A.A.
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2007 17:04
Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, tekstil makineleri ihracatının, 10 yılda yüzde bin 600 arttığını ve yıl sonunda 300 milyon dolar seviyelerine ulaşacağını bildirdi.Nalbant, gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa'dan gelen ikinci el makineler nedeniyle tekstil makinesi üretim sanayinin zor günler geçirdiğini belirtti.
Türkiye'nin, ithalat ve ihracatta uygulanan yanlış stratejiler nedeniyle özellikle dokuma ve iplik makinelerinde dışa bağımlılıktan kurtulamadığını ifade eden Nalbant, “Avrupa, hem modayı hem de tekstil teknolojilerindeki standardı belirliyor. Buna karşı tekstilci iyi para kazandığı zaman tekstil makinesine yatırım yapmalı, Türk üreticisini desteklemeli” dedi.
Nalbant, boya aprede şu anda dünya kalitesindeki malları çok iyi fiyatlarla dünya pazarına sunduklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
“Bu konuda da Avrupalı firmalar bizimle rekabet edemiyor. Pakistan, Hindistan, ABD ve Japonya gibi büyük pazarlara mal satıyoruz. Türkiye'de, çok rahat A'dan Z'ye en modern boyahaneyi kurabilirsiniz. Dokumada ise sadece yan makineler, aksesuar ve yedek parçaları üretebiliyoruz. Bütün zorluklara rağmen tekstil makinesi ihracatımız gün geçtikçe artıyor.
Tekstil makineleri ihracatımız, 10 yılda yüzde bin 600 arttı ve yıl sonunda 300 milyon
dolar seviyelerine ulaşacak. İç piyasaya ise bunun 2-3 katı değerinde makine satacağız. Yıl sonunda ithalatımız 2,5 milyar dolar seviyesinden 1,5 milyar dolara inecek ve bunda, tekstil piyasasında yaşanan krizin yanı sıra yerli üretime yönelinmesi de önemli rol oynuyor. Yerli üretim sayesinde dışardan 800 bin dolara alınabilecek bir makineyi, sanayicimiz 300 bin dolara mal edebiliyor.”
Türkiye'de, tekstil makinesi mühendisliği bölümü bulunmadığına da değinen Nalbant, sektörün gelişimi için tekstil makinesi mühendisleri yetiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.