A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2009 09:44
Konya Tekstil Konfeksiyon Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (KOTİAD) Başkanı Bekir Dikici, yeni sezonla birlikte tekstil sektöründe sıkıntıların bir nebze de olsa azaldığını belirterek, piyasanın daha da açılmasını beklediklerini söyledi.
Dikici, yaptığı açıklamada, Konya'da tekstil sektöründe ağırlıklı olarak kadın konfeksiyonunda olmak üzere üretim yapan 300'e yakın firmanın faaliyet gösterdiğini, piyasada yeni sezonla birlikte canlanma yaşandığını bildirdi.
2008 yılı sonlarına doğru tekstil sektöründe etkisini hissettiren ve sezon sonu ile birlikte sektörü adeta 'bıçak' gibi kesen ekonomik kriz nedeniyle Türkiye genelinde önemli tekstil firmalarının büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Dikici, Konya'da tekstil alanında faaliyet gösteren firmaların ise bu krizin etkilerini daha az hissettiğini belirtti.
Dikici, bir ay önce başlayan yeni sezonda satışların üreticinin yüzünü güldürdüğünü vurgulayarak, doğru fiyat, doğru hedef kitle ve doğru ürün ile sıkıntıları aşmaya çalıştıklarını söyledi.
Yeni sezonla birlikte kar marjlarını da gözden geçirdiklerini belirten Dikici, Konyalı firmalar olarak bu dönemde fedakarlıklar yapıp önemli oranda indirime gittiklerini kaydederek, bunun karşılığını Türkiye genelindeki önemli mağazalara ürün satarak ve pazar payını genişleterek aldıklarını anlattı.
Dikici, bu durumun üyeleri adına kendilerini sevindirdiğini dile getirerek, “Çok daha büyük ölçekli üretim yapan ve önemli tutardaki kredilerin altına girerek iş yapmaya çalışan tekstil firmaları zorluklarla karşılaştı. Ekonomik gidişat bozulunca bu firmalar ya üretime ara verme ya da kapanma yolunu seçtiler. Ancak Konya'da faaliyet gösteren firmalar, kendi sermayeleriyle çarkı döndürmeye çalıştı. Bu nedenle kriz dönemlerini daha az hasarla atlattılar” diye konuştu.
YENİ SEZONLA SIKINTILAR AZALDI
Sektörünün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade eden Dikici, şunları kaydetti:
“2008'in sonları ve 2009'un başlarında bu sıkıntı daha fazla hissedildi. Bu dönemde dünyayı etkisini altına küresel kriz Türkiye'de de kendini fazlasıyla hissettirdi. Yine bankaların kredileri dondurması nedeniyle üreticiler zor günler geçirdi. Özellikle bankaların kredisini ödemeyen üreticiden uyarı yapmadan kredinin tamamını istemesi, artan girdiler, sigorta bedelleri ve vergi borçları sıkıntıları daha da artırdı. Ancak yeni sezonla birlikte bir hareketlilik başladı. Tekstil sektöründe sıkıntılarımız yeni sezonla birlikte bir nebze de olsa azaldı. Piyasanın daha da açılmasını bekliyoruz. Yani sektör olarak gelecekten daha da umutluyuz.”
Dikici, yeni sezonla birlikte başlayan canlılık sayesinde birçok firmanın ücretsiz olarak izin verdiği işçileri yeniden işe aldığını da bildirdi.
Çizilen karamsar tablolara karşın ekonomide olumlu gelişmelerin de yaşandığını anlatan Dikici, “Olumsuz şeylerden daha fazla bahsediyoruz. Biraz da kendi kendimize karamsar bir hava oluşturuyoruz. İyi şeyler de oluyor ve bunlardan da bahsetmek gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Dikici, öte yandan SSK primlerinin firmaları sıkıntıya soktuğunu ve prim ücretlerinin yüzde 50 oranında geri çekilmesi yönünde taleplerinin olduğunu belirterek, vergi borçlarının da bir yıl ertelenerek, faizsiz yapılandırılmasının sektörde oluşan olumlu havaya katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.