürede az miktarda mal alıp satmayı planlıyorlar. Bu da Türkiye'nin yararına. Türkiye'deki üreticilerin daha çok sipariş alacağını düşünüyorum. Krizin olumsuz etkilerinden daha az etkilenmek için finansal destek gerekiyor” dedi. Devletin bankalara destek olması ve Eximbank kaynaklarının biraz daha artırılması gerektiğini vurgulayan Tanrıverdi, şunları söyledi:

“Türkiye'nin ihracatına en büyük katkıyı tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim sektörü veriyor. En fazla istihdamı da bu sektörler sağlıyor. Bu sektörler işsizliği önleyen, yoğun olarak da kadınların üretimin içinde olduğu sektörler, onun için bu sektörleri gözden çıkartamayız. Avrupa da pazarın içinde olabileceğimiz bir sistem kurma hazırlığı içindeyiz. Sektörde teşvikin hazır giyime verilmesini istiyoruz. İstanbul tasarım merkezi, Anadolu üretim merkezi olmak zorunda. Denizli de teşvikten yararlanan il olmalı.”

Tanrıverdi, otomotiv ve demir çeliğin tekstil ve hazır giyim ihracatının önüne geçtiğini hatırlattı, ancak gelecekten umutlu olduklarını söyledi.

“YENİ YILDA SEKTÖR ÇOK GÜÇLENECEK”

Ege Hazır Giyim İhracatçılar Birliği Başkanı Jak Eskinazi ise “2009 yılı birinci ayından itibaren sektör fazlası ile güçlenecek. Ülkemizin tekstil konfeksiyon ve hazır giyim sektöründen çıkması gerektiği gibi yanlış bir düşünce dillendirildi. Tekstilin Türkiye için vazgeçilmez olduğunu göstereceğiz. Kazandırdığı istihdamla işsizliğe çözüm olan tekstil sektörünü hükümet el üstünde tutmalı. Kadınların ve gençlerin en fazla çalıştığı sektör tekstil ve konfeksiyon sektörüdür” diye konuştu.

GÖZLER İŞSİZLİK FONUNDA

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Raşit Güntaş da hükümetin işsizlik fonundaki parayı hiç zaman kaybetmeden Eximbank’a aktarması ve işadamlarına kullandırmasını istedi, “Hükümet sıkıntının giderilmesine yardımcı olmalıdır, çark çevrilmelidir. İşsizlik fonundaki paralardan 12 milyar dolarlık bir bölümünün GAP Projesi’nde kullanıldığını biliyoruz. Biz parayı bize verin harcayalım demiyoruz. Biz parayı kullanalım krizden çıkalım, geriye devlete ödeyelim diyoruz. Fondaki para işçilerimizin parasıdır. Tekstil ve konfeksiyon ile ilgili olarak ne yapılacaksa hemen yapılmalıdır. Artık bizim boşa geçirecek zamanımız kalmadı. Yarın çok geç olabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!