Tekstil ve konfeksiyoncuyla zirve yaptı, ‘ek vergi’yi ‘Rakip koruyor’la savundu

Güncelleme Tarihi:

Tekstil ve konfeksiyoncuyla zirve yaptı, ‘ek vergi’yi ‘Rakip koruyor’la savundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 00:00

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, başta Çin olmak üzere bazı ülkelerden kumaş ve konfeksiyon ürünlerine yüzde 40’a kadar antidamping vergisi öngören tebliği Ankara’da topladığı zirvede 5’inci kez tartışmaya açtı. Çağlayan, “Gelişmekte olan ülkeler kendi iç pazarlarını bizden daha çok gümrük vergisiyle koruyor” dedi.

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, gelişmekte olan ülkelerin kendi iç pazarlarını, Türkiye’nin koruduğundan çok daha fazla gümrük oranlarıyla koruduklarını belirtti. Çağlayan, tekstil ve konfeksiyon sektörü temsilcileriyle Dış Ticaret Müsteşarlığında Çin ve Bangladeş gibi ülkelerden kumaş, hazırgiyim ürünlerine yüzde 40’a varan ek vergi hazırlığını görüşmek üzere biraraya geldi. Çağlayan, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

Fazla var ama sıkıntılı

Sektörün ihracatının 2009 yılında 19,3 milyar dolar, 2010 yılında ise 21.8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, 2009 yılında 8.4 milyar dolar olan ithalatın ise 2010 yılında 11.9 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Çağlayan, sektörün 2009 yılında 10.8 milyar dolar, 2010 yılında 9.8 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini anlattı. Özellikle 2005 yılında dünya genelinde kotaların kalkmasıyla birlikte Türkiye’nin, Çin ve Uzakdoğu menşeli tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin baskısına uğradığını hatırlatan Çağlayan, bunun da Türkiye’deki üreticileri rekabet noktasında olumsuz etkilediğini söyledi. Türkiye’de sektörün 1995 yılından itibaren sahip olduğu rekabet avantajının, bu şekilde bir dezavantaja dönüşmeye başladığını belirten Çağlayan, bunun sonucunda sektörün ciddi manada sıkıntıya uğradığını, talep daralması yaşandığını, bazı fabrikaların atıl duruma düştüğünü kaydetti.

İthalat artıyor

Geçen yıl tekstil ihracatının yüzde 18, ithalatın ise yüzde 43 arttığını ifade eden Çağlayan, konfeksiyonda ise ihracatın yüzde 10, ithalatın yüzde 33 artış gösterdiğini söyledi. Çağlayan, sektörün tüm bunlara rağmen çalışmalarını başarıyla sürdürmesinde hem esnek hem de hızlı tedarik yeteneğinin büyük rol oynadığını belirtti. Çağlayan, şöyle konuştu: “Özellikle ciddi bir ihracat baskısı altında olan gelişmekte olan ülkeler kendi iç pazarlarını, Türkiye’nin koruduğundan çok daha fazla gümrük oranlarıyla koruyorlar. Bu şartlardan etkilenen yerli üreticilerimiz yasal haklarını koruma noktasında müsteşarlığımıza başvuruda bulunmuşlar ve 2010 yılı ekim ayında bu çerçevede gerek sanayi odalarımız gerekse sektörün önemli firmalarının yapmış olduğu başvuru sonucunda Müsteşarlığımız gerekli incelemeleri yapmıştı. Bu çerçevede yapılan ön incelemenin ardından sonuçlar Koruma Önlemlerini Değerlendirme Kuruluna sunuldu. Bu kurul, soruşturma açılmasını, soruşturma sonuçlandırılıncaya kadar da tedbir amaçlı geçici bir önlem alınması amacıyla meselenin bakanlar kuruluna öneride bulunulmasına bu şekilde yasal şartların oluştuğuna karar vermiştir. 13 Ocak 2011’de tebliğ yayımlanmıştır. Bu tebliğ bu sürecin sonu değil başlangıcıdır. Yani sürecin başlaması için böyle bir tebliğle yola çıkılması gerekiyor.”

Bu oranlar emsal olacak

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, EKK’ya katıldığı için gümrük vergisi konusunu neticelendiremediklerini belirterek, “Bir öncekinden daha yumuşak seyreden bir toplantı oldu. Hepimizi dinlediler. Herkes Bakan ne derse, o olur noktasında. Bu oranlar soruşturmada emsal olacak. Soruşturmanın neticesine göre vergi oranları artabilir ya da düşebilir” dedi.

İhracat için yapılan ithalatı aksatmayız

ZAFER Çağlayan, ihracata dönük ithalat için şunları söyledi: “Özellikle bir geçiş dönemi verilmesi konusunda firmalarımızın talebi var. Farklı farklı görüşler var, bunları mutlaka dikkate alacağız. Yine ihracat kaydıyla yapılan ithalat konusunda işlemlerin aksamaması noktasında gerekli tedbirleri mutlaka ele alacağız. Dahilde işleme rejiminin kapsamı, yeniden değerlendirilecek. Dahilde işleme rejimi kapsamında bu sistemden yeterince faydalanamayan ama son derece öneme haiz olan gerek Osmanbey gerek Laleli gerek Merter’deki konfeksiyon üretici arkadaşlarımızın da bundan olumsuz etkilenmemesi için çalışma yapacağız. Buradaki irili ufaklı atölyelerimizin de işletmelerimizin de bu gelişmelerden olumsuz değil, bilakis onların yatırım üretim istihdamını ve ihracatını daha fazla artıracağı önemli tedbirlerin konuşulacağı bir toplantı yapacağız.”

5’inci kez buluştular

SEKTÖR temsilcileriyle daha önce 4 toplantı yapıldığını, 5’inci toplantıyı gerçekleştirdiklerini anlatan Zafer Çağlayan, sektörün tüm taraflarının görüşleri ve önerilerinin değerlendirileceğini söyledi. Çağlayan, “Dış Ticaret Müsteşarlığımız ile sektörlerin görüşleri arasındaki farklılıklar varsa bu farklılıkların düzeltilmesi ve bu korunma önlemleri çerçevesinde bir sonuca gidilmesini istiyorum” dedi.

Kendi sanayimize markalara sahip çıkalım

İSTANBUL Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Çin ve Bangladeş’ten konfeksiyona antidamping vergisi kararının Türkiye’de üretimi ve sanayiyi desteklediğini, istihdamın önünü açtığını, cari açığın üzerine şiddetle gideceğini söyledi. Söz konusu tebliğde taviz verilmeyeceğini beklediklerini anlatan Gülle, “Türkiye’de 12 otomobil fabrikası var. Başbakan kendi sanayisini, markasını istiyor. Sahip olmadığımız şey bizim değilse çok fazla bir şey ifade etmiyor. Demek ki kendi markalarımıza sahip çıkmalıyız. Başkasına bağlı kalarak büyüme belli bir yere kadar olur.”

Kimler katıldı

DIŞ Ticaret Müsteşarlığında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında gerçekleşen toplantıya Dış Ticaret Müsteşarı Mehmet Yakıcı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan, TOBB Başkan Vekili Faik Yavuz, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!