Tekstil piyasasını sarsacak gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Tekstil piyasasını sarsacak gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2012 10:59

Dört gün önce hurriyet.com.tr'nin gündeme getirdiği 'sahte bankalı hayali ihracat soruşturması'nda ikinci önemli gelişme. Büyükçekmece Savcılığı'nca yürütülen soruşturmada Adliye'ye sevk edilen 60 kişi arasında dikkat çekici bir isim var. Tekstil piyasasının önemli isimlerinden, Hey Group Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Sıtkı Bektaş da şüpheliler arasında. Şüpheliler 'hayali ihracat', 'rüşvet vermek', 'resmi evrakta sahtecilik' suçlamaları ile yüzyüze.

Haberin Devamı

 

'Hayali ihracat' yaparak haksız kazanç elde etmek suçlaması ile geçtiğimiz salı günü yapılan operasyonda gözaltına alınan isimlerden birinin Hey Group Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Sıtkı Bektaş olduğu ortaya çıktı. Hey Group bünyesinde tekstil başta olmak üzere turizm ve dış ticaret şirketleri bulunuyor.

60 KİŞİ GÖZALTINDA

Geçtiğimiz 1 Mayıs günü İstanbul Mali Şube ekiplerinin yaptığı operasyon kapsamında başlangıçta 50 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında önceki gün de 10 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin Emniyet’teki sorgu işlemleri bu sabaha doğru tamamlandı, şüphelilerin Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildikleri öğrenildi. Şüphelilerin savcılık işlemleri sonrası mahkemeye sevk edilmeleri bekleniyor.

Haberin Devamı

Adliye'ye sevk edilen isimler arasında yer alan Süreyya Sıtkı Bektaş'ın başkanı olduğu Hey Group özellikle tekstilde adından çok söz ettirmişti. 2000’li yıllarda

/images/100/0x0/55eaa811f018fbb8f88e50d7
öne çıkan grup, özellikle Anadolu’da kurduğu tekstil fabrikaları ile birçok kişiye iş imkanı sağlamıştı. Grubun sadece tekstil sektöründe çalışan sayısı bir ara 2 bin 500 kişiye kadar ulaşmıştı.

Ancak grubun son yıllarda mali sıkıntı yaşadığı ve çok sayıda icra takibi ile yüzyüze kaldığı biliniyordu.

SORUŞTURMA 10 AY ÖNCE BAŞLADI

Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül’ün geçtiğimiz yılın ortasında başlattığı soruşturma 10 aya yakın bir süre devam etti. Şüpheliler, hayali ihracat, rüşvet almak vermek ve resmi evrakta sahtecilik iddiaları ile suçlanıyor. Adı öne çıkan şüphelilerden bir diğeri ise iki yıl önce Halkalı Gümrüğü’ne yönelik operasyonda da adı gündeme gelen Barbaros Hayrettin Aksoy.

Son operasyonda da Aksoy’un vergi iadesini almak, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithal edilen ürünlerin yurtiçinde satılması, Çin’den ithal edilen kumaşların ihraç edilmesi gerekirken, daha gümrükteyken satılması gibi bir dizi işlemi koordine ettiği anlaşıldı.

Haberin Devamı

HURRİYET.COM.TR DÖRT GÜN ÖNCE 'SAHTE BANKA' OLAYINI GÜNDEME GETİRDİ

'O ZAMAN YOLDAKİLERİ DEĞİŞTİREYİM'

hurriyet.com.tr’nin eriştiği şüpheli ifadelerinin bir bölümünde, Aksoy ve diğer şüpheliler arasındaki telefon görüşmeleri yer alıyor.

Hayali ihracat işlemlerinde lider konumda olmakla suçlanan Aksoy ile lider konumda olmakla suçlanan bir diğer şüpheli Ferruh İlvanlı arasındaki telefon trafiği dikkat çekiyor. İkili arasında 23 Ağustos 2011 tarihli telefon görüşmesinde yoldaki malın değiştirilmesi ile ilgili aralarında yaptıkları konuşmadan sonra İlvanlı “Sıkıntı var onda” diyor, Aksoy ise “Tamam şey yapalım o zaman yoldakileri değiştireyim mi” diyor, İlvanlı ise “İsim vereceğim ben sana” diyor.

Haberin Devamı

Görüşmenin devamında Aksoy “Uğrayacağım bugün sana” diyor, İlvanlı ise “Dolu mu boş mu” diyor, Aksoy “Boş” yanıtı verince İlvanlı “Boşsa ne uğruyorsun” diyor.

HAYALİ BANKACILARA 200 SORU

Şüphelilerin Emniyet’teki ifadelerinde özellikle lider konumdaki isimlere yönelik sorguların kapsamlı bir biçimde yapıldığı öğrenildi. Sayıları 3-4 olarak ifade edilen şüphelilere 200 soru sorulduğu belirtildi.

Şüphelilerin hayali ihracat yaptığı ürünlerin başında kumaş geliyor. Telefon dinlemelerinde kumaşların önemli bir kısmı Çin’den getiriliyor. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında getirilen, yurtiçinde işlendikten sonra ihraç edilmesi gereken ürünlerin kodları, menşeilerinin değiştirildiği anlaşıldı.

Haberin Devamı

Şüphelilerin DİR kapsamında getirilen ürünler için gümrük idaresine verdiği teminat mektuplarının da sahte olduğu, teminat mektuplarının ekinde yer alan teyid notunda yer alan bankaya ait adres bilgilerin de sahte olduğu ortaya çıkmıştı. Bir başka deyişle şüpheliler sahte banka kurarak, devlete 30 milyon TL değerinde sahte teminat mektubu vermekle suçlanıyor.


dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!