A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2007 10:44
Suni ve Sentetik İplik Üreticileri Birliği (SUSEB) Genel Sekreteri Eray Sanver, “Tarihin en yüksek seviyelerini gören petrol fiyatları, petrol türevlerini kullanan ve ham maddesinin yüzde 80'ini ithal eden suni ve sentetik iplik sektörüne büyük darbe vuruyor” dedi.
Sanver, tarihi rekorlar kıran petrol fiyatlarının, petrol ve petrol türevleriyle üretim yapan tüm üreticiler için maliyeti artırıcı unsur olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin petrolde dışa bağımlılığın önemli bir handikap olduğunu vurgulayan Sanver, ayrıca, yurt içindeki petro-kimya tesislerinin gücünün, hissedilen olumsuzluğun boyutlarını belirlediğine işaret etti.
Sanver, Petkim'in ihtiyacın sadece yaklaşık yüzde 20'sini karşıladığını, yüzde 80'inden fazlasının ise ithal edildiğini belirterek, yıllık toplam ihtiyacı 324 bin ton dolayında olan Türkiye'nin, bunun 64 bin tonunu üretebildiğini, 260 bin tonunu da ithal ettiğini kaydetti.
Eray Sanver, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu, bizi son derece olumsuz etkileyen bir parametre. Tarihin en yüksek seviyelerini gören petrol fiyatları, petrol türevlerini kullanan ve ham maddesinin yüzde 80'ini ithal eden suni ve sentetik iplik sektörüne büyük darbe vuruyor. Siz ağzınızla kuş tutsanız bile kontrol dışındaki üretim maliyetleri ve aşırı değerli YTL, üretim ve ihracatta sektörü kuşattı, kan kaybettirdi.”
Aşırı değerli YTL'nin de etkisiyle ithalatın ucuzladığını, bunun da ithalatı patlattığını ifade eden Sanver, bu sürecin sürdürülebilirliğinin güçleştiğini dile getirdi.
Sanver, gelişmekte olan ülkelerin, ihtiyacı karşılaması için yeni yatırımlar yapması gerektiğini, oysa Türkiye'nin bu ihtiyacı karşılamanın çok uzağında olduğunu belirtti.
Bu arada, SUSEB üyeleri Nergis Holding A.Ş, Korteks Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş, Sönmez Filamet A.Ş, Polylen Sentetik İplik Sanayi A.Ş, Polyteks Tekstil Sanayi A.Ş. ve Sifaş Sentetik İplik Fabrikaları A.Ş'nin, Türkiye'de suni ve sentetik iplik üretiminin yüzde 80'inden fazlasını gerçekleştirdiği bildirildi.