Güncelleme Tarihi:
TEKSİF'ten yapılan yazılı açıklamada, sendikanın, yıllık 72 gün olan ikramiyelerinin 120 güne çıkartma teklifine karşılık, 90 günlük ikramiyenin ekonominin ve reel enflasyonun baz alınarak hesaplandığı vurgulanan açıklamada, yüzde 15'lik ücret zammı talebine ise yüzde 3 ile karşılık verilerek grevin kaçınılmaz hale getirildiği savunuldu.
TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat da 24. dönem toplu iş sözleşmesinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasından dolayı sendikaya bağlı işyerlerinde grev kararı aldıklarını bildirdi. Irgat, şunları kaydetti:
“Bütün iş yerlerimizle beraber eksiksiz olarak grevi başlatmış bulunuyoruz. Biz, her şeye rağmen bu işin masa başında çözülmesini arzu ediyorduk. Bu aşamadan sonra da görüşmelerimizin devam etmesini umuyorum. Ama arkadaşlarımız azimli ve kararlı olarak grevi sürdürüyor.”
Türkiye'deki tekstil işçisinin ekonomik açıdan zor durumda olduğunu savunan Irgat, “Türkiye'de ortalama 5 yılda bir yaşanan krizin faturası her zaman biz çalışanlara kesildi. Tekstil sektörü, Türkiye'de 1 milyon 12 bin çalışanıyla ve 2013 yılı ilk altı aylık döneminde 16 milyar dolarlık ihracatıyla önde gelen sektör haline gelmiştir. Tekstil sektörü istikrar kazanmıştır" diye konuştu.
Tüm görüşmelere rağmen uzlaşma sağlanamadığını anlatan Irgat, şöyle devam etti:
“Artık sözün bittiği yere geldik. Bugünden sonra söz sizin, artık icraat sizde. TEKSİF, hiçbir zaman grevleri bir amaç olarak kullanmamıştır. Elbette ki bugüne kadar birçok grevler yaptık. Ürettiğiniz her değerde alın teriniz olmasına rağmen, en kaliteli üretimi yapmanıza rağmen, sizi anlamadılarsa bugünden sonra çok iyi anlayacaklar. Bu üretimi yapan biziz, onların kazandığı her kuruşta bizim alın terimiz var. Bizi anlamak zorundalar. Bugüne kadar sorumlu sendikacılık sorumlu işçilik anlayışıyla taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyduk."
30 İŞYERİNDE GREV
İşte bugün 8.500 işçinin greve çıktığı o işyerleri:
Akın Tekstil, Altınyıldız, Bahariye Mensucat, İpek-İş, Karsu Tekstil, Kilim Grubu Kartaltepe Mensucat, Kordsa, Orta Anadolu Mensucat,Saray Halı, Söktaş Dokuma, Tekstüre Çorap, Topkapı İplik, Vakko, Yünsa Yünlü Sanayi…
19 Ağustos pazartesi günü 2 bin 462 işçinin greve çıkacağı işyerleri ise şunlar:
Bezci Tekstil, Broderi Narin, Epengle, Harmancı Etiket, İpsan Tekstil, İşbir Sentetik,Kasar ve Duaül Tekstil, Levi- Strauss, Lüks Kadife, Mithat Giyim, Öztek Tekstil, Pisa Tekstil, Polumer Plastik, Temtaş Tekstil, Titbaş Tekstil…